Ако сте влюбена в травмата му, а не в него

7ce755822ff653a7e0553a4ef614a3a5

Няма по-трудно нещо от това да  „отделите” жена от травмиран мъж (алкохолик, наркоман, насилник…). Така е по много причини.

Жената по природа е майка, сестра, спасител, лечител. Жените усещат травмата вътре в тялото си, приемат я за своя и не могат да осъзнаят причината и произхода й. Приемат я за болка, която могат да излекуват.

Важно е да знаем, че травмата не винаги е болка. Много наранявания и травматични преживявания през годините са се превърнали в нещо съвсем различно. В егоизъм, егоцентризъм, ужасяващи черти на характера, дори садизъм. Това, което някога е било рана, се е втвърдило, станало е здрава и безчувствена тъкан. Не може да се излекува, но може да нарани дълбоко жената, която се опитва да го направи. Все едно да откъснете белега заедно със здравата тъкан. Мислите ли, че това изобщо е ваша работа? Струва ли си цената – пропиления ви живот?

Травмата, драмата, наранените мъже, в повечето случаи, са привлекателни. Травмираните хора, по правило, са харизматични и развиват магнетизъм, на който трудно може да се устои. Много травми стават нещо като независими субличности и живеят като че ли отделно от човека. Жената си мисли, че се среща с мъж, а всъщност си има работа с травмата му. Тя общува с травмата, обича травмата, живее с нея. Но травмата няма душа, тя може само да разрушава. В най-добрия случай нейният инстинкт за оцеляване ще сработи и тя ще изпълзи от отношенията… полужива. В най-лошия ще остане да й служи.

В енергиен план взаимоотношенията в такава двойка наподобяват следната история: „Има една легенда за птичката, която пее само веднъж в живота си, но по-сладко от всяко друго земно създание. Още щом напусне гнездото си, тя дири трънлив храст и няма покой, докато не го намери.Тогава запява сред безпощадните му клонки, притискайки гръд към най-дългия им и остър шип, за да умре, извисена над своята агония, надпяла и чучулигата, и славея. Възхитителна песен, заплатена с живота. Но целият свят притихва заслушан и дори бог на небето се усмихва. Птичката с тръна в гърдите следва неумолим закон. Сама не знае какво я кара да забие шипа в сърцето си и да умре, пеейки. Когато острият трън я пронизва, тя не подозира, че я очаква смърт, само пее и пее, докато не й останат сили да издаде нито звук повече. Но ние, когато ние забиваме шипа в гърдите си, знаем. Разбираме. И все пак го правим. Все пак го правим. Защото най-хубавото нещо в живота се постига само с цената на голямата болка…, или поне така е според легендата.”

Жената, привлечена от травмите на един мъж, несъзнателно прави същото, притиска се в него, докато убожданията в живото й тяло, изсмукват най-сладкото и необходимото – живота. В такава връзка, тя се чувства уморена и обезсилена. Жената обича и даже изглежда, че е обичана, но щастие и радост, няма. Може да започнат болести, поражения и загуби.

Отделянето е безумно болезнено… представете си го като откъсване на жива плът. При емоционалната зависимост болката е още по-силна. Трябва да бъдем внимателни и търпеливи. Въпреки мъчителния процес на отделяне, резултатът си заслужава. Жената се връща към живот. Същото нездраво взаимоотношение се наблюдава и във вариант „травмирана жена – любящ мъж”.

Аксиния Цветанова

По материал на Елена Шубина

Вижте още

Ти си генералният директор на радостта си

Нежеланите дъщери на необичащи майки: 7 общи признака

Заложници на съжалението и самосъжалението

Откажете се от всички очаквания

„Бий ме, обичам те“ и травмата на ИЗОСТАВЯНЕТО

В плен на Отхвърлянето

Увереният човек

Ще живеем ли, ако не раняваме и не ни нараняват?

За Любовта

Мама остаря

Старостта е дар

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s