За Любовта

Времето, през което душата и сърцето ти са самотни, неминуемо те кара да се замислиш защо, каква е причината затова? Къде е смисълът – има ли го, няма ли го?! Налягат те въпросите, свързани с това дали въобще е възможно да се случи любовта?! Такава каквато си я представяш, такава, каквато я искаш, такава, каквато са те учили като малък, че трябва да бъде – както свършват приказките „и заживели щастливо до края на дните си!“. Това възможно ли е?! Или това е поредната илюзия, в която живеем, заблудени от собствените ни и от чужди мнения и разбирания за това – що е Любов и как се изразява тя?

Да си сам, за някои хора, е най-страшната диагноза! Други сякаш се чувстват щастливи сами или поне си мислят, че се чувстват така, а може би ги е страх да чувстват и затова мислят, че чувстват! Създадени ли сме да бъдем сами или сме създадени да търсим своята половина, от която някога преди много време сме били раздели, както се твърди в мита за Андрогините? А ако е така и там някъде в необятния, огромен свят съществува твоята половинка, то какъв е шансът да се откриете… А ако сметнеш, че сте се открили, то колко трайна и истинска, би била тази любов, колко изпитания би понесла и отстояла?

Различна ли е любовта преди години от тази днес? Ще ми се да вярвам, че баба ми и дядо ми са били пример за вечна любов! Почти шейсетгодишен съвместен живот – две деца, трима внуци, правнуци… Но дали наистина, вътре в сърцата си, са се обичали постоянно, а трябва ли да е било постоянно и ако не е било, то това означава ли, че не е било истинско?! Това учи ли се или го знаеш, или го чувстваш, или се учиш да го чувстваш, а дали не си го научил и знаеш, защото го чувстваш?! Не знам! Спомням си как баба ми пожела да се качи в колата и да бъде до дядо ми, когато го изпращахме в сетния му път! Със сигурност го е обичала, но дали тази любов е била онази заредената със същата страст и магия, за която книгите, приказките, филмите, интернет намекват, че трябва да бъде или е била научената, изстраданата любов. /Не мога да не се запитам – трябва ли любовта да бъде изстрадана, за да бъде призната като истинска?!/ Научена, защото са се борели за нея, отстоявали са я! Преминали са през техните трудности и перипетии – изпитанията на живота, на войните, на утопиите и идеите за света. Успели са въпреки всичко… успели са въпреки, а не заради. Ако те са успели тогава, защото днес тези истории звучат като от приказка?! Една такава любов възможна ли е днес, тук и сега?!

Моят личен опит показва, че не. Опитът, който виждам от моите близки приятели и семейства показва същото. Да, хората привидно са заедно, но само привидно! Живеят заедно, но не са заедно, играят любов, но не преживяват любов! Когато се замисля за примерите от минало, за истории като тази на баба ми и дядо ми и ги съпоставя с реалният живот – отговорът е, Не! Как да повярвам в тази преобразяваща, окриляващата и осмисляща любов, когато същата те приземява на земята без парашут и предпазени средства! Възможна ли е тази любов днес, а въобще възможна ли е такава любов, била ли е някога възможна?! Или всичко се свежда до Вярата, до вярата в Любовта, която не търси доказателства?!

Какъв е отговорът на въпроса какво е Любовта? Каква е любовта? Как изглежда? Как ухае? Какъв вкус има? Колко време трае – вечна ли е или е само миг? Какъв е смисълът ѝ? Трябва ли да го има? Има ли въобще смисъл да търсим смисъла? Ако знаем, че някога накрая, ще открием смисъла, е смислено да го търсим, но ако знаем, че смисълът никога няма да бъде намерен, какъв е смисълът да бъде търсен, или смисълът е в търсеното на смисъл, а не в резултата?

Как да повярваш в Любовта, но как и да не повярваш в нея?! Когато всичко в живота крещи – Любов! Дали зрънцето съмнение не се основава на разбирането, че истинската любов, трябва да е идеална?! Но ако Любовта не е идеална, то тогава какво е? Няма идеално! Не може да няма идеално! Нещата в живота ни съществуват благодарение на своите противоположности! Щом има не идеално, има и идеално! Любовта не може да съществува без омразата, щастието без нещастието, здравето без болестта, успехът без провала, красиво без грозно, добро без лошо, животът без смъртта.

Ако не е идеална любовта – любов ли е? Колко са любовните истории на нашият век, които завършват като в приказките… Интересно ми е как днес Андерсен, Шарл Перо или братя Грим биха завършили своите приказки?! Какъв би бил краят на приказката за Спящата красавица, Снежанка или Пепеляшка? Може би Снежанка все още ще чака на върха на планината целувката от своят принц, Спящата красавица все още ще спи непробудно, а Пепеляшка още ще е прислужница и ще спри край огнището или пък не?! Днес възможен ли е щастливият край – начало?!

Може би! Защото, може би, всичко се свежда до вярата! До вярата на идеалистите и непоправимите, дали защото няма какво да им се поправя или защото са си просто непоправими, романтици – че една такава любов е възможна! Че там някъде в света съществува някой, който те търси и когото ти търсиш! Търсите се едновременно! Нали който търси – намира?! И когато се намерите цели, а не като липсващите половини от едно цяло, тогава ще бъдете заедно, не заради ползата един от друг, а заради желанието един към друг! Тогава и само тогава, едно плюс едно, ще е равно на едно! За тези романтици остава вярата – вярата, че това е възможно! Остава вярата, която не се нуждае доказателства, защото е вяра!

Мирослав Зашев

Вижте още:

Най-страшните думи за едно момче – „Бъди мъж!”

Писмото, което твоят тийнейджър не може да ти напише

14 признака, че майка ти е психотелесен неорайхиянски психотерапевт

Вие и вашият баща

Емоционалността не е диагноза

Директният опит е истинското знание

Зов за любов

Мадлен Алгафари: „Човек не може да бъде щастлив, ако не е благодарен”

“Най-голямата родителска грешка е неосъзнатостта” – Част II

“Най-голямата родителска грешка е неосъзнатостта” – Част I

Хорхе и Демиан Букай: „Трябва да бъдеш себе си, за да бъдеш щастлив!”

Истинска близост

Advertisements

One thought on “За Любовта

  1. Съгласен съм, всичко се свежда до вярата! До момента не сме открили по мощно средство за промяна – било то вътрешна или външна!

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s