Няколко идеи за шарени яйца

idei-za-boiadisvane-na-velikdenski-qicaШарените яйца са истинският символ на Великден. Затова на тях традицията е отредила специално място в седмицата преди този голям празник. Не може да боядисваш или да пишеш яйцата, когато имаш време, а само на Велики четвъртък или в краен случай – на Велика събота.
А как, това вече всяка домакиня решава сама. Ние от My Veliko Turnovo събрахме нашия опит, опита на приятелки, познати, на майките и на бабите ни и ви го предлагаме за улеснение, а и за разнообразие. Ако миналата година сте оцветявали с бои от магазина, може пък този път да решите да заложите на естествените лучени кори. Или на ориза. Или пък да си направите красиви яйца с техниката декупаж.
Ето как става това.

Шарени яйца с люспи от лук

Това е много лесен начин да направите яйцата си красиви. Трябват ви само най-горните люспи на лука. Ако нямате достатъчно, минете през кварталния магазин и съберете от щайгата с лука. И без това ги изхвърлят.
И така, поставете лучените люспи в тенджера със студена вода.
Яйцата за този метод е по-добре да са бели, но и кафяви да са, пак стават красиви. Трябва обаче да са престояли извън хладилника и температурата им да се е изравнила със стайната, за да не се напукат. Започнете да ги варите в студената вода, по-добре е, отколкото да ги пускате във водата, когато тя вече е завряла.
Затова, прибавете яйцата, добре измити, във водата и лучените кори и включете котлона. Варете. Процесът отнема около 20 минути, защото водата е студена. Когато заврят и решите, че са достатъчно твърдо сварени, изключете котлона, отстранете тенджерата, но не вадете яйцата. Оставете ги да изстинат заедно с отварата. Стават мнооого красиви и в различни нюанси на кафявото.
Тези днес наша приятелка ни сподели, че е решила да опита и с червени лучени кори. Резултатът ще ви го напишем догодина.
Ако искате още по-голямо разнообразие, преди да сложите яйцата да се варят, завийте ги с люспите и така ще получите красив мраморен ефект. Някои от яйцата може да украсите с отпечатъци от листенца. Трябва предварително да си накъсате млади листенца от здравец или красиви тревички, които растат около блока. Нарежете стар чорапогащник, за да имате с какво да завиете яйцето с лепнатото върху него листо. Лепенето става по-лесно, ако топнете листенцето в олио, за да се омазни от едната страна. Поставяте го върху яйцето с олиото към черупката и увийте всичкото това произведение на изкуството в парче чорапогащник. Опънете хубаво по яйцето, усучете и вържете чорапогащника с конец. После пъхнете при люспите и при останалите яйца. Готово.

С ориз

Тук трикът е яйцата да са мокри. Отъркаляйте ги в ориз, повийте ги после в много плътно в марля и варете в лукови люспи. Ще извадите кафяви яйца на бели точки.

Със зеленчуци и плодове или с подправки

Яйцата трябва да са сварени предварително. После има два начина – можете да ги натриете с парченца плодове или зеленчуци или да ги топнете в купички със сок или отвара от плодовете и зеленчуците. Ако искате цветът да е наситен, оставете ги по-дълго в отварата. Макар че силата на цвета зависи от това колко мощен е естественият оцветите.
Зелени стават яйцата, ако използвате спанак. Ако добавите куркума във водата докато ги варите, ще станат жълти. Сокът от цвекло ще ги направи червени, морковите дават оранжев цвят. Боровинковият сок ли пък пюрето ще ви ги оцветят в синьо, а розов цвят ще получите от ягодово пюре и ги натриете с него.

С брезови листа

Отварата от млади или сухи листа от бреза оцветява яйцата в жълто, чак златисто. Първо трябва да си запарите листата в продължение на половин час. После пуснете яйцата в нея и когато течността кипне, оставете яйцата да се варят десетина минути.

С парчета коприна

Първо сварете яйцата като добавите във водата сода за хляб. Когато са готови, оставете ги да изстинат, за да не си напарите пръстите, опаковайте ги в парчета цветна коприна и ги оставете отново да се варят в същата вода. Не забравяйте да завържете коприната. Когато се охладят яйцата, свалете парчетата плат.

QmunistaС мъниста

Миналата година пробвахме, след като една гривна се разпиля в ръцете ни. Малко е пипкаво и ще ви трябва пинсета, но ако ви се занимава… опитайте. Разтопете една свещ и оваляйте яйцата в парафина. После започнете да редите мънистата върху яйцата. Пинсетата всъщност е нужна, защото с нея ще трябва да нагреете леко мънистото на пламъка на свещ, за да се залепи върху черупката.

С памук

Трябват ви парчета памук, които да са достатъчно големи, за да увиете в тях цяло яйце. Капнете върху памука от всички цветове на разтворената боя, после завийте яйцето. Върху памука увийте домакинско фолио и оставете яйцето 5-10 минути. Колкото по-дълго стои опаковано, толкова са по-наситени цветовете. Като го разсъблечете, подсушете и полирайте.

С декупаж

За да украсите великденските яйца с тази техника, ви трябват красиви салфетки, течно лепило, най-добре да е C200, четка за рисуване, акрилни бои. Измийте яйцата, ако имат печати ги махнете, за да е наистина красив резултатът. Пробийте две миниатюрни дупчици в двата края на яйцето и „издухайте“ съдържанието му.
Пак измийте черупката и я боядисайте с акрилна боя в цвят, какъвто си решите. Докато боята съхне, изрежете мотив от салфетките и леко отделете най-горния слой. Нали знаете, че салфетките са най-често трипластови, трябва най-горният – този с картинката. След това поставете мотива върху яйцето и намажете обилно с лепило. Движете четката от центъра към периферията, за да изтикате въздуха и да се залепи мотивът.

Писане с восък

За това ви трябва писалка, която вече може да бъде намерена в големите супермаркети, свещ и бои за яйца. Писалката е много просто изобретение – една метална фунийка, в която се пъха восък и се нагрява на пламъка на свещ. След това рисувайте. Не е нужно шарката да е сложна, достатъчно е дори нечие име да напишете, за да бъде красиво яйцето.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s