Какво дава на Вашите деца Образователен център „Слънчева пътека“

12108911_1062393710447368_3833039016415092832_nНа 14.10.2015 г. в гр. Велико Търново отвори врати Образователен център „Слънчева пътека”, където родителите и децата в града могат да се обучават, да се забавляват и да се развиват чрез разнообразни и алтернативни дейности. Към момента са отворени няколко групи за деца:

– Групи за изучаване на математика по системата Jump math.

– Групи за игра

– Арт-занимания

Центърът предлага също така и индивидуални консултации за деца и родители със специалист – логопед и психолог. Предстои стартирането на Група за обмяна на опит за родители, в която ще се обсъждат особеностите на детското развитие и стратегиите за възпитание.

Jump math – какво дава на децата този подход? 

„Математиката е за всички“ гласи мотото на създателя на метода JUMP Math – Джон Майтън.

Методът е одобрен от МОН и навлиза в България, благодарение на Института за прогресивно образование.

Работейки по метода, децата получават възможност да изучат математическите концепции в дълбочина, да мислят и изследват различни проблеми, да добият увереност в способностите си. Успехът при решаването на задача се оценява положително и се подкрепя напредъкът и всяка стъпка към по-добро усвояване. Детето повишава своята вътрешна мотивация, желанието си да изследва, вярата, че може да се справи с поставената му задача.

Групите по JUMP за 1-2 клас, 3-4 клас и подготвителна група се водят от Карина Господинова – преподавател по JUMP Math.

За графика за провеждане на курсовете по JUMP Math вижте ТУК.

Защо групи за игра?

 Децата учат, забавлявайки се, играейки, смеейки се.

Всяка събота от 9:30 до 13:00 часа работим с децата за развитието на тяхната самооценка, мотивация, концентрация, както и умения за комуникация чрез игра. За да е максимално забавно, задължително включваме в деня поне една активна игра за развиване на обща моторика. Логическите игри и конструктивни занимания с отворен край дават поле за изява на детската креативност, развиват мисленето, както и нагласата им към собствения успех или неуспех. Важна част заемат и груповите или екипни игри, където съревнованието е изключено, а отборният дух и съвместната работа са тези, които водят до успешен край. Емоционалната интелигентност  също може да бъде усвоена чрез правилните игри и подходящи занимания.

С какво арт-заниманията помагат на децата?

Освен безценното общуване с красивото, благодарение на заниманията с различни техники на изкуството, децата развиват качества като търпение, постоянство, самостоятелност, умение да се търсят алтернативни решения, справяне с трудностите и т.н. Във физиологичен план арт-заниманията, особено тези, свързани с изработването на декорации, развиват фината моторика, както и координацията ръка-око, а от там подготвят мисленето и движенията за дейности като четенето и писането.

Какво се предлага в арт-групите в център „Слънчева пътека”?

Основните дейности, включени в арт-работилниците в Центъра са свързани със запознаването с различни техники от приложното изкуство. Програмата за групите се изработва в началото на всеки месец, като включва четири занятия (провеждащи се всеки петък), посветени на различни материали и техники. В дейностите присъстват занимания като: работа с мъниста („плетене” на цветя и фигурки, „шиене” на бижута); декупаж върху различни основи (предмети от бита, дървени пана, картонени основи, магнитчета и т.н.); украса с техниката „квилинг” (на картички, предмети, подаръци и т.н.); рисуване върху природни материали (камъчета, дървени кори и  т.н.) и други.

Тук може да се запознаете с програмата за текущия месец, както и да разгледате снимки от минали занятия. Работилничките са отворени както за деца, така и за възрастни.

Кога е добре да се потърси индивидуална консултация със специалист?

В Центъра може да се ползва както логопедична, така и психологическа подкрепа за деца и възрастни, които имат въпроси или се сблъскват с определени затруднения при възпитанието на децата си.

Логопедичната работа е подкрепа за деца, които имат трудности при разбирането на речта или говоренето. Тези трудности могат да бъдат много разнообразни – от пълна липса на реч, през неразбираем за околните говор и проблемно изговаряне на определени звукове, до затруднения в четенето и писането.

Психологическото консултиране се предлага за деца, които в процеса на своето развитие, преминават през определени затруднения и това се проявява в техния поведенчески и емоционален отговор към света чрез неадекватни или разрушителни реакции.

Каква е ролята на родителите в консултирането на децата?

Основната роля на родителя е да партнира на специалисти в работата с детето. Това партньорство може да бъде реализирано по различен начин. В някои от случаите е достатъчно родителите да провеждат определени дейности с детето, препоръчани от специалиста. В други случаи е необходимо те да променят част от ежедневните си взаимоотношения с детето или помежду си. Понякога дори не е необходимо специалист да работи с детето, а е достатъчно да се провеждат регулярни срещи само с родителите за създаване на съвместна стратегия за разрешаване на проблема.

Какво може да се научи в групите за родители?

Светът на родителя е изпълнен с много въпроси, свързани с него самия, с детето и с начините на възпитание на детето. Групите за родители са мястото, където се търсят отговорите на тези въпроси. „Аз добър родител ли съм?”, „Какво се случва с моето дете?”, „Какво да направя, когато детето ми се тръшка?”, „Как да накарам детето да ме слуша?” и т.н. Всяко дете е различно, затова и отговорите на тези въпроси са различни. Полезното в групите за родители е това, че темите се обсъждат с други родители, преминаващи през същите затруднения, както и със специалисти в областта на детското развитие.

Групите за родители в Центъра не предлагат лекционен курс от научна теория за развитието на детето, а интерактивен начин на обсъждане, което помага да се разбере по-добре светът на конкретното дете и от там всеки родители да намери отговорите на личните си въпроси.

Родителските групи и семинари, които се реализират в Центъра, са посветени на различни възрастови групи и на различни теми. Във Facebook страницата (https://www.facebook.com/slanchevapateka/) и на сайта (http://slanchevapateka.com/) на Центъра се публикува актуална информация, за да може всеки родител да подбере това, което е актуално и полезно за него към момента.

Първата група е насочена към родители на деца в предучилищна възраст (3-7 г.) и е под мотото „Балансирано родителство”. Повече за темите и начина на включване може да прочетете тук.

Какво предстои в център „Слънчева пътека”?

Освен текущите дейности, в Центъра се предлагат и еднократни събития на различни теми – развлекателни и образователни.

На 19 март предстои инициативата „Ден на отворените врати” https://www.facebook.com/events/1144101932301699/, когато всички желаещи ще могат да посетят центъра и да вземат участие в отворените ни презентации на дейностите на Центъра. Програмата включва:

13.15 – 14.15 – група за игра

14.30 – 15.30 – Jump math

15.45 – 16.45 – Арт работилничка

17.00 – 18.00 – Логопедията – Как? и Защо?

От месец юни за целия летен период Центърът ще предлага и допълнителни развлекателни групови занятия за деца и семинари за родители, информация, за които ще бъде публикувана на страницата и в сайта на Центъра.

Платена публикация

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s