Оперният певец, който обича оръжия от времето на Наполеон и Дивия Запад

Оперният изпълнител Христофор Йонов стана първият търновец, който участва в световен шампионат по стрелба с историческо дулнозарядно оръжие. Състезанието е било в Унгария и в него за първи път е била поканена да участва и нашата страна.
„Този спорт ми е хоби от години и се опитвам да го развивам в България. Обаче е много трудно по една проста причина – никъде в нашата страна не се продава черен барут, а с това стрелят тези стари оръжия. Но въпреки че не сме добре подготвени, решихме да отидем. Тръгнахме без никакви очаквания, поне да проучим как това хоби се развива в другите държави”, разказва Христофор Йонов.
Самият Христофор се запалил по този спорт и го превърнал в свое хоби в Австрия, където той често работи. Когато получил предложение да участват в световния шампионат, веднага звъннал на няколко свои приятели в България, за които знаел, че имат същата страст към историческото оръжие. Така за Унгария тръгнали Христофор Йонов от Велико Търново, Мартин Милчев от София, Борис Кръстев от Нова Загора и Добромир Бояджиев от Пловдив. Четиримата участвали само в няколко спортни дисциплини и в една от тях, наречена „Рейнджър”, спечелили поощрителна награда.
„И на тази награда не се надявахме, защото тръгнахме от България без оръжие. Нямахме идея, а и никой не можа да ни каже, какви документи да приготвим, за да минем през Румъния и Сърбия с оръжие. Затова там ни дадоха пушки, револвери и пистолети. Благодарение на спонсора на световния шампионат – италианската фирма „Давиде Педерсоли”, имахме с какво да стреляме”, разказва Христофор. И признава, че когато събирал отбора, писал до Министерството на младежта и спорта, за да знаят управниците ни, че родни спортисти отиват на световен шампионат. Поискал от министерството поне четири еднакви тениски да даде, но от там му отговорили, че не са чували за подобен спорт.
„А световни шампионати се провеждат от 1971 г. И през година са европейските”, усмихва се Христофор. След това уточнява, че спортните дисциплини са 30- отборни, индивидуални и за младежи до 18 г.
Асоциация по стрелба с историческо дулнозарядно оръжие иска да създаде в България Христофор, защото само така ще стане възможно всички, които обичат това хоби, да могат и да тренират за състезания.
Това са оръжия от Наполеоновата война, от Гражданската война в САЩ и от времето на Дивия Запад. Стари са, обикновено са от преди 1900 г., но работят.

Вижте още:

Тра-ла-ла и животът е игра

Радостта да избягаш, за да се върнеш към себе си

Кремена и Влади правят изящни бижута от парченце глина

Търновка работи по тестове за диагностика на тежки болести

Наша учителка работи като мисионер сред българите зад граница

Двама студенти превърнаха паметника на Бузлуджа във виртуална реалност

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s