Празнуваме Благовещение

46cgFfСпоред стария обреден календар, на пролетно равноденствие, българинът празнува БЛАГОВЕЦ или МАЙЧИН ДЕН. Според православния календар (по Григорианския) БЛАГОВЕЩЕНИЕ е на 25-ти март. Историята на църквата за архангел Гавраил, който донася вестта, че Мария ще зачене Божия син, ви е известна.
Сега ще ви разкажа друга, по-стара история.
Много преди Христа, по време на пролетното равноденствие старите българи са очаквали една друга вест от лястовицата и кукувицата – че ЗЕМЯТА ЗАЧЕВА ОТНОВО!
Започва великото прераждане на Земята! Заради най-благата вест през годината празникът се именува БЛАГОВЕЦ. Според старата ни вяра, тогава се празнува МАЙЧИН ДЕН – ден на почит пред утробата, дала живот! Благовец е благ ден. Раните не болят и лошите думи не хващат.
Земята (майката) зачева доброто, светлината, плодородието и продължението на рода и светът празнува в нейна чест!
От този ден, който види лястовица или щъркел си сваля мартеницата и я връзва на плодно дърво.
На Благовец се прави голямо Благо наричане. Казват , че тогава Земята чува рожбите си и всяко посято желание покълнва!

КАКВО Е ТАЙНСТВОТО „БЛАГО НАРИЧАНЕ“?

Това е групов обред, посветен на изначалното право на душата да дарява и получава добро (благо). Защото душата е Дъхът на Бога и самата ѝ същност е в Благото.
Какво всъщност е Благополучие? Всичко, което можете да наречете „благо“ и от което имате нужда, за да сбъднете Радостта в живота си: Здраве, Любов, Мъдрост, Уважение, Признание, Споделяне, Нова работа, материални блага, Верни приятели, Сила, Самочувствие, Красота, Дом, Вяра, Сбъдване, Зачеване, Ново начало, Семейство, Спокойствие…
Философията на Обреда се състои в това, че първото и задължително условие на сбъдването е да знаеш КОЕ точно е твоето БЛАГО!!! Какво точно искаш да получиш, за какво (кого) точно мечтаеш, как точно е „името“ на най-големия ти копнеж, надежда или желание.
Втората стъпка е НАРИЧАНЕТО за благоПОЛУЧИЕ! Ясно и просто формулирано намерение, изречено на глас пред Хляба, Водата и останалите Добросторници (участници)в обреда!

И не забравяйте да целунете ръка и на собствената си майка! Миг притихване с жената, която ви е дала живот е достатъчен!

Да бъдете!

Розмари Де Мео

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s