Днес почитаме патрона на рибарите

 

 

Според православния календар, днес е денят на „мокрия свети Никола” или още „рибния светец”. Името на светеца Николай Мирликийски означава „Побеждаващ” и според мита за подялбата на света, на него се паднали моретата, реките, езерата. Затова той е господарят на целия подводен свят – рибите и водните демони.

Хората често го описват като крилат младеж с необикновена физическа сила. Той има златни крила и лети над морета и океани и влиза в люти битки с водните демони. Обаче според други описания св. Николай е и беловлас и белобрад старец, затова и този ден е останал в народните вярвания като стари, зимни св. Никола.
Задължително е днес на трапезата да има риба. При това не каква да е, а тялото й трябва да е покрито с люспи. Най-често това е шаран, защото поверието казва, че шаранът е „слуга на Св. Никола”. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни вълни пропукали пода й. Св. Никола хванал шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне и себе си, и всичките си спътници. От тогава е останал обичаят да се жертва шаран в чест на светеца. А народът казва: „На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я вземе”.

Когато се приготвя шаранът, люспите не трябва да се търкалят по земята и никой не бива да стъпва по тях, защото това е на беда. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, изгарят се, закопават в земята или се пускат в реката. Според народните вярвания това е начинът да се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича „кръхче”, възрастните жени пришивали в дрехите на децата, за да ги пази от зли сили и уроки. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

В народната представа свети Никола носи първият сняг, особено беловласият св. Никола. Той разтърсвал брадата си и от нея се изсипвали първите снежинки. Затова, ако на Никулден се появи скреж, това е добре за зърнените култури. На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта.

Свети Никола се смята още за покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат рибари, търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери.

d8fb317f21d689505edb5924db770984

ПЪЛНЕН ШАРАН

Трябват ви: 1 шаран (2-3 кг), връзка листа от целина, резен корен от целина (200-300 г), 10 глави лук, 1 ч.ч. олио, 5-6 морковА, 5-6 бр. домати, 5-10 скилидки чесън, 1 ч.ч. орехови ядки, връзка магданоз, 1-2 бр. лимони, 1 ч.ч. вода, сол, черен пипер

Как се приготвя

Почиства се шаранът от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се всичко със студена вода, изцежда се и се подправя със сол. В олио с малко сол и вода се слага нарязаният на филийки лук, морковите, нарязани на ивички и накрая нарязаните на дребно домати. Добавят се ситно нарязаните орехи, обеленият чесън, един лимон – обелен и нарязан на филийки. Разбърква се добре всичко, подправя се със сол. С така приготвената плънка се напълва шарана и се зашива. Намазва се с олио и се слага в намазнена тава или гювеч. Върху него се нареждат резенчета домат и лимон, долива се 1 ч.ч. вода и се пече до зачервяване. Поднася се с бяло вино.
Вижте още:

Започват мръсните дни до Йордановден

Коледни вярвания и магии

Сурвакницата – магическата пръчица на българите

В Търново първо мъжете са започнали да надписват картички за Коледа

Елхата е германка по рождение, идва във Велико Търново чак през 1929 г.

На Игнажден добрата магия няма умора

Никулден – един от най-обичаните празници в българската традиция

Хлябът е жертвоприношение, магия и център, който събира семейството

Имените дни са силна българска традиция, затова преодоляват забрани и кризи

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s