14 признака, че майка ти е психотелесен неорайхиянски психотерапевт

child-psyПреди да започнем, нека първо разясня какво е „психотелесен неорайхиянски психотерапевт“. Звучи сложно, нали? Според собствените ми наблюдения, тази школа от психологията е една от най-забавните (а може би и най-забавната!) Само в нея се нареждат разноцветни кръгчета и се оцветяват различни фигури с психоаналитична цел.
И още нещо – сигурно не съм единствената, която като види статия с нестандартен брой признаци за дадено нещо, се пита защо са точно толкова, а не например кръгло число, или такова, което се дели на пет. За да разсея всички съмнения – тук избрах четиринадесет като подходящ номер, защото точно на тази възраст (преди година и половина) започнах да забелязвам и оценявам промяната в майка ми, предизвикана от часовете, които тя бе прекарала в лична терапия и които я направиха, поне от моя гледна точка, човек, наясно с чувствата и мислите си – нещо не много често срещано днес.
А сега, без повече бавене, ето четиринадесет признака, че майка ти е психотелесен неорайхиянски психотерапевт:
1. Дразни те като някой не прави разликата между психолог и психиатър. Ама моля ви се хора, в XXI век сме, как може да не знаете?
2. Отдавна вече си свикнал с терминологията. Наясно си с оралния, шизоидния и психопатния характер, с различните теории на Фройд и Маслоу и още десетки неща, за които никой от твоето обкръжение дори не е чувал.
3. Можеш да изброиш поне десет книги, които описват „точно твоя тип характер“.
4. Научил си се да слушаш търпеливо – а и няма как иначе, след като на всеки изложен проблем ти се изнасят поне две двучасови лекции за това как изглеждат нещата „от другата страна“ и как се чувства отсрещния човек.
5. Едновременно с родителските си задължения и качества, майка ти приема и тези на сестра и най-добра приятелка. Харесваш някого? Сподели. В офертата се предлага и периодичен най-подробен и обстоен анализ на действията, съобщенията и думите на въпросния човек, както и добре обмислен план за действие в ситуацията.
6. Започваш да анализираш всичко от поне четири гледни точки, на моменти дори се прокрадват съмнения, да не би пък да развиваш шизофрения?
7. Знаеш, че нямаш нужната квалификация, но всеки път, когато някой приятел те попита за съвет, провеждаш малка сесия, твърдо убеден, че поне нещо си научил от домашните си „лекции“.
8. Свикнал си на молби от сорта на „Хайде да направим един опит!“ и „Хайде да ми наредиш едни кръгчета/да ми оцветиш тази фигура!“. Усещаш се как при всяка случка мислено си слагаш някакъв цвят кръгче, който определя как се чувстваш вътрешно и друг цвят, който определя как те виждат хората.
9. При всяка болежка се прави справка с безкрайната таблица с психосоматични причини. Гади ти се? Сигурно отхвърляш някоя идея. Имаш акне? А, отхвърляш себе си.
10. Периодично разтриваш мястото около очите си, за да разсееш евентуален окулярен блокаж, а като се притесниш упражняваш дишането, на което те е научила майка ти. Дишай!
11. Свикнал си из къщата да намираш най-различни папки с привидно безсмислени разноцветни схеми, попълнени от клиенти на майка ти. Защо Стефан все си чувства лявата ръка зелена и краката жълти!?
12. Подготвен си да отговаряш на нестандартни въпроси. „Каква е моята сянка?“
13. Включен си в най-различни дейности. В петък правим колаж „Спомени от бъдещето“, в събота ще рисуваме с пръсти, в неделя ще си правим домашен концерт, отново.
14. Оглеждаш си най-старателно цветенцата и чакаш да си вземете котенце, защото „човек може да има здрава романтична връзка, чак след като една година се е грижил за растение, а после също толкова време и за животно.“
Колкото и да е нестандартна връзката между мен и майка ми обаче, цветовете в нея никога не биха ми омръзнали (нито това да чувам от приятелите ми колко „яка“ е мама).
А вие, психотерапевти, разпознахте ли себе си?

Петя Тодорова, 15 г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s