Злото е измъчено от глад и жажда добро

Какво е злото, ако не добро, измъчено от глад и жажда? Наистина, когато доброто изгладнее, то дири храна и в най-тъмните пещери, а когато зажаднее, пие вода даже от застоялата вода.

Вие сте добри, когато гледате да дадете от себе си. Ала не казвам, че сте зли, когато дирите облага за себе си. понеже, когато дирите облага, вие сте като корен, който се впива в майката – земя и суче от гръдта й. Нима може плодът да каже на корена: „Бъди като мен, зрял, пълен със сладост, пращящ от изобилия!”, защото нужда на плода е да раздава тъй, както е потребност на корена да получава.

Вие сте добри, когато сте едно със себе си. ала когато не сте едно със себе си, не казвам, че сте зли. Кораб без кормило може да плава без посока между опасни рифове и пак да не потъне. Добри сте, когато крачите непоколебимо към целта си, ала не сте зли, когато кретате към нея. Понеже дори куците не кретат заднешком. Жалко, еленът не ще научи костенурката на бързина. Но вие, здравите и правите, гледайте да не куцате пред сакатите от зле разбрана милост.

В копнежа ви за съвършенство се крие вашата добрина. Ала у някои от вас този копнеж е порой, потекъл мощно към морето, повлякъл тайните на хълмове и дивни горски песни. Докато у други е река, загубила се в лъкатушни завои и забавила се още недостигнала морския бряг. В копнежа по нашето съвършенство се крие нашата добрина и този копнеж го има във всички нас.

Халил Джубран

Вижте още:

За женската и мъжката енергия

Най-страшните думи за едно момче – „Бъди мъж!”

Писмото, което твоят тийнейджър не може да ти напише

14 признака, че майка ти е психотелесен неорайхиянски психотерапевт

Вие и вашият баща

35 подаръка, които децата ви никога няма да забравят

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s