Желая ти!

77f58bc6154af38e5dfe12968e12304a

Първо ти желая да обичаш и обичайки, също да бъдеш обичан. И ако не е така – бързо да забравиш и след като забравиш – да не таиш ненавист. Желая ти да имаш приятели, включително лоши и непоследователни, но да има поне един, на когото да се довериш, без да се съмняваш.
И понеже в живота е така – желая ти да имаш и неприятели – нито много – нито малко – точно по средата, за да можеш понякога да поставяш под съмнение собствената си увереност. И нека между тях да има поне един, който да е справедлив, за да не се чувстваш достатъчно сигурен.
Желая ти да си полезен, дори незаменим. И в лоши моменти, когато не остава нищо друго, тази твоя полезност да е достатъчна, за да се задържиш прав.
Желая ти също така да бъдеш толерантен не с тези, които рядко грешат – това е лесно, а с онези, които грешат много и непоправимо, и използвайки тази толерантност, да бъдеш пример за другите.
Желая ти да не съзряваш бързо и когато вече си съзрял, да не искаш да се подмладяваш, и бидейки вече стар, да не се посвещаваш на безнадеждността. Защото всяка възраст има своята радост и своята болка, и трябва да ги оставим да струят между нас.
Желая ти мимоходом да изпитваш тъга. Не през цялата година, не дори един ден. Тогава ще откриеш, че ежедневната усмивка е красива, че обичайната усмивка е блудкава, а постоянната усмивка е развращаваща.
Желая ти да откриеш максимално бързо, въпреки и над всичко, че те заобикалят близки, понякога потиснати, които общуват с несправедливостта и с хора нещастни.
Желая ти да милваш куче, да храниш птиче и да слушаш песента на кадънката, да извисяваш своето утринно пеене, понеже по този начин ще усетиш щастието повече от всякога.
Желая ти също да посееш семе – възможно най-мъничкото и да му правиш компания, докато расте, за да откриеш колко живота са нужни, за да се превърне в дърво.
Желая ти също така да имаш пари, защото трябва да си практичен и поне веднъж в годината да сложиш парите пред себе си и да кажеш: „Това е мое”, за да стане ясно кой на кого е господар.
Желая ти никое от твоите увлечения да не угасва и ако с някое от тях се случи това, да можеш да плачеш, без да съжаляваш и страдаш, без да се чувстваш виновен.
Накрая, ако си мъж – да имаш добра жена и ако си жена – да имаш добър мъж – утре и на следващия ден, и когато сте вглъбени и усмихнати, да говорите отново и отново за любов.
Ако тези неща ти се случат – няма друго какво да ти желая!
Серджо Жокиман

Вижте още

Думичката на Анджела

Да превърнеш сламата в злато

„Любовта след любовта“

Признаци, по които можем да разпознаем истинската любов

Важно е не желанието, а начинът, по който го следваме

Само от любов

Тръгнете си навреме

След прошката…

Жената е жена, когато има правилното мъжко присъствие

Ако ви провърви в точния момент…

Животът принадлежи на смелите

Любовта, както е корона, тъй е и тежък кръст

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s