Не ти го пожелавам

Майка ми е уникален човек! Със своята лъчезарна усмивка и цветен дух е лесно забележима. Но само аз знам колко пъти зад тази усмивка е скривала сълзите, болката, обидата… Защото… тя е… учител.

С времето се научих да я разбирам и да й прощавам, че мислите й често  са заети с идеи, свързани с професията й. Свикнах да говори повече за новите си „мои деца”, за успехите и проблемите им, за предстоящи тържества и нови пътешествия с тях. Приемам малките й „бонбони” като мои приятели и се радвам на успехите им. Разбрах, че да си дете на учител е радост и гордост, но и болка!

Не мога да приема обаче, че има родители, които заслепени от любовта към децата си, не виждат игривите пламъчета в очите им, желанието им да са централни фигури във всичко, не осъзнават как малките  „бонбони” ги манипулират умело. Готови са да разкъсат  учителя, дръзнал да наруши спокойствието на детето им, личното му пространство. Не ги интересува истината и дори не допускат, че малкото човече може да не я казва  или да  разкрасява в своя полза историята. Не я искат и не я търсят, защото е по-лесно да нападаш, да обиждаш. И уж трябва да се учим от възрастните (по-опитните), а в такива моменти те  се държат по-зле и от малки деца.

Как си представяте, че човекът, който пренебрегва собствените си деца заради вашите, ще ги нарани?! Че ще се държи като мащеха с тях?! Че ще ги обиди или огорчи нарочно?! Че този човек ги обича и се грижи  за тях (в някои случаи и повече) отколкото за собствените си деца!

Не ви пожелавам да виждате как майка ви страда в такива моменти! Не ви пожелавам да усещате болката й, да знаете, че се опитва да преглътне парещите сълзи! Такива сълзи са изгарящи! Не ви го пожелавам да го изпитате!!!

В гърлото ми засяда буца и ми се иска да крещя, да  се срещна с този родител и… Само едно дете на истински учител може да ме разбере и знае какво се крие зад многоточието. Знае, че въпреки болката, на следващия ден, този учител пак ще сложи слънчевата си усмивка, ще облече цветното си настроение и… ще обяснява на децата, че светът е прекрасен, че доброто (в повечето случаи) побеждава и ще се опита да излекува болката в душата си с любовта на децата, чуждите, които нарича „моите деца”. И ще приеми ново предизвикателство, вдъхновен и окрилен!

Чудя се откъде е тази сила в нея, какво е това сърце, което побира и любовта, и болката, и обидата… Понякога искам да стана учител като мама, но в моментите, когато страда от обида и болка, когато я нараняват ….забравям за тази мечта.

Мили родители, пазете истинските учители, защото са на изчезване! Всеки може да допусне грешка. Нима вие сте безгрешни?  Ако не можете да уважавате, поне не наранявайте. Понякога лицата и очите ни говорят повече и думите са излишни.

Аз се гордея със своята майка! Няма да ви позволя да я наранявате и няма да допусна да плаче заради вас, защото тя не го заслужава, защото е истинска. От нея научих, че всеки трябва да носи отговорност както за нещата си, така и за постъпките си! Че трябва да цениш това, което имаш сега, а не да го търсиш след като го загубиш! Че усмивката има вълшебна сила и отваря всяка врата! Че човек трябва да не се предава, че трудностите те правят по-силен,че любовта дава сила и вдъхновява!

Цвети Любомирова и погледът на едно объркано дете

Вижте още:

Изповед на един учител

Страх от магия или магията на страха

Цветно

Уроците, от които боли, но си им благодарен

Посади ли семената на промяната в градината на своята душа?

За приятелството и любовта

Аз не съм онази майка от американската реклама

Инес Субашка: „Човекът не е роден да изживява своята посредственост, а своето величие“

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s