Ксилифор – паркът от приказките

С колата на Барни Ръбъл от прочутия анимационен филм „Семейство Флинстоун”, с огромен змея горянин и къщичката на баба Яга, с дърво със златна ябълка, останало от историята за тримата братя и златната ябълка, с люлки и стадо овчици, които всъщност са табуретки могат да играят децата от Велико Търново в района на комплекс „Момина крепост” в парка „Ксилифор”. Всички тези скулптурни композиции са дело на студенти по скулптура от Великотърновския университет. В продължение на шест години младите хора успяха да превърнат парка в истинска приказка. Паркът започна да се преобразява за първи път през 2011 г., когато студентите от класа на проф. Константин Денев направиха змей и го нарекоха „Добрият змей”. Той е висок повече от два метра, заедно с опашката е дълъг осем метра и тежи около тон и половина. Всяка част от него – главата, тялото, краката, крилете, опашката, е дело на различен студент. Осем момчета и момичета от две специалности работиха тогава над огромното митично чудовище. Днес в зелените площи на Ксилифор има достатъчно пейки и любовни, и обикновени, на които туристите могат да си почиват. Има и летящо килимче, което е последната приказна атракция, направена от студентите.

Освен за децата, Ксилифор е рай и за възрастните, защото предлага достатъчно място за пикник. Има барбекю, което туристите могат да ползват, хотелска част за отдих. И малък язовир, пълен с костенурки и патета.

Парк Ксилифор се намира само на 4 км. източно от Велико Търново и до него се стига най-лесно през Шереметя, ако пътувате в посоката Варна – София. Ако идвате от морската столица, пак на Шереметя следвайте посоките за Арбанаси. А след острия завой в дясно, вече сте на пет минути от парка.
За тези, които искат да спортуват, в парка има баскетболно игрище, игрище за футбол, еко пътеки и  16 кв. м катерачна стена. Районът е изключително подходящ за планинско колоездене, ако имате планински бегач и не се боите от стръмното.

Вижте още:

Незаключените потайности на Преображенския манастир

Живописна разходка до Къпиновския манастир

Манастирът „Св. Николай Чудотворец” в Арбанаси има приказна история

Кръстова гора – мястото на чудесата

Белинташ – най-мистичното място в България

На разходка в… две пропасти

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s