Ти си генералният директор на радостта си

73e5efa4f0052b8f0a52cdf5a70e6d87

Мъжете не са в състояние да четат мисли. Всяка жена го знае, но въпреки това много от нас притискат съпрузите, приятелите и любимите си да извършват невъзможния подвиг.

Да вземем деня на свети Валентин, най-разочароващият след Нова година. Колко са жените, които зная какво точно искат, но не са намекнали нищо пред възлюбения си. Искаш кутия белгийски шоколадова бонбони, но той ти подарява бельо, а то не може да се консумира. Мечтала си за билети за театър; той те води на баскетболен мач. Желанието ти е за вечеря на свещи, той поръчва готова храна за вкъщи.

Мъжете и жените щяха да са много по-щастливи, ако разгадаваха собствените си мисли и се грижеха за собствените си нужди и щения.

Прекарала съм години на разочарования от рождения си ден, до свети Валентин, Нова година и съботни вечери, защото имах твърде големи очаквания какво следва да направи поредният ми приятел, за да бъда щастлива. Проблемът беше, че никога не казвах какво искам. Дори и на себе си. Попиташе ли ме какъв филм ми се гледа, повдигах рамене, без дори да си дам труда да погледна какво дават. На въпроса какво бих искала да ям, казвах, че няма значение, а умирах за пиците на Луиджи или за царевичните питки с масло на Лучита.

Защо просто не изричах желанията си? Защото всеки път, когато събирах смелост да споделя какво искам и не го получавах, се чувствах обезсърчена. За да избегна чувството, че съм отхвърлена, започнах да крещя желанията и очакванията си. Не ги ли назоваваш, няма особено голяма вероятност да ги осъществиш. Жените често играят тази странна игра и почти винаги губят.

Най-накрая проумях загадката. Яко някой те попита какво искаш, вместо да криеш желанията си, вместо да потискаш сърдечните си влечения от страх да не би да не се сбъднат, запитай се какво наистина ще те направи щастлива. Не се ограничавай с един-два отговора. Помисли за поне три варианта като и трите ти са присърце. Така ще му е много по-лесно да избере какво да ти предложи, но ти ще си обърнала играта в своя полза.

Когато имаш връзка с някого, работиш, имаш семейство, вече си родител, както и във всяко отношение, в което се озовеш, следва да поемеш отговорност за собственото си щастие, защото никой освен теб не е в състояние да го направи. Фокусирай енергията си върху моделирането на желания живот, вместо да чакаш някой да ти го посочи и поднесе на тепсия. Представи си какво те прави щастлива и го избирай. Всеки ден.

На никого на тази планета не му е работа да те прави щастлива. Това е изцяло твоя грижа. И всичко започва с избора да бъдеш щастлива.

Когато те налегне чувството на страх, унилост, тъга, мъка, самосъжаление, просто спри и си задай въпроса: „Искам ли да съм щастлива?”

Отговорът не е: „Да, но…”. В тази работа няма „но”. Тя е в твоите ръце.

Още сега и тук избери щастието. Когато те притисне лошо настроение, от което искаш да се отърсиш, запитай се: „Какво би направил щастливият човек тъкмо сега?”. Да бъде щастлив. Дръж се така, сякаш си го постигнала.

Превърни в във всекидневна и ежемесечна практика това да си щастлива. Запази си час да се поглезиш. Впиши в календара си един час за себе си. наречи го час на красотата. Час на тръпката. Час на безметежност.

Визуализирай идеалния ден и го изживей. Облечи любимите си дрехи. Дремни следобед. Хапни пица за закуска. Моделирай мечтания се ден за теб и според теб.

Направи си масаж. Отиди на педикюр. Взриви се от радост. Боядисай всеки нокът на краката в различно червено. Купи си ново бельо. Изхвърли чорапогащниците с бримки и дупки като швейцарско сирене. Заслужаваш нещо по-добро.

Обади се на няколко приятели и си импровизирайте парти. Поръчай на всекиго да донесе шоколадов сладкиш.

Вкъщи си създай светилище, лично пространство, където да се молиш, да мечтаеш, да твориш избутай креслото до прозореца. Закачи аспарагус или аранжирай венец от теменужки. Подреди на видимо място любимите си книги. Свий се на кълбо и прочети няколко любовни сонета. Направи си вана с пяна. Или парна вана с плуващи свещи. Набери свежи цветя и ги залепи по нощното шкафче.

Погъделичкай се по външната страна на ръката. Гледай глупави комедии, купи си няколко смешни книги, слушай старите записи на Бил Косби.

Изведи се сама навън. Планирай цяла вечер със себе си. Състави списък с 20-те най-хубави неща, които са ти се случили през живота. После изреди 20 неща, които би искала да ти се случат; избери едно и направи така, че да се случи.
Напиши писмо до себе си от името на тази, която си била на 6 години. Какво ще каже детето на вече порасналия човек? Използвай мек молив и пиши с лявата ръка (ако си левак, пиши с дясната). Пренареди спалнята си. Постарай се слънчевите и лунните лъчи да я огряват. Постави светлинки в ъгъла. Вслушай се в разговорите, които водиш със себе си. Промени ги, ако не са приятни. Напиши нов сценарий. Постави позитивни твърдения из цялата къща. Събери всички разпилени снимки, подреди ги в албум или направи колаж за хората, които най-много и истински те обичат.

Приеми радостта, че си се нагърбила със собственото си щастие. Вече официално си назначена за Генерален директор на съдбата си. Както казва един приятел, може да си щастлив, може и да си нещастен. Усилието е едно и също.

Реджина Брет

Вижте още:

Когато любовта ви позове

Ако Животът беше пътуване с влак

Желая ти!

Когато един мъж прегръща една жена

Десетте тайни на успеха и вътрешния мир

Kaк да се научим да прощаваме – един мъдър урок от Клариса Пинкола Естес

Седем грешки на човечеството

Тръгнете си навреме

След прошката…

Жената е жена, когато има правилното мъжко присъствие

Ако ви провърви в точния момент…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s