Приказки за месеците

Всеки месец има своя емоция, песен, чувство, храна, ритъм, пулс, дейност. Оживява като приказен герой и разказва, шепне, тупти… Точно по това време преди година  започнах да подслушвам какво се случва в първия ден от месеца.  Колелото се завъртя и кръгът се затвори. Дванадесет пъти вълшебството се случваше и в началото на всеки месец се разтваряше като пъпка на цвете. Беше кокиче, ябълков цвят, лале, глухарче, роза, латинка, люляк, фунийка, лавандула, мимоза, слънчоглед. През октомври и ноември листенцата му започнаха да окапват, но  в оголелите клони на дърветата, влажни от упоритата есенна мъгла, видях стаена неописуема красота. Разбрах, че противно на очакваното, прегръдката на снега  е много, много топла и грее семенцето. И напролет то поникна отново.

Огледах се и видях, че наоколо е пълно с обещания и трябва само да спрем, да се умирим и да ги забележим. Животът е ценен и е вечен, независимо от формата си. Любовта е навсякъде, предрешена в най-различни  лица. Щастието не е местоназначение или притежание, то е посока, избор, начин на живот. Светът е огледало. Той е такъв, защото ние сме такива. Ако нещо искаме да променим, ключът е вътре и всеки го притежава. Искай и ще ти бъде дадено. Чукай и ще ти отворят. Всичко, което ти е необходимо за да сътвориш радост, щастие, здраве, е струпано в краката ти всяка сутрин. След тъмна нощ винаги следва  ден и нов изгрев. Винаги, без изключения!

Лекарствата и инструментите на живота са прости и винаги са наоколо: есенно листо, гладък кестен, облаци като захарен памук, съвършена снежинка, изгрев, зимна дантела на прозорец, поникнал сред паважа мак, жълто око на глухарче, червен гръб на калинка, цъфнала ябълка, ароматен плод на дюля, поле със слънчогледи, ято светулки, звездно небе, коричка на домашен хляб, нежен аромат на бебе, книга, очи на приятел, ръце на любим, кула от детски кубчета, криво изписан ред с неравни ченгелчета и щръкнали лулички, набръчкано лице на старица или ванилова курабийка. Ние се изхитряваме да търсим по сложния начин и много, много надалеч, а животът говори със символи и случва чудеса току пред носа ни…

И нека да завърша с реплика от  филма „Изобретението на Хюго”: „А, сега ще се обърна към вас с истинските ви имена, магьосници, русалки, любители на приключения, елате да помечтаем…” Спрете за миг и обърнете внимание на живота си!

Следват приказки за дванадесетте месеца…

Следи от стъпки в снега на януари

Февруари…

Капризите на Баба Марта

А Април пее ли пее…

Майски сънища

Юни – безгрижен и луд

Магическият юли

Вълшебният август

Септември и неговите хиляди нюанси

Приказка за октомври

До огнището на ноември

Раклата с чудесата на декември

Ивелина Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s