Да бъдеш

16ccf55d7a5155fb3097745b3654c79e

Какво означава „да бъдеш”? – попитала безпътната душа възвишената, която животът изпречил на пътя и, за да подири и получи отговорите, застинали на пресъхналите устни.
– Мила моя, „да бъдеш” е символ и обяснение на много неща.
Да бъдеш значи да можеш да летиш, когато крилете ти са безжизнени; да вървиш, когато краката натежали се спъват и лениво отказват да мръднат; да дишаш, когато хладна хватка стяга гръдта ти; да гледаш, когато бяла пелена покрива блясъка на очите ти; да виждаш и в мрака на спотаеността, на смълчаните тайни; да вярваш въпреки бедите, танцуващи фламенко около теб; да се усмихваш дори и да те разкъсват стенания с остри, стоманени нокти.

Да бъдеш, скъпоценна другарко, да бъдеш звънък смях там, където властва черна печал; да си тишина в шума на безсмислени, празни, ожесточени, неспирни брътвежи; да си дете на знанието и ангел на доброто в центъра на празнословието, глупостта и злините; да си мъдър старец сред глупави, малодушни хлапета; да си протегната, силна, сигурна ръка за опора на слабите и беззащитни; да си могъщ и справедлив сред жестокосърдечни тирани; да посрещаш с благодарност всяка болка, дарена ти от низшия духом, защото тя е твоят проверовъчен изпит.

Да бъдеш дъжд за прежурената, жадна земя; да бъдеш полъх в маранята; да бъдеш ярка пътеводна звезда в непрогледния нощен мрак; да бъдеш топлеща наметка за премръзналия; да бъдеш мост над бурни води за дирещия брод; да бъдеш заслон за странника и спасителна хапка за прегладнелия; да даряваш покой на неспокойния; да учиш дори и непотърсилите информация, когато видиш уплах и колебание в очите им.

Да знаеш как и кога да помогнеш, за да не навредиш, да пренасяш в по-добри светове нещастните, отчаяните, загубилите себе си. Да бъдеш нежност, обич, доверие, честност, откритост, красота, обаяние, мисъл и готов отговор, ловкост и бързина, вяра и упование, съвест и морал, енергия и мощ, жизненост и лъчезарност, да бъдеш топло сияние за обичащия те! Да следваш дъха и излъчването му и да заставаш като щит пред него в случай на опасност, да го хванеш, когато се подхлъзне, да изпревариш скока на дебнещия го хищник, да бъдеш неговия въздух, когато не може да поеме дъх, да бъдеш глътките вода, когато е жаден, да бъдеш до него, за да преборите самотата, просто да си! Да го обичаш, но и да приемаш като съвсем естествена появата му, защото си знаела, че ще дойде. Ще ти трябва безусловно, тихо, дори радостно търпение. Само уталожена и успокоена ще знаеш как да му помагаш; ще си предавате своите воля, чувства и мисли, докато се осъзнаят и от двама ви като общи. И никакво колебание, че сте намерили липсващите си частици няма да ви обхване и окове. Това чувство ще е така мощно, че ще затъмнява вглъбяването и откъсването. Нямам представа колко време ще ти отнеме, но ще успееш-това е най-важната цел на пътя ти!

Да бъдеш е толкова много, приятелко, и ти благодаря, че ме попита. Но най-вече да бъдеш означава да проумееш себе си и да надмогнеш егоизма в името на всички, за да можеш пречистена да донесеш максимална полза!
Бъди!!!

Рая

Вижте още:

Искра на живот

Малка черна рокля

Гърбовете говорят

Фейсбук или разходка около офиса

„Искаш ли да изживеем това между нас, както дойде, без очаквания?“

Лимонада за душата

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s