Любовта и храната

Любовта и храната са дълбоко зависими, свързани. Така се случва, че всеки път, когато някой те обича, ти не ядеш много. Ако една жена е обичана тя остава слаба, тънка и красива. Ако тя не е обичана започва да се превръща в дебела, грозна, продължава да наддава, започва да яде твърде много. Или, обратното също: ако една жена не иска да бъде обичана, тя започва да яде твърде много. Това се превръща в защита – тогава никой не ще бъде привлечен към нея.

Наблюдавали ли сте това някога? Ако вашия/вашата любима дойде във вашия дом, е дошъл приятел и вие сте толкова щастливи и така изпълнени с любов – че в този ден, апетитът изчезва. Не ви се яде – като че ли нещо по-фино от храната ви е изпълнило, нещо по-фино от храната е вътре във вас и празнотата не е там. Вие сте сит, чувствате се сит. Нещастните хора ядат твърде много, щастливите хора не ядат прекалено много. Колкото по-щастлив човек, толкова по-малко той е пристрастен към храната – защото той разполага с по-висша храна: любовта. Любовта е храна на по-високо ниво. Ако храната е храна за тялото, любовта е храна за духа.

Сега дори учените подозират това. Когато се роди дете, майката може да даде само мляко, телесна храна. Ако тя не може да даде любов – тогава детето ще пострада; тялото му ще расте, но духът му ще пострада. Само телесна храна не е достатъчна: необходима е духовна храна. Ако майката дава само храна и не обича, тогава тя не е майка, тя е само една медицинска сестра. И детето ще пострада за целия си живот – нещо, което ще остане объркано, недоразвито, изостанало. Детето се нуждае от храна, на детето му трябва любов: любовта е необходимо дори повече от храната.

Наблюдавали ли сте това? Ако на едно дете се дава любов, то не се притеснява много за храна. Ако майката обича детето, тя винаги е притеснена, че детето не пие толкова мляко, колкото трябва. Но ако майката не е любяща след това детето пие твърде много мляко. В действителност е трудно да го отместите от гърдата, защото детето става уплашено: любовта не е там, то трябва да зависи само от физическа храна – фината храна липсва.

И това продължава да се случва през целия ви живот. Всеки път, когато почувствате, че ви липсва любов, вие продължавате да тъпчете тялото си с храна – тя се превръща в заместител. Всеки път, когато хората се чувстват празни и те не разполагат с тази тръпка, която любовта носи, жарта, която любовта носи, енергията, която любовта излъчва, те започват да тъпчат тялото си с храна. Те са попаднали обратно в детството си, те са в регресивно състояние.

На децата, на които се дава достатъчно любов, никога не се пристрастяват към много храна. Техният дух е толкова изпълнен: висшите нива са достигнати, тогава кой се притеснява от по-ниските?

Не забравяйте, че във всички религии се говори за пост по определена причина. Ако не сте изоставили от своята мания за храна, молитвата няма да се случи. Следователно, постът дава чудесна възможност за молитва. Аз не ви казвам да станете пристрастен към молитва. Не ви казвам да започнете да се измъчвате. Но ако сте пристрастени към храната, този пост е лекарство. Ако сте си похапвали твърде много, тогава внесете баланс. Като ядете прекалено много, продължавате да сте твърде свързани с физическото … и няма да може да полетите в небето. Вие сте твърде обременени: малко пост ще ви бъде от полза. И при постене, хората са наблюдавали, че молитвата им става много лесна, проста; тя повече не е проблем. Защото, когато не сте обременени от твърде много храна и тялото, духът е безтегловен, може да полети: духът има криле…

Ошо

Вижте още:

Спирам да губя енергия в убеждаване, ще я използвам за търсене

Щастието да разбирам тялото си

Уплашеният човек

Всичко е интересно или смислено, ако вие сте заинтригувани!

За женската и мъжката енергия

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s