Подарете на детето си шанса да се научи да плува!

swimming_lessons_jpg__1600x900_q85_crop_subsampling-2_upscaleПлуването осигурява предизвикателства и удовлетворение, постижения, които помагат на децата да станат самоуверени и да вярват в своите способности. Детето се научава да си поставя цели, както и да работи за тяхното постигане. Спортът учи на самоконтрол и организация. Той кара детето да спазва режим, което ще му помогне и извън водата – например в училищните задължения. Вашето дете ще може да порасне уверено в себе си. И не на последно място, плуването създава нови запознанства и приятелства.

Плуването поддържа сърцето и белите дробове на децата здрави, подобрява силата и гъвкавостта, повишава издръжливостта, затова освен забавно, плуването е особено полезно за малчуганите.

Да се научим да плуваме е умение, което веднъж научили, рядко се забравя. То е единственият спорт, чрез който можете да спасите собствения си или друг човешки живот! Децата развиват своите умения за движение в различни възрасти. При момичета това се случва между пет и осем години, а при момчета – между шест и девет години. През този етап е много важно за тях да „растат“. Ето защо трябва да направите своя избор от по-ранна възраст, за да им помогнете да се развият.

Плуването – това е една тренировка на цялото тяло. Плуването занимава всичко – от оформянето на гръбначния стълб към тонизиране на ръцете. Плуването съчетава силова тренировка с кардио упражнения, изграждане на чиста мускулна тъкан и повишаване на метаболизма. Плуването не изисква сложно оборудване! Да, точно така. Не е нужно да харчите стотици левове, за да плува вашето дете! Всичко, от което то се нуждае, са бански костюм, шапка и очила. Дори, ако решите да добавите повече оборудване (например дъска), те са по-скоро евтини, а и шансът да ги намерите в басейна, е огромен.

slide-4Плуването – това е чудесен начин и да се горят калории. Това е така, защото за един час умерено плуване, може да се изразходят около 500 калории. Плуването засилва метаболизма и тялото продължава да изгаря калории даже след като се излезе от басейна. В плуването, ако тялото не се движи постоянно – потъва. Плюс това, водата е около 800 пъти по-плътна от въздуха, така че мускулите са в процес на постоянно съпротивление.

След всички положителни черти, които отбелязахме, е ясно, че записването на детето на плуване е повече от добра идея. Преценката дали това да се случи, е на родителите, но не забравяйте да попитате и детето си дали иска да посещава такива занимания. Отчетете правилно способностите и интересите на детето, не го притискайте и не възлагайте огромни очаквания, за да не възприеме спорта като задължение. Нека посещава часовете с удоволствие, а спортът ще му се отплати с крепко здраве, добра форма и настроение!

Светослав Фидаров – инструктор от СКМП „Царевец-ВТУ“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s