Кога един провален празник се превръща в истински подарък

12606736_10153354951907215_615761073_nПредставете си, че сте планирали прекрасни преживявания за някой ваш личен или семеен празник. Вие и най-близките ви искате да се почувствате специално и сте изпълнение с въодушевление. И точно заради високите очаквания от деня и превъзбудата, възниква спор, в който си казвате неща, стояли дълго някъде в периферията на съзнанието ви. Не грубости или обиди, а просто наблюдения, страхове, притеснения или раздразнения. Изведнъж цялата празнична атмосфера я няма. Изчезва желанието да се прави каквото и да е от планираните неща. Разочарованието е толкова всепоглъщащо… ”Как може да ми каже тези неща и то точно днес? Как може да си ги мисли? Не ме ли цени? Как ми се иска всичко да беше по-лесно…по-ясно…по-безболезнено…Защо трябва да има толкова болка, щом се обичаме…а няма съмнение, че се обичаме…”

Празникът е провален. Вместо спомени от забавление, оставаме с горчив вкус в устата…няколко дни или седмици след това…

Но вие сте хора, които се стремят към дълбочината, към осъзнатостта и истината. И се обръщате към себе си, за да видите какво сте научили. Наистина ли това, което е казал другият няма никакво основание? Каква част от казаното резонира с вашата вътрешна истина, когато се осмелите да бъдете тотално честни със себе си?

И тогава в процеса на проверка на реалността, изведнъж може да осъзнаете, че „провалянето” на празника е всъщност най-хубавият подарък, който е можело да получите. Защото с помощта на близкия ви човек сте насочили прожектора на вниманието си към една от неособено добре осветените и неизследвани зони от вътрешния ви свят. Може дори да разберете, че проявявате черти или имате навици, които ви дразнят у другите. В по-малка степен, но ги има. И ето – вече имате шанса да промените това. Да настроите вътрешния си GPS по-прецизно и да потеглите в желаната посока.

Как изминавате пътя от разочарованието, гнева и потиснатостта до мъдрото осмисляне на ситуацията и промяната? Като вътре във вас една от здравите ви устои е идеята и усещането: ”Приемам се и се обичам и точно, защото се обичам, се усъвършенствам.”

Ако нямате тази нагласа, изказаните мнения от страна на близките ви хора, които слагате в графа „Неприятни”, може да ви повалят и в слабостта си да ви идва да кажете „майната му на всичко”. После да потърсите каквото и да е, за да туширате болката и разочарованието. Може да поканите да се върнат стари навици, които служат единствено като упойка, за да забравите, че сте паднали. Но.. те няма да ви вдигнат от земята. След като действието им премине, ще сте още по-слаби от преди, защото ще сте затвърдили усещането си, че имате нужда от тях, че не можете да преживеете болката и да се пречистите от нея, вместо да я притъпявате и „замитате под килима”.

Силата идва от вярата. Вярата, че заслужавате по-добър живот. Тогава сте достатъчно самоинициативни, активни и търсещи, за да откривате необходимите ви ресурси за промените и да си създавате среда, която ви е близка по душа. Тази среда, която ви подтиква към развитие и понякога ви подкрепя, а когато трябва ви коригира, но винаги с обич и добронамереност…

Едно от най-ценните неща в увеличаването на годините зад гърба ни е възможността да използваме придобитото знание за по-пълноценен живот, такъв, който да съответства на ядрото на съществото ни. Живот, който ни стимулира да използваме потенциала си и да даваме живот на най-доброто в нас.

***

И така дори един провален празник може да постави началото на нещо прекрасно. Нужно е само осъзнаване, а след това вяра, воля и постоянство, за да напредваме по желания път.

Мария Димитрова

Вижте още:

Да бъдеш красива на 20 е дар, да бъдеш красива над 40 е вътрешна победа

Най-силната дума

Какво вълнува съвременната интелигентна жена

Какво означава да си истински смел

В търсене на истината: мека като водата или твърда като скала… стигнах до общуване „през любовта”

Харесвам многопластови мъже

Изчезва ли наистина българското общество

„Самотен“ – филм за борбата между любовта и страха от нея

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s