Жени, обичайте мъжете си

bc688ba34c0bfd1803dc1475ea9b0179

Обръщам се към вас, жени, като ваша посестрима. Като човек, който е минал през всичко в любовта и е на път да опустоши най-голямата и чиста любов на света и най-важния човек за нея. А този път е трънлив, с много завои и води към собствения ад. Защото самотата и вината за разбитото му сърце ще ме преследват до края на дните ми, ако не се измъкна възможно най-скоро от собственото си блато.
Жени, обичайте мъжете си. Обичайте с душите и сърцата си, от името на най-дълбоките и важни кътчета на съзнанието ви, от дълбините на натрупаната памет, предавана поколения наред, от зова на кръвта ви, от най-женствените си корени. Извиквайте най-доброто, нежно и мило свое аз тогава, когато се опитате да прехвърлите топката в полето на горкия ви мъж. Не го наранявайте тогава, когато не смеете да признаете страховете си и да се изправите пред тях. Не го обиждайте тогава, когато сте му най-мили, тогава, когато е отделил от времето си, за да ви зарадва въпреки че изобщо не му е било до още един ангажимент в натоварения му график.
Не го отблъсквайте тогава, когато, изморени от трудния си работен ден, нямате сили и желание даже да се усмихнете. Той не заслужава вашето мрънкане, лошо настроение и заяждане. Защото ви е чакал и се е безпокоял за вас. Не го натъжавайте дори и да ви се иска да викате от болка, съмнения, колебания и просто подскачащи нагоре-надолу хормони. Защото е мислил за вас и как ще ви посрещне с прегръдка на вратата. Не му затваряйте досадени телефона, когато ви потърси – колкото и да ви е натегнала поредната задача на прекия ви началник. Защото този мъж иска да чуе гласа ви или да си поговори с вас за нещо важно.
Не го ревнувайте, защото така ще загубите доверието му. Достойният мъж ще ви предупреди, ако не харесва нещо във вас, но никога няма да ви забие нож в гърба. Не го бъркайте със сваляча или използвача, както и с паразита, който живее на гърба на другите – едва ли бихте се подценили да изберете такъв мъж до себе си, а значи вашият не притежава отличителните белези на споменатите двама.
Не отказвайте да изслушате съмненията му, да му дадете съвет. Защото, щом го е поискал, значи вярва, че можете да мислите и да разчитате на интуицията си. Не се дистанцирайте от него, когато не е допринесъл за отчуждението ви. Обяснете му и го помолете мило да ви остави насаме със собствените ви мисли, докато си съберете разпилените мозъчни клетки.

b2331aab7300ad65b521e23d3eb3ad02
Не му крещете – няма нищо по-грозно от истерична и словесно агресивна жена. Вие сте дама, а той – вашият джентълмен. Не губете обноските си, не натрапвайте мнението си, защото така подценявате преценката и избора му, когато се е съединил с вас. Не ограничавайте личната му свобода, защото така ще подрежете крилете му и ще го съсипете. Ще можете ли да живеете с тази мисъл – че сте допринесли за нечие сриване?
Не се борете с него за надмощие. Оставете го да ви пази и закриля, когато пожелае. Не бъдете и малко момиченце, когато от вас се иска зрялост – накарайте го да се гордее с вас.
Не го натоварвайте психически с проблеми, с чието решение можете да се справите сами. Искайте съвет, само ако не виждате изход от дадена ситуация. Мислете заедно върху решението на задачата – така ще се учите да работите в екип. Не спорете с него пред външни хора и не правете скандали – много трудно след това ще поиска изобщо да разговаря с вас.
Не забравяйте поръчките му, особено ако сте обещала – дръжте на дадената дума. Ще ви се възхищава за структурираността. Не губете идентичността си с течение на времето и не се отпускайте. Дръжте юздите на живота си в ръце – иначе ще го отблъснете и ще започне да се съмнява в избора, който е направил някога.
Не запускайте външния си вид. Той ви харесва и раздърпана, и с мазна коса, и с неподрязани нокти, защото ви обича. Но това не означава, че ще се чувства добре в компанията ви. Спортувайте, хранете се здравословно, не пушете, не прекалявайте с нищо и не преяждайте – така ще му покажете, че цените себе си и собственото си здраве. А той със сигурност не желае да изглежда по-добре от вас и да не смее да ви показва на колегите и приятелите си. Не го карайте да става за присмех. Това няма да ви бъде простено – мъжът е воин и неговата чест не бива да бъде поставяна под съмнение, а авторитетът му – подронван.
Не обсъждайте жените, появили се поради една или друга причина в живота му, не давайте квалификации по техен адрес, защото означава, че сте злобна и завистлива, а той няма да допусне да обича такава жена и полека-лека ще го отвратите. Не ругайте и не предизвиквайте нечия арогантност само защото той е до вас – не е достойно.
И не на последно място: поискайте му прошка, когато сте го наранила дълбоко и непоправимо. Изкупете вината си и никога вече не повтаряйте грешките си. Защото ще загубите търпението му.
Жени, обичайте нежно и от цялото си сърце любимия – той е там, за да бъдете щастливи заедно. И не очаквайте и неговата обич в замяна, защото това ще означава, че не са чисти и благородни чувствата ви.

Ваша, Рая

Вижте още:

Страх от магия или магията на страха

Цветно

Уроците, от които боли, но си им благодарен

Посади ли семената на промяната в градината на своята душа?

Морето ме чака

За приятелството и любовта

Аз не съм онази майка от американската реклама

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s