Защо не можем да сме истински

Опитах се отново да направя празник, но пак не се получи. Защото на хората ми не им беше празнично. Мислех си да говорим за предстоящата сватба на дъщеря ми, но уви.

В нашето семейство хората не се радват. Години наред опитвам да събирам, сплотявам, обединявам и подтиквам хората към радост. Но, като че ли радостта е тема табу за нас.

Поканих семейството. Насядахме и всички се нахвърлиха върху храната. Ние говорим малко, ядем много и бързаме да се приберем по къщите си. Гледах майка си и сестра си – две от най-силните жени, които познавам. Мисля, че през живота си се бяха справили с какво ли не. А днес виждах две техни подобия. Като характери си приличаха, бяха горди и силни. Днес от тези им черти не беше останало нищо. Сестра ми се гърчеше в десетгодишна трудна връзка, а майка ми се чудеше къде да избяга от своята. Бяхме насядали около масата и двете се оплакваха от съпруга на сестра ми. Аз седях и слушах, защото бях домакиня и нямаше как да не ги изслушам. Накрая поискаха от мен да взема отношение. Аз обаче отказах, защото през годините много пъти бях опитвала да давам съвети на сестра си. И вече знаех, че нямаше смисъл. Тя не само, че не ги приемаше, а дори реагираше болезнено и остро. Днес мълчах. И все пак, когато си тръгнаха и останах сама, не можех да не помисля над всичко, което се случваше отново и отново…

75a4d032231fb0d3cbb183006db614f8

Всеки ден се случват събития, които не ни харесват, но ние продължаваме. Те се случват отново след няколко дни, след седмица, повтарят се години. А ние свикваме да лъжем другия от връзката, да лъжем себе си… Мисля си за отговорността и любовта, които всеки трябва да изпитва към личността си. Гледах двете съсипани жени, които имаха мъже като повечето жени по света. Живееха с тях от няма и къде, защото какво ще кажат хората, ако не могат да задържат един мъж…А бяха като обезумели! Не чуваха и не виждаха, само говореха, говореха, говореха. Замисляйки се се сещам, че майка никога не е харесвала баща ми, но не е имала смелостта да го напусне. Същото се случваше и днес със сестра ми. Безпомощността и страховете на майка се бяха прехвърлила върху дъщеря й. Сестра ми се беше превърнала в мини майка. Гледах двете семейни двойки, които седяха около масата вкъщи и си крещяха всеки с всеки, а по някое време всеки просто крещеше произволно.

А аз исках да говорим за сватбата на дъщеря си. Исках да се радваме и да бъдем щастливи…

Накрая, след като се поразтовариха, си тръгнаха. А аз нямаше как да не изпадна в поредните си размисли…

Скъпи жени, бъдете силни, но не влачете ненужни товари на гърбовете си. Особено, ако това са връзките ви. Имаме толкова малко неща, в които можем да бъдем истински и себе си. Особено, ако сте майки и някой ви гледа от съседния стол. Бъдете искрени, защото децата ви не са щастливи от това, което виждат. И не ни харесват в тези роли. Най-тъжното е, че някой ден вашето поведение ще се превърне в техния модел и начин на живот. Те вече няма да знаят, че е грешен, защото ще е генетически заложен и показан от вас. А вие ще се чудите защо на детето ви не му върви в живота и защо живее с този партньор. И тогава около масата ви ще стоят същите хора, които бяха днес около моята. Мълчащи, ядещи, бързайки да си отидат и да се скрият. А животът наистина минава много бързо. И може да е хубав!

Людмила Асенова

Вижте още:

Мадлен Алгафари: „Човек не може да бъде щастлив, ако не е благодарен”

“Най-голямата родителска грешка е неосъзнатостта” – Част II

“Най-голямата родителска грешка е неосъзнатостта” – Част I

Хорхе и Демиан Букай: „Трябва да бъдеш себе си, за да бъдеш щастлив!”

Научих…

Изкуството да сме здрави

Как да останем млади

За какво?!

Думичката на Анджела

Advertisements

One thought on “Защо не можем да сме истински

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s