Провокирай себе си

Aksi-provokiraj.NEW.jpgНие от My Veliko Turnovo слагаме началото на един нов проект. Нарекохме го „Провокирай себе си“ и ваш личен водач в това приключение ще бъде Аксиния Цветанова – психолог и психотерапевт. Идеята разбира се е провокирана от личния ѝ опит. „Години наред се обучавам, колекционирам дипломи, чета книги за самопомощ, участвам в групи за самопознание, но в мен оставаше чувството за една безкрайна подготовка незнайно за какво. Все едно истинският смисъл на живота вечно предстои. Празнотата и неудовлетворението не закъсняха. Това е като да острим непрестанно молив, а да не го използваме за писане. Един ден разбираме, че сме стигнали до гумичката и нищо не сме нарисували. Затова ви предлагам от 01.12.2015 г. да започнем написването на биографията на своето бъдеще. Да изпълним живота си с радост и любопитство, да го осмислим и да му придадем плътност.

Ще използваме месец декември за равносметка и ориентир. Първите 4 седмични задачи ще бъдат напълно безплатни за всички участници. От месец януари месечният абонамент ще бъде 10 лева, а годишният – 100 лева. При абониране за проекта получавате разширената версия на задачите, литература, която може да ви е полезна, подкрепа и разяснения. За да вземете максимума от този проект, след като осъзнаете или откриете нещо за себе си и имате нужда, пишете ни на e-mail: myvelikoturnovo@gmail.com. Молим ви в основанието за плащане, да посочвате имейла, на който искате да получавате задачите по проекта!
Целта за месец декември е да намалите темпото си на живот, да отделяте най-много час на ден (достатъчни са и 15-20 минути), за да изпълнявате седмичната задача и да развиете в себе си способност за самонаблюдение.
Целта, задачите и вашето внимание са инструменти. Те са ни необходими, за да не живеем живота си все едно поглъщаме празни калории насила, колкото да не умрем от глад, а да усещаме вкуса, аромата и удоволствието му. Печалбата ни е, че, когато в живота има достатъчно радост и любопитство, няма да имаме толкова нужда от думи като „Трябва“ и „Воля“. Ще ни води вдъхновението, а не принудата. „Спри и се огледай!“ Това е мотото на месец декември. За да пресечем не само улицата, но и да преминем в следващата година, е добре да бъдем внимателни и съсредоточени.
На 01.12.2015 г. започваме. Необходими са ви тетрадка или бележник и химикал. Прекрасно би било, ако имате желание да рисувате, украсявате и лепите. Не се страхувайте да се изразите така, както ви харесва. Бъдете креативни и се забавлявайте!
Запишете се за участие и предайте тази информация на приятелите си, на които този проект би бил интересен.

Аксиния Цветанова ~ „Провокирай себе си!“ ~

Facebook page: https://www.facebook.com/AksiniaTsvetanova.psihoterapia

Untitled-2 copy

00679d8f5b22dcfb8dc32b37d2e40cb4„Провокирай себе си“ за осъзнат живот

Целта на проекта  „Провокирай себе си“ е осъзнатото живеене. За да не минаваме като в полусън през живота си, трябва да приемем продължаващото учене като начин на живот, но не онова задължително и досадно учене познато ни от училище, а естественото, радостно и любопитно опознаване на нашата вътрешна реалност. Защото в отричането и се крие коренът на всяко зло. Проектът „Провокирай себе си“ ви предлага възможност да научите много за себе си, ако решите да се включите и изпълнявате седмичните ни задачи…

de048ad46d7beb2e9ea921af282af64d„Провокирай себе си“ за светлината в нас

Днес е Андреевден и денят започва да расте с по едно житно зрънце. С проекта „Провокирай себе си“ ние от My Veliko Turnovo се надяваме всеки ден да увеличаваме „светлината“ във вас през 2016 година. Поставили сме си за цел да фокусира вашето внимание върху вътрешния ви свят. Тъй като това е задача, която изисква време и пренастройка на мисленето, ще ви водя и насочвам по този път. Важно е да знаете, че нищо няма да се промени, ако не полагате усилия и не извървявате вашата част от пътя…

2b363ab3cf1685ca6c90549eec6fd54eНе обръщайте гръб на живота, а го прегърнете!

Ден първи от нашето пътуване – „Провокирай себе си“. Не бързайте и не претупвайте задачата. Търпеливо и всекидневно развивайте способността за самонаблюдение. Най-хубавото в този формат е, че всеки може да работи със собственото си темпо. Осъзнатото живеене предполага да „сме в настоящето“, без да губим по-широкия контекст, без да забравяме, че винаги носим със себе си индивидуалния минал опит и е добре да си даваме сметка за бъдещите последици от нашите действия. Така няма да сме хванати от момента като в капан, а това цялостно присъствие в него ще ни помага да действаме по оптимално подходящия начин за ситуацията. Защо осъзнатото живеене е толкова трудно? Би било лесно, ако онова, с което животът ни среща, е само хубаво и приятно. В реалността обаче има всичко…

„С един удар два заека“ от проекта „Провокирай себе си“

„Единственото реално нещо, което определя човека, то е радостта. Само истината, животът, знанието, само любовта произвежда радост. Там, дето има любов, дето има мъдрост, дето има истина, там е радостта. Радостта, това е един резултат на великото. Оттам се съди какъв е човекът. Ако ти си постоянно тъжен в душата си, трябва ти стремеж да намериш някого, когото да обичаш. Тогава радостта ще бъде един извор. Ти ще влезеш в царството на възможностите. Ти без радостта не може да имаш здраво тяло. Ако искате да прогресирате, трябва да имате радост. Ти без радостта не може да имаш и щастлив дом. Всички в дома трябва да бъдете щастливи, няма да има болести. Ако някой от вас не вярва, щом се разболеете, почнете да се радвате.” Петър Дънов
Надявам се, че изминалата седмица ви е замислила и фокусирала върху радостта. Задавали сте си въпроси, търсили сте отговори и сте променяли ежедневието си. Пак Дънов е казал, че ако в това, което започваш, няма Радост, по-добре не го започвай. Затова тя ще присъства в нашия проект целия декември.

Извън клетките и рутината

e52af6c08dad6e79de52724c04b5bccbЗадача 3 от проекта „Провокирай себе си“

15 декември е вече тук! Започваме нова седмица, добавяйки още една стъпка към пътуването в посока на онзи миг, когато началото и краят ще се съберат, за да се роди 2016 година.

Често вървим като в унес през дните си. Използваме един и същи маршрут към работа, пием кафе по едно и също време, тренираме винаги в определен фитнес салон, срещаме се с обичайните приятели… Създаваме рутина, която в началото успокоява и дава сигурност, но с времето започва да сковава и задушава. Унищожава креативността и творчеството в живота ни. Затова следващата седмица ви предизвиквам съзнателно да излезете от удобното и еднообразното…

Има и по-лесен начин
2ab80e820af7c9c2b2d00c35cbaab35e

Задача 4 от проекта „Провокирай себе си“

Празниците започнаха с украсените домове, улици и звучащите коледни песни. Приготовления, подаръци, пътуване, колкото приятно, толкова и напрягащо време от годината.
Предизвикателството ми към вас тази седмица е съзнателно да случвате всичко, което ви предстои, леко, лесно и без напрежение. Всяка сутрин, когато прехвърляте задачите си за деня, се попитайте има ли по-лесен начин да се случи това, което съм планирал? Концентрирайте се върху простотата и лекотата. И наблюдавайте. Не усложнявайте, не драматизирайте, а опростявайте…

Три дни, три задачи!

db539d03dc2353efa42fb817f5e241a2Задача 5 от проекта „Провокирай себе си“

Остават три дни до новата година. Затова и задачата ни ще бъде свързана с числото три. Избирайте и записвайте само неща, които вече са истина или е възможно скоро да се случат. Да си направим кратка равносметка, за да погледнем трезво напред във времето.
1. Изберете един свой страх, от който сте готови да се откажете. Усещате, че можете да се изправите срещу него, а не да извръщате очи. Запишете го и не го пренасяйте в следващата година. Работете съзнателно да го преодолеете.
2. Дайте си сметка кое е най-важното нещо, което постигнахте през 2015 година. Най-големият ви успех. Може в очите на другите да е дребно нещо, но човек расте, когато се сравнява със себе си. Запишете го…

Значимото за мен през 2016

untitled copy

Задача 1 за 2016 година – Започва нашето дълго едногодишно пътуване, наречено „Провокирай себе си“. Някои от вас ще пътуват с мен месец, други – няколко, а трети – цяла година. Всички сте добре дошли „на борда”. Първата ни задача за годината е да създадем таблица с 52 колони – това е броят на седмиците през 2016 година. Задачата ви е да отбелязвате всяка седмица по нещо значимо, преживяно от вас събитие, което искате да запомните за цял живот. Седмицата започна, бъдете активни и креативни!

Обещания от миналото

0dc7adea510d0b477d76cec1ffe3495d

Задача 2 за 2016 година от проекта „Провокирай себе си“ 
Днес отделете няколко минути, за да потърсите своя снимка, по-лесно ще ви бъде във Facebook. Важното е тя да ви привлече с нещо и да е поне отпреди две – три години. Опитайте да си спомните какво сте си обещавали тогава, какви мечти сте преследвали. Ако имате нужда да кажете или напишете нещо на човека от снимката, който тогава сте били, го направете.

Кои са вашите приоритети в момента?

o-WOMAN-THINKING-WITH-PENCIL-facebook

Задача 3 за 2016 година от проекта „Провокирай себе си“
След изпълнението на задача номер 2 сте разбрали какво дължите на себе си. Намерили сте сили да си простите, а сега е време да продължим нататък. Съставете план на действие за всички отложени обещания, определете си срок и се захващайте за работа. Но пък, ако нямате такива, погледнете напред в предстоящата година и съставете подробен план за предстоящите месеци. Използвайте ежедневните практики, за да откриете кои са вашите приоритети в момента. Свободното писане е пътят към вашата душа и всички онези несъзнателни творчески потенциали, които имаме за задача да развием с помощта на проекта „Провокирай себе си“.

Тайните на добрия фрирайтинг

Тригълникът – Спасител, Агресор, Жертва

trianglespringwellsoul-144812509484lpcЗадача 4 за 2016 година по проекта „Провокирай себе си“ За да не влизаме в порочният кръг, най-важно е да знаем кога да казваме „Да“ и кога „Не“. Да не правим компромиси с вътрешната си истина, защото това винаги струва скъпо в последствие. През следващата седмица наблюдавайте дали, когато казвате „Да“ или „Не“ това съответства на усещането ви в момента.

Негово Величество Страхът

Задача 5 за 2016 г. по проекта „Провокирай себе си“ – Наблюдавайте как реагирате на информацията, която идва от реалността. С бунт, гняв, омаловажаване, пренебрегване или умеете да я усетите и приемете и да се съобразите с нея. Дали не се държите като малки деца, които прочитат предупреждението върху кутията с цигари и вместо да я изхвърлят, започват да хленчат или се крият и казват: „Само още една!“ Всеки от нас е незрял в някакво отношение, но тази седмица имате възможност да опитате да реагирате зряло на обстоятелствата, да ги приемете и да се съобразите с тях.

От коя битка е време да се откажем?


Задача 6 за 2016 година от проекта
„Провокирай себе си“ (кратък вариант)
Нашата твърда решимост да не се отказваме в различни житейски ситуации, може да бъде продиктувана просто от опита да избегнем скръбта от загубата. Тази седмица помислете от коя битка е време да се откажете и да преживеете болката от неосъществената мечта или цел? Кое е онова нещо, което от години ви изтощава, но вие сте се вкопчили в него и заради страха от скръбта от загубата и разочарованието не прекъсвате борбата?

Признайте страха си

1500x1000

Не възпирайте чувството

BLOG22bigЗадача 8 за 2016 г. от проекта „Провокирай себе си“ (кратък вариант)
Когато ви изпълни страх или каквото и да е друго чувство, спрете. Позволете му да просъществува, важното е да не бягате от него или да го замествате с лекарства, алкохол, секс, работа или нещо друго, с което сте свикнали. Нека премине през вас въпреки ужаса, който изпитвате и слезе в земята, подобно на светкавица, пробягала през гръмоотвод. Запомнете, че ако нещо се движи то не може да ви нарани. Нараняват ни застиналите, задържани чувства. Ако спре във вас, то започва да гнои или унищожава. Ако му позволите да се движи, то ще премине през вас и ще отиде обратно в природата. Тази седмица позволете на емоциите ви да ви задвижват и да излизат от вас. Няма нужда да правите нищо, само ги оставете да се реализират, да се изчистят и да излязат от вас.

 Седмица на щедростта

18fbe01c498e73d9909ead653ee8b617

Задача 9 за 2016 година от проекта „Провокирай себе си“ – Тази седмица ще преживеем несъществуващия 29 ден от февруари. С него изравняваме времето. Подреждаме хаоса като наваксваме „излишните секунди“. Целта е на 29-я ден да се уеднаквят календарната и слънчевата година, за да не настъпи изместване на сезоните. Остават 306 дни до края на годината и тази седмица имаме на разположение един ден повече. Сега е времето, в което можете с пълна сила да усетите щедростта на природата и живота. Бъдете щедри във всичко, в отношението към себе си и към другите…

Време за себе си и за прошка

Making-amends-and-how-to-forgive2Задача 11 за 2016 г. от проекта „Провокирай себе си“ (кратък вариант) – Тази седмица ще практикуваме прошка. Вчера сте прочели, споделили и изприказвали какво ли не за прошката. Време е за действия. Заповаме от прошката към себе си! Отделете 20 минути от 24-часовия си ден. Когато мислех задачата, си казах: 20 минути, толкова много! А след това още повече се ужасих, дадох си сметка, че имам време в изобилие за другите, работата, книгите, къщата, задълженията, грижите…, а за себе си нямам… 20 минути от денонощието. Така че до тук бяхме с оправданията! 20 минути, вие избирате, сутрин или вечер. Навивате си алармата, обличате се удобно, сядате, за предпочитане на пода, като гърбът ви трябва да е изправен, можете да се завиете, да си постелете нещо, трябва да ви е максимално удобно…

Смисълът на ежедневните практики

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s