Какво е любовта?

Какво е любовта? Тя е чувство, което трудно може да се обясни и обрисува с две думи. Позволете да Ви представя моето определение. Любовта е състояние на човешкия дух. Но тя е и вятър, приливна вълна, сноп слънчеви лъчи, изгрев и залез, пожар, танц, полет на птица, водопад от звезди. Кулминация на емоциите. Тайната подправка, която придава вкус на човешкия характер и която аз ще нарека „галидушица“. Парфюмът на богините. Непресъхваща древна река. Скъпоценно бижу, с което украсяваме дните си. Стремеж към красива приказка в реалността. Игра на въображението. Илюзия. Халюцинация.
Любовта е многолика и съсредоточава в себе си: удоволствие, разочарование, меланхолия, надежда, вяра, отчаяние, вина, свян и грях. В любовта не съществуват „за“ и „против“. Тя те връхлита като лятна буря, омагьосва те и не ти дава възможност да се съмняваш и да разсъждаваш.
Понякога граничи с ревността и лудостта, но никога със скуката и безразличието. Любовта е разноцветна. Веднъж е свежа като портокал и затова носи неговия оранжев цвят, друг път е жълто-нежна и огрява като слънце. Понякога е синя и като морето вълнуваща и дълбока, розово-наситена със срамежлива романтика, червено-страстна – като огъня, понякога е несподелено-черна, но никога не е сиво-равнодушна и престорено фалшива.
Любовта има много измерения: от усмивката до сълзата, от целувката до изневярата, от женитбата до раздялата.
Проявява се по различни начини. Човек може да се влюби в природата, в работата си, в поезията…
Да откриеш истинската любов е трудно. Когато я търсиш, получаваш усещането, че си на карнавал и не знаеш точно под коя маска се крие. Но намериш ли я, разбираш, че ти е необходима, за да съществуваш както въздуха и водата. Любовта може да се превърне в болест и в лекарство. Да обичаш, това означава да забравиш за себе си и да подариш душата си. Любовта е и път към усъвършенстване на личността.
Разрушителна и съзидателна, тъжна и жизнеутвърждаваща, отчаяна и всеопрощаваща, невинна и грешна – всичко това е тя, любовта. Свещена сила, съкровено чувство, което трансформира душата от бездомна скитница в неземна вълшебница.

Ивелина Радионова

Вижте още

на страницата на Ивелина „Алтъна разказва“

https://www.facebook.com/%D0%90%D0%BB%D1%82%D1%8A%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0-350837408645946/?fref=ts

Advertisements

One thought on “Какво е любовта?

  1. Любовта е изумрудена ако извира от сърцето, където всъщност е първичния извор.
    Останалите нюанси са вторични и са свързани с други неща- секс(оранж), ревност (жълт) и общуване(син)😊

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s