Хелиун, Светещият Джак и супер силите на вещиците

Празнуваме Хелуин все по-активно и все по-масово през последните години. Забавно е да бъдеш страшен, да изрязваш тиквени фенери и за няколко часа да бъдеш не себе си, а любимия си герой от страховита история.
Но…, знаете ли защо оранжевото и черното са традиционните цветове на Хелоуин?
Защото оранжевото е символ на реколтата, а черното е цветът на смъртта на лятото.
Знаете ли, че, когато се преобразявате на вещица, това ви дава супер сили. Защото според легендата на Хелоуин вещиците може да се движат безпрепятствено навсякъде. Тази нощ е изцяло във властта на тъмните сили, затова, ако си намерите конусовидна шапка по мярка, наметало и метла, пробвайте тази супер сила.
Има още една легенда и тя е свързана с паяци. Ако видите на този ден паяк, да знаете, че това е духът на любимия, който те пази или на любимата. Затова… не убивайте паяка.

От икономическа гледна точка Хелоуин е вторият най-печеливш празник след Коледа. В САЩ например ежегодно се купуват 2 400 000 килограма лакомства за Хелоуин. Е, не сме в САЩ, но пък имаме достатъчно тикви.
Преди години козунакът е бил традиционна храна на Хелоуин. Той се е използвал в различни игри за предсказване на бъдещето.
Всъщност Хелоуин се е зародил в Ирландия. Празникът е келтски и е пренесен в САЩ от ирландските заселници малко след откриването на континента.
Знаете ли как се казва тиквеният фенер? Кръстили са го Светещият Джак на един на ирландска пияница, който бил грешник и не можел да отиде в Рая. Обаче сключил сделка с Дявола и това му затворило вратите и на Ада, затова нещастникът обикалял с въглен в издълбана ряпа по света в очакване на Страшния съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата била заменена от тиква.

В Испания и Латинска Америка началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos – Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември Ден на мъртвите възрастни. Хората вярват, че през тези два дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода и кърпа. В последния ден мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите.
В нощта на Хелоуин през 1962 г. от апендицит е починал Хари Худини – един от най-известните и загадъчни магьосници. По света има хиляди, които страдат от самхаинофобия – ирационален страх от Хелоуин. Според легендата границата между живите и мъртвите се размива на Хелоуин.

Вижте още:

Тиквата – цяла наука

МЪЖКА ЗАДУШНИЦА на 7-ми ноември и Рангелов ден – 8-ми ноември

Да приемем тайнството, да се пробудим за магията

Спят ли днешните будители

Да извървиш поклонническия път до себе си

Спестените шамари и прегръдки са спестена обич

Светът ме прегръща

Клечка кибрит и място за щастие

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s