Учителка изпрати абитуриентите си със заря, те ѝ благодариха с поклон до земята

Със заря се сбогува със своите дванадесетокласници учителката от СОУ „Владимир Комаров” във Велико Търново Веселка Василева. Тя сама организира и финансира тържеството, на което покани цялото училище, за да изпратят заедно абитуриентите от Випуск 2016.

21 момчета и момичета завършват тази година гимназията. Тяхната класна ги повика за последния им учебен час с вкусни покани, буквално отпечатани върху шоколад изпращането. С помощта на децата от по-малките класове, г-жа Василева предложи на абитуриентите си бърз преглед на материала по различните предмети, който те са изучавали.

„Исках да събера в пет минути цялото знание за Вселената. Да им припомня които са най-важните дати, събития, автори, химически формули, физични уравнения, които те трябва да помнят завинаги, защото това знание ще улесни живота им. Има закачка към всеки колега, който е влизал в часовете на моите дванадесетокласници”, разказва още учителката. Тя е с тези деца от 5 клас, когато за първи път е започнала да им преподава география. В 9 клас им станала класна и от тогава е успяла да опознае съдбата на всяко дете и на цялото семейство. Разбрала е, че не може да спаси всички, но може да им даде внимание. „Съдбите им са страшни – болести, бедност, загуби, тъга. Но те са деца, като всички, които завършват 12 клас. Опитвах се да ги науча да се борят, защото няма кой да го направи вместо тях, да им дам перспектива. И като учител по география, искам да са запомнили най-важния урок – животът е пътешествие, пътешествието е книга и те не бива да остават на първата страница. Защото само, ако продължат, животът с неговото многообразие, ще ги научи как да бъдат мъже и жени”, казва през сълзи Веселка Василева.

С дълбок поклон до земята и с подарък дванадесетокласниците изразиха благодарността и уважението си към своята класна. Те приеха с усмивка и с много сълзи забавните грамоти, които тя им беше приготвила и колажите със снимки. Колажите също са идея на г-жа Василева, която разбрала, че децата й няма да могат да си направят албуми. Затова извадила снимките, които учениците са си правили през годините, и ги подредила в пъзел, в центъра на който е снимката на детето, за което е предназначен колажът. След това, с помощта на своите колеги в гимназията, успяла да намери бални тоалети за две от децата си, благодарение на което те също ще отидат на бал.

Вижте още:

11 признака за това, че сте учител

Учителка избра нетрадиционен начин да се сбогува със своите четвъртокласници

Последен час

За училището, нещата с отложен ефект във времето и дереджето на обществото

Приказка за учителя и зидаря

Учителят – предизвикателство или просто рутинна работа

Добра майка или добър учител

Благословията да  имаш истински учители

Най-важният урок

Аз съм учител

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s