Двама студенти превърнаха паметника на Бузлуджа във виртуална реалност

Проект, който съживява чинията на Бузлуджа като супер модерна и интересна сграда създадоха Тодор Русанов от Горна Оряховица и Рафал Чарновски от Полша. Двамата завършват университета „Единбург Напиер“ в Единбург, Шотландия.
Момчетата са нарекли проекта си „Бузлуджа VR”. Съкращението на латинските букви означава „виртуална реалност“, а  разработката им е първата визуализация на паметника. За да бъде видян проектът в пълния му блясък, Тодор и Рафал, са нужни контролери и шлем за виртуална реалност от последно поколение. Шлемът позволява на всеки да преживее разходката съвсем буквално, да изкачи стълбите до паметника, да влезе и да разгледа всяко кътче на сградата. С помощта на контролерите зрителят регулира скоростта на разходката, може да се телепортира от едно място на друго, да види дори и най-малките детайли като например мъфините в кафето или видовете кафе, което е съвсем като в реалността.
Всяко движение, което зрителят извършва в реалността, се пренася в компютъра и се вижда във видеоизживяването. Ако този, който разглежда клекне, в монитора това се отразява като промяна на гледната точка.
Разходката започва от модерно лоби, минава през кафе, отлично заредено с всякакви вкусотии и напитки, продължава през дълъг и красив коридор, за да стигне до амфитеатралната зала за концерти и представления. Момчетата са дигитализирали и т.нар. тъмен коридор, който в истинската сграда не е имал никакво предназначение, те обаче са го превърнали в малка галерия, пълна със снимки, които показват сегашното трагично състояние на Бузлуджа. Има и външен коридор, в който са подредени 16 кадъра от най-красивите места на България.
„Има възможност да посочите с контролера снимката и веднага да чуете историята на мястото. Същото важи и за фотографиите, които показват окаяното състояние на чинията в момента. Те пък разказват за историята на паметника“, обяснява Тодор. Освен това всяко докосване на снимката, може да телепортира човек до мястото, където тя е направена. Най-атрактивната част от разходката е кулата, от която се разкрива гледка към цялата местност.
В проекта на момчетата чинията на Бузлуджа е пресъздадена в реалните й размери. За да го направят, те са ходили на място и понеже не са успели да намерят оригиналните архитектурни планове, са мерили с ролетка всички възможни стени и пространства, за да не се отклоняват от реалността.
Близо година са работили по проекта си двамата студенти в Единбург. Миналия ден те са го показали и на архитекта на сградата Георги Стоилов, който вече е на 87 г. Той обаче останал възхитен и изумен от работата на момчетата и казал, че техният проект може да е началото на възраждането на този паметник.
Тодор и Рафал са направили проекта си така, че той да бъде ползван и от хората в неравностойно положение, които ще могат да разгледат съвременната представа за функционирането на сградата от дома си.
Цялата разходка продължава 45 минути. Тя започва с българския химн, подменена е и петолъчката като символ и вместо нея се вижда стилизиран лъв. Всички надписи, които са на кирилица, моментално се превеждат на английски, за да може всички да разбират за какво става дума.
Идеята е да се доближиш максимално до изживяването и да забравиш, че се намираш в своя дом. В България един от най-подходящите обекти е чинията на Бузлуджа, категоричен е Тодор, който е на 22 г. и е от Горна Оряховица. Завършил е ПГЕЕ „М.В. Ломоносов“ в града. В момента учи в Единбург специалност „Дигитални медии и дизайн“.

Вижте още:

Учителка избра нетрадиционен начин да се сбогува със своите четвъртокласници

Кремена и Влади правят изящни бижута от парченце глина

Приказни картички от хартия, плат и перли майстори Катя Сотирова

Търновка работи по тестове за диагностика на тежки болести

Наша учителка работи като мисионер сред българите зад граница

Алпинист отива на аудиенция при краля на Мустанг

Лидия, Александра и Марина са превърнали живота си в изкуство

Нощен пазач шест години преписва Паисий

Анастасия Стоева или история за цигулка и много думи

Владимир Аврамов – Да създаваш традиции в иконописта

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s