Какво трябва да знаем за очилата като част от екипировката за плуване

swimming-guideОчилата за плуване се носят поради две основни причини:
– Да се предпазват очите;
– Да се гледа под вода.

Някои хора проявяват чувствителност към силно хлорирана вода, когато плуват в басейни, или към не достатъчно чиста вода в откритите водни площи. Затова е необходимо да носят плувни очила. По този начин, освен че предпазват очите от вредно въздействие, очилата помагат и за нормално гледане под водата, което иначе е изключително трудно заради структурата на човешкото око.

Шведски плувни очила

Шведските очила са характерни с уникално опростения си дизайн, и все пак са едни от най-удобните очила (ако паснат на лицето ви). Те са най-евтините и най-копирани плувни очила в света. Особеното при тях е, че нямат гумено или силиконово уплътнение около очите и все пак формата им позволява да направят вакуум. Продават се разглобени, което позволява оптимално настройване спрямо лицето. Ако веднъж плувате с Шведски очила – никога няма да помислите за други. Предлагат се и варианти на Шведските очила, които са със силиконово уплътнение, силиконов ластик и фиксиран мост.

Такова нещо като „най-добрите” очила за плуване не съществува. Това дали едни очила ще ви станат или не зависи от формата на лицето и по-специално от областта около очите. Едни и същи очила, независимо на кой производител, могат да паснат идеално на вашето лице и същевременно да са най-неподходящите очила за ваш приятел. Цената на очилата НЕ е гаранция за комфорт и оптимално прилягане към лицето. В много случаи по-евтините очила се оказват идеалните за някои хора от колкото по-скъпите. И все пак има някои неща, които е добре да съблюдавате при избора си на плувни очила. Различните производители предлагат очила без уплътнения около очите (Шведски очила използвани от повечето състезатели), очила с тънки силиконови уплътнения (основно за състезатели и спортисти за намаляване на съпротивлението), очила със средни уплътнения и с големи уплътнения (за по-голямо удобство). Предлагат се и плувни очила с диоптрични стъкла, дамски плувни очила (с характерен дизайн и цветове) и детски плувни очила. Повечето маркови очила са със силиконово уплътнение около очите и със силиконов ластик, които са по-устойчиви от гумата. За да разберете дали конкретни очила за плуване са подходящи за вас е необходимо да ги пробвате. Това става като първо регулирате разстоянието между двете стъкла (ако е възможно, тъй като някои очила са с неподвижен мост или цяла отливка), а след това поставите очилата на лицето си, но без да слагат ластика отзад на главата. Притиснете очилата леко с длани към очите си и ако усетите леко засмукване, т. е. ако се образува вакуум, това са идеалните плувни очила за вас. В противен случай, пробвайте други модели и марки до постигане на максимален комфорт. В общи линии ластикът служи, за да държи очилата на място, когато се гмуркате, обръщате или отблъсквате от стената. Не бива вакуумът да се постига с прекомерното му стягане.

fd888b44-03f4-4814-9640-00b0e3457abeЗапотяване на очилата

Някои плувни очила имат покритие срещу запотяване, което се нарича “anti-fog” или “no-fog” и обикновено е обозначено на опаковката. Това покритие спомага за по-ясното виждане, но с времето и то се износва в зависимост от интензивността на употреба и правилната грижа за очилата. Ако моделът, на който сте се спрели има такова покритие, то желателно е очилата да се поставят на лицето сухи, т. е. без да се мокрят от вътрешната страна за да се постигне по-голям ефект. В случай, че сте избрали модел без “anti-fog” покритие или покритието на вашите очила се е износило, винаги можете да използвате … слюнка. Оближете очилата внимателно от вътрешната страна преди да влезете в басейна и ги поставете на лицето. След няколко дължини ефектът може да отслабне, затова ги изплакнете в басейна и ги наплюнчете отново. Този процес позволява да се „подобри” видимостта след няколко повторения. Друг вариант за “anti-fog” покритие са “anti-fog” спрей или капки, които се слагат от вътрешната страна на почистени плувни очила и се изчаква да изсъхнат за около 10 минути.

UV защита

Ако плувате през деня или в открити водни площи, добре е вашите очила да са с UV защита, тъй отражението и отблясъците във водата са значително повече отколкото на сушата.

Грижи за очилата

Съхранявайте очилата в калъф предназначен за плувни очила. Повечето нови модели се продават с такъв. Не докосвайте вътрешната част на стъклата с пръсти, особено ако са с “anti-fog” покритие. След употреба, внимателно ги изплакнете със студена вода. Не ги подсушавайте с кърпа, за да не се надраскат. В къщи ги извадете от калъфа, за да могат да изсъхнат добре преди да ги приберете. Не ги изсушавайте със сешоар или друг топлоотделящ уред. Не вкарвайте очилата в сауна. По този начин ще удължите живота на очилата и покритието против замъгляване, ако имат такова. Когато видимостта значително се влоши, изплакнете очилата с хладка вода и ги накиснете във воден разтвор на мек почистващ препарат като веро за съдове или сапун. Разтворът може да съдържа следните съставки: лимонова киселина за отстраняване на натрупания калциев карбонат, препарат (йонизиращ, нейонизиращ) за цялостно почистване. Продукти, които съдържат оцет или оцетна киселина са твърде силни. След няколко минути почистете внимателно стъклата с мека кърпа, изплакнете и оставете да изсъхнат.

По материали от Интернет

Биляна Иванова и Светослав Фидаров – Инструктори от СКМП „Царевец-ВТУ“

Вижте още:

Подарете на детето си шанса да се научи да плува!

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s