Куклите на Мария

Уникални и много симпатични кукли от естествени материали шие горнооряховчанката Мария Робева. Тя сама се е учила и сама е усъвършенствала техниката си, гледайки клипове в интернет. Само за 5-6 г. майсторката е наложила собствена марка, защото всички представят произведенията й не просто като кукли, а като куклите на Мария.
Първата кукла, която направила, била парцалена. Направила я заради по-малката си дъщеря Ина, която тогава била на пет. Искала просто да я научи сама да връзва парцалите така, че да си направи кукла, с която да си играе. Обаче с тази кукла двете участвали в конкурс на тема – да си направим играчки заедно с мама и го спечелили.
После Мария започнала да се рови в интернет и да чете в руските сайтове как точно се шият кукли. Гледала клипчета, слушала уроци и докато гледала и слушала, всичко й се струвало лесно. Когато започнала, се оказало, че не е чак толкова просто да направиш кукла от парцали.
Всичко по куклите Мария прави на ръка, като ползва само игла, конец, платове и двете си ръце. Главите и телата изработва от дамски чорапогащи, които пълни със силиконова вата. Дрехата шие от естествено платно, напълно автентично и много красиво. След това шие и моделира лицето с техника, която също сама е усвоила.

Понякога ден, понякога два дни отиват в изработването само на една кукла. Зависи от големината, от допълнителните аксесоари по нея и от това колко смела е била фантазията на майсторката, когато е замисляла модела. Малки приказни създания, феи, ангелчета, дебели и бузести, добродушни човечета правела в началото Мария. После започнала да майстори и кукли в народни носии, още повече, че носиите са другата й страст. Прави вещици, обредни кукли – кукери, пеперуда – куклата за дъжд, има кукли – пазители на дома, кукли за зачеване на дете. Сега Мария има в колекцията си и една камара приказни герои. Сред тях и Малкият принц, а след него Мария се е замислила да започне да прави и кукли за куклен театър. Първите й приказни герои ще са от „Дядо и ряпа” и „Червената шапчица”.
Не повече от 15-17 см. е височината на куклите на Мария. Най-големият герой, излязъл изпод ръцете й, е гигант, достигнал 40 см. на височина. Най-миниатюрната кукла е 6 см. като мартеница в бяло и червено.

За работилница, в която да обучава деца и възрастни в правенето на кукли, мечтае Мария. Категорична е, че това е чудесна терапия, занимание, което успокоява душата, учи на търпение и смирение.

Вижте още:

Учителка изпрати абитуриентите си със заря, те ѝ благодариха с поклон до земята

Двама студенти превърнаха паметника на Бузлуджа във виртуална реалност

Тра-ла-ла и животът е игра

Радостта да избягаш, за да се върнеш към себе си

Носителите на наградата „24 май“ търсят щастието си по света

Учителка избра нетрадиционен начин да се сбогува със своите четвъртокласници

Кремена и Влади правят изящни бижута от парченце глина

Приказни картички от хартия, плат и перли майстори Катя Сотирова

Търновка работи по тестове за диагностика на тежки болести

Наша учителка работи като мисионер сред българите зад граница

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s