Негово Величество Страхът

FearПредполагам, че вече се досещате откъде идват трудностите ви по изпълнението на задачите от проекта „Провокирай себе си!“. Да откриеш кой си, какво усещаш, да кажеш „Да“ или „Не“ е риск, който ни отвежда право при Негово Величество Страха.

Месец февруари ще посветим на Страха и ще пропътуваме с преживявания и самонаблюдение до другият му край – Любовта. Високосната година ще ни даде един ден повече време.

Поради природата на човешкия живот всеки от нас се страхува главно от загубата и промяната. Страхува се от това, че нещата идват и си отиват, от самотата, да продължи нататък или да разкрие себе си. Има хора, които се страхуват от страха. Те твърдят, че нямат страхове и не си позволяват да се свържат с тях. Има и такива, които се страхуват от смелостта и успеха, така постоянното им убежище стават тревожността и пасивността.

Страхът има много лица, но корените му са в неприемането на основните дадености в живота. Колкото и да се бунтуваме, четирите основни реалности в живота са:

– Всеки човек е на практика сам.

– Нещата са преходни.

– Животът е непредсказуем и често несправедлив.

– Страданието е неизменна част от живота.

Ако сме достатъчно зрели възрастни, изпитвайки самота, ще потърсим опора или ще останем с чувството, изживявайки го до край, без да се опитваме да бягаме от него и без да го критикуваме. Повечето възрастни в такава ситуация реагират като уплашено дете. То приема ситуацията като присъда „Никой не иска да е с мен! Това означава, че ще умра в изолация.“ Т.е. за него нещата са обречени и непроменими. Страхува се от усещането за самота и започва да бяга от него, за да не го усети изцяло. Запълва празнотата с храна, хора, в които се вкопчва, работа, зависимости. Възрастният, който надраства страха, се научава да приема непредсказуемостта, без да се стреми да я надхитрява. „Някои неща се случват по план, а други – въпреки него. Това е просто част от живота.“

Детинско е да смятаме, че нещата в живота винаги са справедливи. Всички хора страдат. На добрите хора се случват лоши неща, а на лошите – добри. Желанието ни за наказание, възмездие и справедливост идва от отмъстителността на егото.

Няма нищо лошо в това да се гневим или да изпитваме неприязън, но прошката е лекарството, което ще ни помогне да разберем, че всяко нещо, дори болката, ни помага да израстем и просто е трябвало да се случи. В природата има прекрасни примери за хармоничната свързаност на растенията и животните с реалността. Хората обаче сме прекъснали или загубили тази връзка, забравили сме как да казваме „да“ на всеки миг от съществуването.

В началото на пролетта какво се случва? Обърнете внимание как при няколко благоприятни топли дни, дърветата започват да се разлистват, ако настъпи застудяване процесът спира. Не се сърдят, бунтуват или молят за отсрочка. Това е хармония с реалността и приемането ѝ без съпротива. Ето още един пример от природата. Преди да се чифтосат, соколите прелитат ниско над земята и сканират цялата територия. Преброяват лалугерите и малките птици и бозайници, за да видят ще има ли достатъчно прехрана за тях и малките им. Ако ресурсите са достатъчно, те се чифтосват и женската снася яйца. Ако бройката е под необходимото, не се чифтосват тази година. Всичко това се случва без гняв или съпротива; то просто е част от живота. Животът ни би бил много по-различен, ако си спомним тази природна хармония и свързаност с реалностите на живота.

Предизвиквам ви следващата седмица да опитате. Задачата ви е да наблюдавате как реагирате на информацията, която идва от реалността (Задача 5 за 2016 г. по проекта „Провокирай себе си“). С бунт, гняв, омаловажаване, пренебрегване или умеете да я усетите и приемете и да се съобразите с нея. Дали не се държите като малки деца, които прочитат предупреждението върху кутията с цигари и вместо да я изхвърлят, започват да хленчат или се крият и казват: „Само още една!“ Всеки от нас е незрял в някакво отношение, но тази седмица имате възможност да опитате да реагирате зряло на обстоятелствата, да ги приемете и да се съобразите с тях. Да бъдете дървото или сокола и да усетите дали нещо в живота и нагласата ви няма да се промени.

Аксиния Цветанова

Вижте още:

Провокирай себе си

Тригълникът – Спасител, Агресор, Жертва

Тайните на добрия фрирайтинг

Задача 1 за 2016 година

Задача 2 за 2016 година от проекта „Провокирай себе си“ 

Задача 3 за 2016 година от проекта „Провокирай себе си“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s