Смисълът на ежедневните практики

TSB90GAQАко изучаваме чужд език два пъти в седмицата, най-малко по 4 часа, запомняме само 25-30 процента от наученото. Това е нерационално. Много по-практично, смислено и ефективно е, ако се занимаваме 20, 30 минути на ден, но всеки ден. Това се отнася за всяка дейност – за спорта, за каквото и да е обучение, за самопознанието – също.

„Провокирай себе си“ има за цел да ви помогне да откриете онези ежедневни практики, които да ви държат свързани с вътрешния ви свят, мечтите и целите ви. Ако успеете да се вдъхновите за някаква ежедневна дейност, съвсем скоро сами ще се убедите в резултата. Тези от вас, които познават удовлетворението от ежедневната практика, независимо каква е тя, веднага биха се съгласили, че постепенно тя води до натрупване, подобряване на голям набор от умения, създаване на позитивни навици, самодисциплина и устойчиво задържане на резултатите. Най-голямото й предимство е, че ни мотивира чрез успеха и резултатите. Само успеха ни помага да имаме устойчива мотивация и енергия.

Ежедневните практики тренират концентрацията ни, вниманието върху конкретната задача, стратегията малки стъпки ни пристрастява към успеха, в резултат на което развиваме добри навици за дисциплина и лично самоуважение, но ни дават и много повече – наша индивидуална стратегия за развитие на творческите и интелектуални способности до степента на навик.

С тяхна помощ излизаме от порочния кръг на мързела, оправданията и вината. Да се движим напред ни пречат остарелите понятия, ненужните планове, стереотипните мисли, „чуждите мисли“ в главата ни, които заглушават мелодията на нашата душа. Доста често се случва да се стремим към определена цел и да не забелязваме, че това вече не ни удовлетворява или, че самата цел се трансформира.

Движение, гъвкавост и постоянна връзка с това, което усещаме, мислим и желаем – това е мисията ни в проекта „Провокирай себе си“. Изкуството да си задаваме въпроси ни помага да се справим с проблемите си в дълбочина. По качеството на въпросите може да проследим етапите на саморазвитие. Затова сега в края на първите три месеца от нашето пътуване ви предлагам да отделите време и да си отговорите на следните въпроси, без значение колко стриктно сте изпълнявали задачите, може дори само да сте ги чели. Не забравяйте, че в каквато и задънена улица да сте в момента в живота си „Единственият изход е навътре.“ Затова не губете време в оправдания и се изправете лице в лице със себе си.

1. Какво научих за тези три месеца?

2. Какво направих, за да съм по-щастлив и удовлетворен?

3. Какво е най-голямото ми лично постижение за това време?

4. Какво привлече вниманието ми в работата по проекта? Да изброя десет неща, които ме накараха да се замисля.

5. Десет момента на радост.

6. Кога успях да живея според това, което знам? Помогнах ли на някой друг с това, което научих?

7. В кои случаи бях твърде мързелив и си загубих времето?

8. На кого и за какво бих искал да благодаря?

9. Какво ми направи най-силно впечатление през това време? Какво ще продължа да практикувам?

10. Това, което ме разстрои през изминалите месеци? Коя задача ме затрудни и защо?

Отговорите ще ви помогнат да поемете отговорност за това, което сте случили в живота си и това, което сте пропуснали. Да не се самозалъгвате и отлагате. Да изчистите ненужното и засеете семената на следващите три месеца.

От 1 април задачите от проекта ще бъдат видими само за абонатите. Останалите участници ще имат месечна практика или тема, публикувана в сайта, върху която могат да работят самостоятелно.

Практикувайте самопознание, състрадание, радост, любов и развитие! Виждайте и детайла, и цялата картина. Давайте (си) пространство и свобода, като не забравяте постоянството и грижите, за да се превърнат семената в щедра реколта.

Аксиния Цветанова

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s