Тра-ла-ла и животът е игра


Аматьорска група за импротеатър изнася представления във Велико Търново вече две години. В момента артистите са шестима – четири дами и двама мъже, но в самото начало е била само Деница Александрова, която е основател и ръководител на трупата в старата столица.
Импротеатърът е особен вид театър. Изобщо не е задължително участниците да са професионални артисти, не е нужно да имат талант да се превъплъщават в образи на сцената, нито пък трябва да помнят реплики. Защото написан сценарий предварително няма. Няма костюми и декори, нужна е само сцена, публика и съмишленици, които да са готови да играят.
Този театър е импровизация. Затова изобщо не е целта да бъдем артисти и да демонстрираме талант. Целта е да се оставиш на реалността да те води. А реалността я създава публиката, защото тя задава темата и сюжета на всички игри. Представлението в импротеатъра представлява компилация от игри, в които участват артистите и публиката. Публиката задава темата, по която ние на момента съставяме сюжет и го играем”, разказва Деница. Самата тя се е учила в София от Златин Цветков, който е професионален артист. Когато за първи път попаднала на представление на импротеатър, останала без дъх и без думи. Дълго време не успявала да обясни емоциите, които са предизвикали артистите на Златан, които в нейните очи са хайлевъл. Но те го правят, за да създават професионален театър, а Деница и приятелите й – за забавление и за да лекуват собствените си души.
Импротеатърът е създаден като терапия и до ден-днешен е терапевтичен метод. Създател е американката Виола Сполин, която работила с трудни и проблемни деца. Занимавала се с агресивни тийнейджъри от гетата, които имали проблем с авторитетите, с подчинението, с концентрацията. И за да ги овладее, тя измислила игри за отпускане. Игри, които са били подходящи за класна стая и затворено пространство. Идеята на Виола Сполин била да мотивира децата да се справят сами с проблемите си, играейки, и без да ги назидава. Методът й пожънал невероятен успех и много бързо се превърнал в изкуство.
„Импровизацията развива въображението, засилва концентрацията на участниците, прави ни екип и ни учи да играем и за другите, а не за да се превърнем в звезди. Този метод разбужда интуицията, освобождава психиката и така лекува. По време на игрите всеки от нас и доколкото е готов, може да открива разни неща за себе си и да се забавлява. Лекува се и публиката, макар хората да не осъзнават какво се случва с тях по време на представлението. Но както е известно, смехът е лекарство”, обяснява Деница. И допълва, че когато е тра-ла-ла, приема и живота на игра.
Тя е събрала приятели и съмишленици и никой от тях не е професионален артист. Нито пък има амбициите да завладява голямата сцена. Нарекли са се театър „Тра-ла-ла” и се събират веднъж в седмицата на репетиции, които представляват истинска смехотерапия. Веднъж в месеца играят пред публика.
Репетициите започват с игри за загряване. След това са същинските импровизации. Има няколко основни правила в импротеатъра, които самата създателка е описала. Един от основните принципи се нарича „Да, и”. Философията му те учи да надграждаш действието, а не да блокираш партньора си. Затова по време на играта нямаш право да казваш: няма пък и не можеш да играеш все едно си сам на сцената. Това е другият принцип – партньорството. Затова импротеатърът е терапия за хора с огромно его. Ако са достатъчно смели да се впуснат в приключението, те в един момент ще се научат да си партнират с другите хора и на сцената, и в живота си.

Снимки: Красимир Георгиев

Вижте още:

Учителка избра нетрадиционен начин да се сбогува със своите четвъртокласници

Кремена и Влади правят изящни бижута от парченце глина

Приказни картички от хартия, плат и перли майстори Катя Сотирова

Търновка работи по тестове за диагностика на тежки болести

Наша учителка работи като мисионер сред българите зад граница

Лидия, Александра и Марина са превърнали живота си в изкуство

Анастасия Стоева или история за цигулка и много думи

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s