За народните танци и ролята на учителя

Хващали ли сте се на хоро? Хорото много прилича на ученето в клас. Ако си по-близко до водача, имаш шанс и по-бързо да напреднеш и по-добре да виждаш новите движения, а и ритъма да хванеш, дори и да не си много ритмичен по природа.

Ако си някъде в средата, все още не е толкова зле. Но ако си постоянно на опашката, все някой те дърпа, ритъмът не е не е толкова ясен – аха, аха да се откъснеш.

Водещият на хорото и той, като учителя. Има водещи, който стоят с гръб към групата, показват движенията, те си ги знаят, и само от време на време се обръщат да видят дали групата повтаря. Контактът с очи почти напълно липса и ти повтаряш, ама няма кой да ти каже правилно ли е, или не е. Чак като се хванеш на хорото с другите, разбираш дали движенията ти са били верни.

Има едни водещи, толкова запленени от собствената си съвършеност, че даже не се интересуват дали групата ги следва или не. А и колкото по-съвършен е водещият, толкова повече разбираш, че не можеш.

Има и друго водене. Един от добрите танцьори води хорото, а учителят се хваща до по-трудно справящите се, да им показва и държи ритъма.

Има и учители DJ-и, сменят музиката и стоят отстрани да наблюдават как се мъчат танцьорите. Има и такива, които броят раз-два, опа, завъртане. И това върши работа, поне гласът те насочва и успокоява. Някои от играчите в началото са като счупена играчка – махат ръце напред назад, тръгват с неправилния крак, дърпат другите от двете им страни. Има и такива, на които по им се отдава, и някак бързо хващат ритъма и движенията.

Интересно е и като попаднат нови хора в групата. Обикновено тия, които са по-добри, са по в началото но хорото, а тия дето по-късно са дошли, се изтикват по към края и така и не получават шанс да се усъвършенстват. Трябва си постоянство, желание и целенасоченост да не се откажеш и да преминаваш бавно напред.

В някои танцови групи си има йерархия. Тя не винаги зависи от уменията, но пък за сметка на това заковава участниците в строги касти на участие.

Естествено, винаги има шанс и за солови изпълнения, хорото да си върви, а ти да си караш с твоя си ритъм и хич да не ти пука за този от ляво и или другия от дясно, камо ли за цялото хоро.

С времето разбираш, че красиво и ритмично хоро се получава, когато има добър водещ, участниците са подредени балансирано и всеки има подкрепата на човека и от ляво, и от дясно. И дисциплина си трябва, не може без нея.

Та така и с ученето в групи – ритмично и балансирано, без опиянение и йерархични касти. Абе не е лесно хорото, а и майсторлъкът да се води и да се учи в група също.

Мариана Георгиева

Вижте още:

„Огледало“ 

„Стара любов“ 

„Стаена любов“

Да си само на 23 години и да ръководиш 5 състава за народни танци

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s