Седмица на щедростта

„Ден чуден, двадесет и девети февруари!
Година щедра даровете си поднася.
Побързай мое глупаво сърце,
възползвай се от правото на щастие!“
Уолтър де ла Маре  

Задача 9 за 2016 година от проекта „Провокирай себе си“
Тази седмица ще преживеем несъществуващия 29 ден от февруари. С него изравняваме времето. Подреждаме хаоса като наваксваме „излишните секунди“. Целта е на 29-я ден да се уеднаквят календарната и слънчевата година, за да не настъпи изместване на сезоните.

Остават 306 дни до края на годината и тази седмица имаме на разположение един ден повече. Сега е времето, в което можете с пълна сила да усетите щедростта на природата и живота. Бъдете щедри във всичко, в отношението към себе си и към другите. В благодарността си към това, което ви заобикаля във вашия живот (всеки ден от седмицата). Проявете щедрост във всеки смисъл, в който го усетите. Да „влезете в обувките“ на приятел, да приемете чужда гледна точка, да простите, също е вид щедрост.

Опитайте да разширите представата си за света, да не бъдете скъперници и да не пресмятате всеки свой ход. Не се свивайте, а се отворете към живота. Ако в края на седмицата, онова постоянно напрежение в тялото ви го няма, значи сте успели. Бъдете самото изобилие! На благодарност, добри думи, подкрепа, разбиране, прошка и любов. И, разбира се, наблюдавайте какво се променя около вас, дали тази щедрост няма да предизвика вълна от изобилие и към вас.

В края на седмицата си запишете кои бяха неочакваните дарове, които получихте. А ако решите да проявите щедрост, ги споделете с мен на нашия имейл. Напълно в духа на седмицата, решихме да ви подарим една идея за задача на участник в проекта „Провокирай себе си“. Благодаря от все сърце за споделянето!

Аксиния Цветанова

Един ден повече

1d6c553e9e283519567b8f2ec7eeb37bСлучвало ми се е да отговарям на въпроси от рода на: какво би направила, ако имаш още само един ден живот? Ако знаеш, че утре светът свършва и нас вече няма да ни има? Трудно се навивам да правя подобни списъци, защото не ми харесва тази апокалиптична гледна точка. Малко ме плаши, а и ставам суеверна. От няколко дни обаче съм се замислила – какво, ако имам един ден повече за щастие. За живеене, без да съм застрашена от изчезване, без да бързам, без да правя всичко за последен път. Какво бих направила, ако мога да направя разни неща за пореден път или пък за първи път. И да ми хареса.

Тази година е щедра и ми подарява такъв един ден повече, който е точно днес, 29 февруари. И, речено – сторено, правя списък. В началото излиза дълъг. Изумена съм колко дребни и съвсем простички неща искам да направя, когато имам един ден повече. Десет минути се чудя какво ми пречи да ги правя по принцип. Разпределям ги мислено в другите дни на годината и олекотявам списъка. Денят в повече е специален, случва се веднъж на четири години, значи и нещата, които искам за него… трябва да са специални и за мен.

Така оставям 10. Достатъчни са ми. Ще мога наистина да ги изпълня, без да се правя на супер герой и ще имам време дори да се наспя. Списъкът ми харесва, особено точка 1. Тя ми е любимата. Всъщност, само нея да успея да изживея в този един ден повече, ще съм имала чудесен един ден повече.

  1. Да поговоря с мама за нещо наше си, нещо, за което все не е подходящо времето. Да я прегърна и да й кажа отново, че я обичам. Тя е единствената, която ме обича наистина без условия. Тя е началото ми, храната ми, от нея съм се учила да бъда жена. Тя е най-сигурната ми опора.
  2. Да посрещна изгрева. Правя го доста често, но… Този изгрев е уникален, защото ще се повтори евентуално, може би, доколкото въобще е възможно да се повтори, чак след четири години. До тогава може да съм видяла какви ли не фантастично изрисувани от божията фантазия събуждащи се небеса, може точно този дори да не е красив като картина, обаче е особено специален. Защото е началото на специален ден.
  3. Да поскитам в природата. Без да бързам. Може би за час. Да погледам, да подишам, да помисля, да помълча. И природата е майка. Целебна е с четирите си стихии и днес искам да бъда с тях.
  4. Да снимам тези четири стихии. Толкова обичам да правя снимки, да улавям мигове. Да се изненадвам какво съм видяла през обектива и как съм натиснала спусъка в най-най-точния момент. После да гледам как приятелка рисува уловените мигове и заедно да планираме обща изложба.
  5. Да се погледна в огледалото и наистина да се видя. Каквато съм. Без насилие. Без утвърдителни изречения и позитивни послания към огледалото. Без фотошоп. Сигурна съм, че ще видя каквото ми е нужно в момента и за каквото имам очи в момента. И ще бъде достатъчно.
  6. Да остана за час сама, съвсем, съвсем сама. Да си представя (ако е възможно) абсолютната самота. Да разбера и да повярвам, че няма нищо страшно. И след това повече никога да не се наказвам със самота. Защото всъщност абсолютна самота няма. Освен ако аз не си я създам като състояние.
  7. Да разкажа най-тъжната част от личната си история на приятелка, в чиято прегръдка мога да се успокоя. Не че тя не я е чувала (щом ѝ вярвам, сигурно вече съм ѝ направила рани в ушите с моята история), но искам още веднъж. Тя ще ме стопли, както го прави всеки път, а аз се надявам да успея да разтопя острите ледени парченца в тази история, които продължават да ме нараняват.
  8. Да се разгневя и да се развикам.
  9. Да поживея поне един час, сякаш съм сбъднала всичките си мечти. Сякаш имам всичко, което искам да имам. Нищо, че е нереално. Искам да се усетя и такава.
  10. Да се влюбя отново (може и в себе си, всъщност искам да е в себе си). Да си приготвя вкусна вечеря, ароматна, топла, нежна. Да подредя масата, да я украся със свещи и цветя. И всичко това само за мен! За да изпратя този още един ден – подарък с благодарност, че го е имало. После може да почета, да погледам хубав филм, сгушена в плюшеното си лилаво одеяло, както всяка вечер. Да поговоря с приятелка във фейсбук или да помълча. Или нищо да не правя. И нищото е красиво.

Сашка Александрова

Вижте още:

Провокирай себе си

Не възпирайте чувството

Какво научих от тази година

Раждането на щастливата жена

Жената в огледалото

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s