Не правете деца, ако нямате представа как да ги обичате

Тъжно ми е, когато видя родители, които влачат детето си за яката.
Крещят му, обиждат го, унижават го. Защото то, видиш ли, е направило беля, сгафило е. Че как смее това петгодишно дете да си позволява да бъде дете?
С каква наглост нарушава комфорта на тези пишман възпитатели?

Само че всъщност каквото и да прави, не е виновно то.
Виновни са родителите му.

Затова, моля ви! Не правете деца, ако нямате представа как да ги обичате.
Не правете деца, ако целият ви мързел, некадърност и несполуки, ще бъдат изливани по децата ви. Не правете деца, ако всичко, което не е наред с вашия живот, ще рефлектира върху тях. Не правете деца, ако най-голямото щастие в живота ви е ракията и салатата.

Не си го изкарвайте на тях, защото те не са ви виновни. Не са виновни, че в училище сте спали, а в университета сте пили. Не са виновни, че работата ви е скапана и шефа ви е лайнар. Не са виновни, че колата ви се чупи и че гащите ви се късат. Не са виновни, че не сте могли или нямате волята да се вземете в ръце.

Защото в крайна сметка не сте ги питали дали искат да са тук. Но сте им длъжни. Вие на тях. Не те на вас.

Длъжни сте да ги научите какво е достойнство, уважение, чест. Колкото и странно да звучат тези думи в наши дни и по тези географски ширини.
Длъжни сте да им давате пример. Пример, драги ми. Не акъл и заповеди.
Защото вие трябва да ги изградите като хора, много преди да се сблъскат с факторите, с които после ще се оправдавате, че са ги провалили.

Те забиват нос в смартфона, защото вие забивате нос в смартфона. Те не четат книги, защото вие не четете книги. Те не уважават никого, защото вие не уважавате никого. Те не са амбициозни, защото вие не сте амбициозни.

Недейте да им кастрите крилата. Защото ако им втълпявате, че са глупави, ще ви повярват. Ако им втълпявате, че са некадърни, ще ви повярват. Ако им втълпявате, че не могат, ще ви повярват. Ако им втълпявате, че мечтите им са невъзможни, ще ви повярват.

Затова, моля ви! Не правете деца, ако не можете да ги научите на нищо хубаво. Ако сте киселяци, не ги превръщайте в такива като вас. Защото тук нямаме нужда от повече киселяци.

Димитър Калбуров

Advertisements

12 thoughts on “Не правете деца, ако нямате представа как да ги обичате

 1. Слава Богу, всички имаме различен темперамент и децата не приличат изцяло на нас. Съвсем необосновано е да се твърди, че децата четат, ако родителите го правят. Това не би обяснило защо аз чета по 5 книги на месец, след като никой никога не ми е чел и не съм виждала хора да четат. Не би обяснило защо сина ми се крие да играе електронни игри, след като и двамата с баща му направо мразим тази форма на развлечение.

  Преди да имам свои деца, остро съдих родителите, които се държат грубо с децата си. Сега се чудя – какво е направило това гадно човече на нещастната женица, че да я докара до такава лудост… Всичко зависи от перспективата. Но по-добре да възпитате неграмотни хора, отколкото разглезени хулигани, които никой не е посмял да дръпне за яката, когато прекалят…

  Like

 2. Здравейте,

  Според мен сте твърде краен в разсъжденията си относно тази тема…..Имам дете на близо 2 години, уча в университет и мъжът ми също и сме редовно обучение , освен това и работи. Сигурно си казвате тая почна да се оплаква…не само искам да дам пример защо сте прекалено краен и да уточня, че сама си избрах да съм в това си положение. Та исках да ви каза защо сте краен…Вярно е има такива родители, който се отнасят зле с децата си, не им пука особено за тях, а им пука за техните удобства и се оплакват от мизерния си живот. Знаете ле, че и има друг тип родители, който се мъчим да създадем достойно поколение, даваме всичко от себе си. Правим каквото е нужно детето да се развива в нормална среда, да се развива интелигентно, да притежава нужните качества и добро възпитание, В дадем момент без да сме го искали му крещим и казваме неща, който не сме искали….но знаете ли после чувството за вина е ужасно…Сигурно си казвате какво се оплаква и ми се обяснява. Но аз пак ви казвам давам ви просто пример. И един такъв тип родител се опитва да поправи този недостатък в себе си, но всичко иска време…възпитанието на детето, да се научиш да бъдеш достоен родител. Ние не сме били подготвени за това и заедно с детето си се учим едни други то нас и ние него. С тази крайност и с неприятно говорене не постигате според мен положителни неща, защото трябва да даваме най – хубавото от себе си на децата си, семейството, дори и непознатия, Радвам се на това, че имам дете, не се оплаквам от това какво ни коства да му дадем всичко, което му е нужно, но знам, че с разклатената ни икономика, държава и други негативизми ни идва малко в повече и на моменти не сме достойни родители, но с усмивка, положителна нагласа успяваме и ще успеем да възпитаме детето си, да имаме хубава работа и всичко, което искаме. Пишете по положително, да важно е да се споменават и тези факти, но нека пишем повече за хубавото.

  Благодаря ви за вниманието!
  П.С. Желая ви само най – хубавото! И нека не се обиждаме от едно изказано мнение.

  Like

 3. http://prntscr.com/9zmy22 Похвално, според мен – РОДИТЕЛ се става, не се ражда – имам 3 деца, обожавам ги, и смея да твърдя – с всяко следващо аз СТАВАМ все по-добър родител! 🙂 личен опит, това е! 🙂

  Liked by 1 person

 4. Да много често не само ,че ми иде да хвана за яката 5 годишната си дъщеря а направо го правя защо???Първо не е педагогическо ,възпитателно съгласна съм напълно ,но малките бъдещи манипулатори имат свои средсва за обработка.Освен това конкретно, кажете къде е личния Ви опит в написването на тази препоръчителна лекция?На колко и на кое от Вашите деца давате пример по подобен начин за който пишете?Очаквам мнението Ви.

  Like

 5. Всъщност, да, прави сте всички онези, които само си „разговаряте“ със своите деца. Те ще си проявяват ината, няма да ви имат уважението, няма да ги научите да ценят какво правите вие за тях и няма да ценят своя живот. Така „възпитавате“ неграмотни лигли и лигльовци, които от рано си обезсмислят своя животец. Дете, което не знае що е то шамар от своите родители, то никога няма да спазва правилата. Престъпници, наркозависими, леки жени, комарджии и т.н. – бъдещето, което ги чака. Ей, утописти, деца не се отглеждат в саксия!

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s