Днес започва църковната нова година

f24c3ed81dc69f65c7389cf35e047218

1 септември е начало на църковната нова година. Противно на логиката, не пролетта, а есента е началото. Но знаете ли защо? Логиката е в това, че началото на богослужебния ден не е сутринта, както е прието в светското гражданско изчисление, а вечерта на предния ден. Затова в православните храмове църковните празници започват не от утринното богослужение, а с Всенощното бдение, в навечерието на празника.
Свещеното Писание, когато разказва за Сътворението на света, свидетелства: „А земята беше безвидна и пуста; тъмнина се разстилаше над бездната … И рече Бог: да бъде светлина. И биде светлина. Видя Бог, че светлината е добро нещо, и отдели Бог светлината от тъмнината. Светлината Бог нарече ден, а тъмнината – нощ. Биде вечер, биде утро – ден един (Бит. 1:2-5).
Ето защо Църковната Нова година започва от вечерта на годишния кръговрат на времето – есента, а не от сутринта, т.е. от пролетта. И в основата на всичко това лежи дълбоката мисъл за Сътворяването на този свят от нищо.
Месец септември е най-важният месец от гледна точка на движението на природните процеси, но и от гледна точка на устройството на старозаветната Църква. В първия ден на седмия месец, когато през старозаветното време празнували новата година, Иисус Христос прочел в Назаретската синагога пророчеството от Исаия (Ис. 61:1-2) за настъпването на благоприятната Господня година. В прочетеното от Него (Лука 4:16-22) византийците видели указание за празнуването на деня на новолетието. Преданието свързва това събитие с деня 1-ви септември. Самото название на месец септември произхожда от латинската дума „septem”, което в превод значи „седем” – месец септември е именуван седми. Думата „индикт” също е с латински произход и означава „обявление”. В дадения случай обявяване на началото на Новата богослужебна година.
Свещениците, събрали се на Първия Вселенски Събор в Никея през 325 г., установяват Църковната Нова година. Съборът е в памет на официалното прекратяване на продължилото три века гонение на Християнската Църква. Първият римски император-християнин Константин Велики взел това решение след победата му над римския тиранин Максенций. Това се случило именно на 1 септември 312 г. Затова светите отци от Първия Вселенски Събор установили празнуването на новолетието като начало на християнската свобода, при това без да забравят Старозаветната традиция. От това време годишният кръг в Римската империя започва от септември. Това летоброене господства почти в цяла Европа до средата на XVІ век, когато папата реформира календара.
Календарът, това е ритъмът, който свързва всеки човек с Бога и се явява историческа памет на цялото човечество. С всяко начало на богослужебната Нова година Църквата свидетелства пред света за Христовото Пришествие, за Неговото свято Въплъщение от Дева Мария, за Неговото Небесно учение за жертвената любов, към която и ние сме призвани, за Неговата Божествена Жертва на Голгота за човешките грехове, за Неговото славно Възкресение и Възнесение, а после и за изпращането от Отца на Всеосвещаващия и Възраждащ ни за вечен живот в Бога Свят и Божествен Дух.
На този ден Църквата чества и паметта на Св. Симеон Стълпник.

Вижте още:

Сянката на момиче и разгневени царе отмъщавали за „Св. 40 мъченици“

Боляринът Трошан още е собственик на местност около Търново

Кладенецът до Патриаршията още пази царските съкровища

Светицата Петка, в която се е заклел Иван Александър

Светецът, който спасява българите, си има своя църква в Търново

Даже историците са съгласни, че в смъртта на Калоян има мистика

Археолозите още търсят патриаршеската библиотека

Легендата за българския патриарх се ражда още докато той е жив

Шишман – царят, на когото българите са отредили най-героична смърт

Чудо като при Евтимий спасява монаха Марко

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s