Легендата за Еньовата буля

Преданията разказват, че много отдавна, в китно село, се срещнали двамата млади Еньо и Стана. Любовта между тях пламнала на мига. Сутрин ставали с мисълта един за друг, вечер си лягали с мисълта един за друг. А денем отдалеч се гледали и въздишали.
Хубавица била Стана, но имала опак баща. Богат бил и искал да я задоми в подобаващо семейство. И един ден се прибрал с новината, че намерил достоен за Стана мъж. Нехаел за чувствата на дъщеря си, затова и не го трогнали нито сълзите, нито молбите на момичето.
Дошъл денят на сватбата. Тежки сватбари от съседните села се събрали, за да вземат невестата. Стана ги последвала, но била тъжна и такава щяла да влезе в къщата на младоженеца. Но когато наближили река Тунджа, нещо в Стана се пречупило. Тя хвърлила булото и скочила в бурните води на придошлата река. Реката я погълнала и никога не върнала тялото на нещастната Стана.
Когато се разчуло за случката и Еньо разбрал за гибелта на обичната си Стана, се поболял от мъка. Здравият като канара мъж се залежал и цели девет години прекарал в леглото, повален от любовна мъка. Постелките под него изгнили, къщата му се разпаднала, нивите му пустеели, животните му започнали да измират от недохранване. Дори кладенецът на двора пресъхнал. Близките му били съкрушени да го гледат хем да е жив, хем да не е. Той сякаш загинал със Стана.
Сломена от мъката на брат си, сестрата на Еньо се чудела как да отнеме поне част от болката му. И когато се започнала десетата година от трагичната раздяла на влюбените, сестрата на Еньо взела още недотъканото платно от стан и точилка и направила кукла. Нагиздила я, сложила було. Занесла куклата при обичния си брат Еньо и му рекла: „Стани, Еньо, стани, братко! Стани да видиш твоята Стана е дошла булка да ти стане! “
Отворил очи Еньо, видял обичната си Станка, олекнало му на душата и… издъхнал щастлив.
Отворило се небето и проливен дъжд се изсипал на земята. Напоил треви, поляни и гори. Нивите отново се раззеленили, а добитъкът излязъл на паша. Природата се събудила за нов живот и преродена.

Вижте още:

Празникът на билките озари Самоводската чаршия

Денят на магическите сили

Еньовден – денят на прастари магии и гадания

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s