Нашите най за 2014 година

antКак Мравката губи мотивация за работа

„Всеки ден, малката Мравка пристигаше рано на работното си място и започваше да работи. Произвеждаше и беше доволна. Шефът – Лъвът – се учудил, че мравката работи без надзор.
„Ако тя произвежда толкова без надзор, не би ли могла да произвежда повече, ако е под нечий надзор“? – замислил се той.
Така той нае една Хлебарка, която имаше голям опит като надзорник и изготвяше чудесни доклади. Първото решение на Хлебарката бе да въведе контрол на достъпа за Мравката. След това на Хлебарката ѝ бе нужна секретарка, за да ѝ помага с изготвянето на докладите и тя нае един Паяк, който освен с архивите, се занимаваше и с контрол на телефонните разговори. Лъвът бе очарован от докладите на Хлебарката и я помоли и за графики на производството и анализ на тенденциите, за да ги представи на срещи, специално организирани за тази цел. За тази цел на Хлебарката ѝ купиха компютър, лазерен принтер и бе наета една Муха, която да ръководи отдел информатика…

nesuvurshenaАз съм несъвършена

Аз съм несъвършена. Затова:
не мога да се справя с всяка ситуация;
не мога да излекувам всички болки (особено собствените си);
не мога да прощавам винаги, понякога имам нужда от време за ярост и време да ме няма, пък после – ще видим;
не забравям лесно; помня дълго, когато по гърба ми пулсират рани;
нито пък мога на всеки да дам по парченце от себе си;
да не говорим, че не мога (а и, напоследък все по-често, не искам) винаги да съм усмихната – в това да съм несъвършена влиза и привилегията понякога да съм начумерена и лоша;
не мога винаги да съм с изгладени дрехи;
не мога всеки ден да съм красива и очарователна;
не мога всеки ден да заобикалям локвите, нямам време просто, затова понякога избирам да са ми мръсни обувките;
не успявам да измия всички чинии веднага след поредното парти…

golden-sky-landscapeЧетирите жени на търговеца

Живял някога богат търговец, който имал четири жени. Четвъртата си жена, той обичал най-много, обличал я с най-скъпите дрехи и задоволявал всичките й прищевки. Давал й само най-доброто. Той също обичал много и третата си жена и я показвал на всичките си приятели, но постоянно се страхувал, че един ден тя ще го изостави заради друг. Търговецът разбира се обичал и втората си жена. Тя била негова много добра приятелка и била винаги нежна, внимателна и търпелива. Когато той имал проблем, винаги можел да й се довери и знаел, че може да разчита на нея в трудни времена. Първата жена на търговеца била много лоялен партньор и допринесла за нарастването на неговото богатство и величие. Въпреки това той не я обичал, и въпреки че тя го обичала силно, рядко я забелязвал…

c60259f95dc7b0b8460444aa79d123ddПритча за отхвърлените възможности

Има легенда, според която Бог се явява на всеки от нас веднъж в живота. Все едно под каква форма – измръзнало мокро коте, просещ старец, човек, седящ спокойно на пейката до нас… И тогава съдбата ни е на карта. Тя зависи от това как ще реагираме на тази „случайна“ среща. Какво ще кажем. Какво ще направим.

Учиха ме и ме научиха, че тъжни са само слабите хора. Тези, дето не умеят да се преборят със себе си, за себе си и за мечтите си. Губят често, страхуват се да влизат в битки, плашат се от болките и се ужасяват от това да не получат някоя и друга рана. „Юнак без рани не може”, ми повтаряше често баба ми. Е, станах юнак и тялото ми се покри с рани. Битките не са ми проблем – нито моите, нито чуждите. Хвърлям се с главата напред, безразсъдно, безсмислено, понякога с ужасно глупава мотивация. Нали раните правят героя.

Но така научих и още нещо – тъгата е плашеща, защото кой обича герои, които, от много белези, са заприличали на чудовища? Хората обръщат очи, бягат, кръстят се и неистово се молят да не ги застига същото…

 

c6dcf651028e2eea3fc558b5a6347875Синдромът „лелка“ на една щастлива жена

Едва ли ще срещнете нещо за синдрома „лелка” в медицинската литература. Макар че в живота той си е съвсем реално явление: апатия, мърморене, умора, нежелание за близост, сбръчкан и неподдържан външен вид, инерция, липса на мечти. Гаден коктейл от негативизъм. И страдащи – колкото искаш…
Пустата му „лелка”! Как пък съм се обзавела с нея?! Не веднага. В началото навестяваше само за минутка моето безгрижно, но в същото време силно и уверено „вътрешно девойче”. Изтупваше се под форма на взели се от нищото куп домашни задължения, стремеж към домакинстване, чистене и пране. Но я усещах най-вече като започваше да мърмори по домочадието: „Какво ли ще правите без мен?!”. Но „вътрешното ми девойче” бързо се окопитваше и изтикваше нежеланата гостенка. Домочадието си отдъхваше и всичко ставаше отново леко и спокойно.

Marius-KurkinskiМисъл на деня

„Много е трудно човек да е безразличен към ритници от хора, на които е дал обувки!“ ~ М. Куркински ~

 

 

photo_verybig_740940Мадлен Алгафари: „Човек не може да бъде щастлив, ако не е благодарен”

Мадлен Алгафари е психотерапевт, режисьор, писател. Автор е на няколко книги – „Мира нямам”, „Вяра имам”, „Всички можем да летим”, „Приказки за пораснали деца”, „Как да се разболяваме качествено”. Психолог е на първото издание на българския вариант на шоуто „Пълна промяна”, а няколко години по-късно и финалист в друго риалити – „Дансинг старс”.

– Мадлен, по каква причина и кога човек тръгва на път, за да търси себе си?
– Болката е причина да тръгнем на път. Не може да се порасне, ако няма болка. Това е двигателят, хапчето за порастване. Първият постулат на будизма гласи, че нещото, по което всички си приличаме, е страданието. Може да не сме имали всички любови, семейства, успехи, късмет, но страдание всички имаме. И сме го познали.

– И какво става после с болката – усилва се, намалява, отива си, свикваме с нея…

woman_snow24-те умения на необикновената жена

1. Чаша черно кафе за спящата красавица или как да презареждаме батериите на живота си.
Необикновената жена намира време, в което да натиска стоп бутона си и да презарежда кладенеца на душата си – да прощава, да благодари, да разчисти всичко излишно от себе си и от живота си и да се докосва до тишината и истинската си същност.

2. Танцът на Двуликия или как да приемаме всички свои аспекти.
В гърдите на необикновената жена живее безполова душа, която притежава силата на мъжкото и интуицията на женското. Тя не се опитва да е винаги идеална – приема всичко в себе си – тъмно и светло, с любов и осъзнаване. Знае, че единствено щом приеме съществуването на звяра в себе си и го изучи добре, може да започне процеса на опитомяването му.

3. Стрелите на Купидон или как да разпалим страстта…

LoveПризнаци, по които можем да разпознаем истинската любов

Много хора вярват, че ще обикнат себе си, само ако някой друг ги обикне пръв! Но нашите отношения с другите – независимо дали тези хора са наши партньори, приятели роднини или колеги – могат да отразяват единствено връзката, която имаме със самите себе си. Светът е наше огледало. Ако се вгледаме в отношенията си с другите, ние виждаме просто отражение на нашата любов към себе си (или липсата на такава).
Егото се страхува от любовта. В своите отношения то се стреми единствено към това да бъде обичано. То дава, надявайки се да получи. Копнее да се чувства специално за някого, за да подхранва своята важност или да облекчи чувството си за малоценност. То не се нуждае от близост, за да обича, за да израства. В действителност то изобщо не се нуждае от интимност. Егото предпочита идеята за „романтичната любов” или за търсенето на такава…

9ff2754fc6456b06a6f7000af3d2b3deПредставяш ли си да ме обичаш!?

„Представяш ли си да ме обичаш!? Представяш ли си да ме водиш на любимите ми места и да говорим!? Или да мълчим… Представяш ли си да се усмихвам само заради теб!? А ти да ме обожаваш всякаква. Аз ще съм непокорна, ще те учудвам, ще съм дете и момиче, и жена.

Да вали, а ти да ме носиш на ръце, за да не ми се намокрят краката. Представяш ли си!? Да се напия и да говоря смешно, да ти разказвам романтични истории. Да ме целуваш, а когато не го правиш, да мислиш само за мен… Да ядем круши. Да се къпем в река, която се намира почти на края на света.

Да ходим на почивка. В планината. В дървена къщичка, с голяма камина. Да пием вино. Да ти обличам дрехите. Сутрин да се бием със снежни топки. А после да дойде Коледа. Представяш ли си!? Да празнуваме с моето и с твоето семейство. Да ги наричаме нашето семейство…

6e740bcf2fa58716a41c169065b25986Ако искаш да промениш света, обичай жена…

Ако искаш да промениш света… обичай жена, наистина я обичай. Намери тази, която зове душата ти, така че всичко останало престава да има значение.

Изхвърли списъците си, постави ухо на сърцето ѝ и слушай. Чуй имената, молитвите, песните на всяко живо същество – всяко, покрито с пера, козина или люспи, всяко подземно или подводно, всяко разцъфващо и зеленеещо, всяко все още неродено и всяко умиращо… Чуй меланхоличната им възхвала към Онзи, който им е дал живот. Ако все още не си чул името си, значи не си слушал достатъчно дълго. Ако очите ти не са пълни със сълзи, ако не си се поклонил в краката ѝ, значи никога не си скърбял, почти загубвайки я.

Ако искаш да промениш света… обичай жена – една жена отвъд себе си, отвъд желанието и разума, отвъд своите мъжки предпочитания за младост, красота и разнообразие и всичките си повърхностни понятия за свобода…

c8dd787161577530f092be31399e3962Ако искате да промените света, обичайте мъж

Ако искате да промените света, обичайте мъж… наистина го обичайте. Изберете този, чиято душа ясно зове вашата… този, който е достатъчно смел да се страхува.  Приемете ръката му и го насочете нежно към кръвта в сърцето си. Там където той може да усети топлината ви върху себе си и да си почине.

И да изгори своя тежък товар във вашия огън. Погледнете в очите му, погледнете дълбоко навътре и вижте какво лежи там – спящо или будно, свенливо или очакващо.

Погледнете в очите му и вижте там неговите бащи и дядовци и всичките войни и лудост, с които техните духове са се борили в далечни земи, далечни времена. Погледнете техните болки и борби, мъки и вина, без да осъждате. И пуснете всичко да отмине. Погледнете товара на предците му.

И знайте, че това, което той търси, е безопасно убежище във вас. Позволете му да се разтопи в спокойния ви поглед. И знайте, че не е нужно да отразявате като огледало този гняв. Защото вие имате утроба, сладка, дълбока врата, която отмива и изцелява стари рани…

doctorДоброто, което винаги се връща

“Едно бедно момче продавало дрехи от врата на врата, за да плати за своето образование. Един ден то видяло, че има само 10 цента в джоба си.

Било гладно и решило да помоли за малко храна в следващата къща, до която стигне.
Гладът му обаче изчезнал, щом зърнал красивата млада жена, която му отворила вратата. И вместо за храна, той помолил за чаша вода.
Жената видяла, че момчето било много гладно и вместо вода му донесла огромна чаша с мляко. То я изпило много бавно и после попитало:

0a25b5d0705f7583137f63cb1c93ba81Притча за женската красота и 10-те крави

Веднъж двама приятели моряци попаднали на остров, където вождът на племето имал две дъщери. Първата била много красива, а втората – не толкова.
Единият моряк се обърнал към приятеля си: „Намерих щастието си на този остров, ще остана тук и ще се оженя за дъщерята на вожда.“
„Да, приятелю, добър избор. Тя е много красива.
„Не ме разбра, ще се оженя за малката дъщеря“ – отвърнал вторият моряк.
„Защо би го направил? Та тя е…не много красива.“
„Просто така искам.“
Единият моряк отплувал, а другият отишъл при вожда да поиска ръката на дъщеря му. В племето било прието за хубава жена да се дават десет крави. Морякът застанал пред вожда, и казал: „Водя ти десет крави в замяна на дъщеря ти.“
„Добър избор!“ – рекъл вождът. – Голямата ми дъщеря е умна и красива…

SocratesPlato_600x400Притча за трите сита

Сократ бил един от най-големите мъдреци на Древна Гърция. Веднъж един човек отишъл при великия философ и му казал:

– Знаеш ли какво научих току-що за един твой приятел!
– Чакай малко – спрял го Сократ. – Преди да ми разкажеш, иска ми се да направя проверката с трите сита.
– Трите сита ли? – зачудил се човекът.
– Ами да – казал Сократ. – Преди да разказваш разни неща зад гърба на другите, хубаво е да определиш малко време, за да помислиш какво точно се готвиш да кажеш. Това наричам „проверка с трите сита”. Първо е ситото на Истината. Проверил ли си дали това, което искаш да ми кажеш, е вярно?
– Не, просто чух другите да говорят…
– Добре. Значи не знаеш дали е вярно. Дай сега да пробваме с второто сито, то е ситото на Добротата. Това, което ще ми разкажеш за приятеля ми, нещо хубаво ли е?
– Ами не, напротив!…

Разказ за бисквитките

PassengerЕдна жена трябвало да прекара няколко часа на едно летище, за да изчака полета си. Тя си купила книга и пакет бисквити. Докато четяла до нея седнал млад мъж.

Той протегнал ръка и без да се срамува, започнал да взема бисквитки от пакетчето, стоящо между тях. Една след друга те изчезвали в устата му.

Жената решила да не му прави забележка, но започнала да вади бисквитки и да ги яде с неговото темпо. По едно време тя си помислоили:

,,- Ако не бях толкова възпитана и образована, досега да съм зашлевила господинчото.“

Всеки път, когато си вземала бисквитка и мъжът правел същото. Погледите им постоянно се засичали и когато в пакетчето останала една бисквитка, жената се зачудила, как ли ще постъпи безсрамникът сега…

loveЛюбовта след любовта

Когато една раздяла ни нарани, ние изпитваме силна болка, поради което обикновено се затваряме и се дистанцираме от любовта. При все това рано или късно – и дори против волята ни – копнежът да обичаме отново се появява, а с него и възможността за нови връзки. Ако обаче сме страдали много, нищо няма да е същото. Преживяването на болката остава запечатано в тялото ни и страхът да я изпитаме отново, ни прави – без да си даваме сметка – дистанцирани, затворени, недоверчиви...

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s