Разпети петък – най-тъжният ден

Разпети петък е най-тъжният и най-тежкият ден за Божия син. В този ден Христос е претърпял поругания, мъки и жестоки страдания. В този ден Той е „изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове е принесен в жертва за греховете на цялото човечество”. И е разпънат на кръст. На Велики петък Иисус е погребан в каменен саркофаг в пещера с огромен камък на входа.

На този ден вярващите на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието. Свещениците в храмовете извършват неговото опело.

В този ден от Страстната седмица постът е особено строг – не се яде и не се пие дори вода.

Вечерната служба е съпреживяване на Христовата смърт. Тогава се изнася плащеница, с която е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата е парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Преди началото на службата, в средата на храма се издига „гробът” Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. По време на вечерната служба свещениците обикалят с плащеницата около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в „гроба” – в центъра на храма.

Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара – минути преди пасхалното шествие на кръста.

Песнопенията в тази вечер са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от песнопенията, което се изпълнява на Велики петък, се нарича „Плачът на Богородица”. Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

Вижте още:

Плащеница с оплакването на Христос пази търновският музей

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s