Тайните на добрия фрирайтинг

tumblr_mxumezriJo1sv2c7ho1_500Днес ще ви разкажа за няколко основни техники при воденето на дневник или записки с цел самопознание. Свободното или творческо писане е техника, която препоръчвам при работата ви с проекта „Провокирай себе си!“. Това са основните опорни точки, които е добре да знаете за нея.

Шест тайни на добрия фрирайтинг (свободно писане)

  1. Да не прилагаме свръх усилия.

За мен това означава липсата на конкретна цел при писането. Аз съм убедена от опит в ползата на това занимание. То е добър инструмент за самопознание.

Ограничете се във времето или обема. Можете да си засечете 20 минути и да пишете без прекъсване или да изпълните една или две страници от тетрадка.

Важен е процесът, а не резултатът, така че се отпуснете и по този начин значимостта на това какво пишете ще отиде на заден план.

  1. Пишете бързо и непрекъснато.

Това е една наистина интересна особеност на свободното писане. Трябва да се опитате да не прекъсвате. Когато не знам как да продължа предишното изречение, започвам да пиша това, което чувствам или виждам в момента. „Денят навън е сив и студен“, „Някой тропа в съседите над нас“, „Чувствам се глупаво и се чудя за какво ми е всичко това.“ Това е само част от мислите, които проблеснаха през ума ми точно сега, когато реших да дам примери 🙂

  1. Работете в ограничен времеви период.

Засечете си 20 минути или използвайте приложение за смартфон. (Write or die)

Може да изглежда, че тази препоръка противоречи на първата. Това не е така. Ограничението ви позволява да започнете процеса на „прилепени“ една след друга фрази. Ако не пишем бързо и правим големи паузи за размисъл, губим инерцията на излизащите от подсъзнанието идеи.

  1. Пишете така, както мислите.

Свободното писане – не е писане в чист вид; а начин да следите вашия мисловен процес.

Става лесно, достатъчно е да знаете, че никой няма да чете текста ви.

  1. Развивайте мисълта си.

Отново просто се „държите“ за предишната мисъл. Аз често използвам метода на „5-те Защо?“. Ако до петия отговор на въпроса „Защо?”, вашият отговор липсва, значи въпросите ви са били зададени грешно. Към последния отговор не може да се зададе въпроса „Защо?“. От там трябва да започне решението на проблема.

  1. Преориентирайте вашето внимание.

Превключватели на вниманието – това са прости въпроси, които можем да си зададем (писмено) и да съсредоточим ума си върху непроучени елементи на ситуацията.

Използвам тази техника при анализиране на събитие или цял ден.

– Как да направим това вълнуващо?

– Как да се увелича стойността му?

– Какво ми липсва тук?

– Какво съм сгрешил тук?

– С какви проблеми като този вече съм се срещал?

– Кои решения на проблеми, възникнали преди, мога да използвам?

– Ако исках да допусна груба грешка, какво щях да направя?

– Какви необходими данни нямам?

– Как най-добре да използвам информацията, която вече имам?

Още ефективни техники.

Използвайте лист хартия, за да разгледате необичайните гледни точки и да съберете заедно идеи, които на пръв поглед са несъвместими.

Дайте посока на мисленето си.

Можете да започнете свободното писане не с това, което ви идва на ум, а със специфична фраза, която определя посоката на мисълта ви.

По-добре намери сто идеи, отколкото една.

Идея от книгата на Майкъл Mикалко “100”. Писане на списъци с възможни решения и идеи, без да критикувате или оценявате тяхната осъществимост.

Интервю на хартия

Това упражнение се използва в коучинга, предлага се на клиента да проведе разговор с въображаем събеседник. От вас се иска просто да запишете разговора.

За да изпълните ефективно интервюто, представете си разговор с някого, от когото ще може да се учите. Важно е също максимално добре да си представите как изглежда.Това може да е известен специалист от областта, в която търсите отговор или някой, който ще ви кара да говорите, ще ви задава кратки въпроси. Тези фрази трябва да бъдат кратки и отворени. Например „Две неща, които мога да направя днес, за да стане животът ми по-интересен …“

Използване на предположения, за да се измъкнем от задънената улица

Дайте писмени отговори на следните въпроси.

  1. Какъв проблем се опитвам да реша?

(Желателно е текстът да бъде от общ характер, не е необходима специфика. Ето някои примери: „Как мога да създам постоянен контингент от фенове на нещо малко известно?“, „Как да продам продукт на клиенти, които смятат, че знаят всичко за него? „, „Как могат да се намалят разходите, като същевременно се увеличи обхвата на разпространение?“)

  1. На кого се е налагало да се справи с подобен проблем?
  2. Как го е решил?
  3. Как мога да използвам неговото решение по отношение на моята ситуация?

Писателски маратон

Свободното писане може да ви помогне да намерите своите отговори. Но, за да получите наистина свежи идеи, опитайте с поредица от сесии за общо няколко часа. Уверете се, че всяка сесия започва в нова посока – макар и да изглежда неестествено и трудно. Може да направите например 5 опита свободно писане по 20 минути за един ден.

Харесва ми идеята за „говорещо” писмо.

От прехвърлянето на хартиен носител на това, което си мислим и усещаме (дори ако не разполагате с пълно доверие в това, което мислите и чувствате), само може да спечелим. Споделете с някого своите все още неясни идеи и неизбистрени мисли, това може само да ви помогне. „Говорещият“ документ помага да развиете мислите си и да ги споделите с друг човек.

За да създадете такъв документ, можете да използвате един от двата начина (или комбинация): напишете писмо до приятел или колега за това, което си мислите, направете колаж от ваши фрагменти, появили се в резултат на свободно писане. Уверете се предварително, че лицето, на което пишете, има желание (и време), за да прочете документа. Кажете му какъв вид обратна връзка бихте искали да получите.

„Историите се случват само на тези, които умеят да ги разказват”, Лу Уиллетта Станек

Аксиния Цветанова

По материали на Армен Петросян

Полезна литература: Writing with power, Peter Elbow; „Фрирайтинг: современная техника поиска креативных решений”. Марк Леви

Прочетете повече за „Провокирай себе си“, включете се или предайте тази информация на приятелите си, на които този проект би бил интересен – https://myvelikoturnovo.com/provokirai-sebe-si/.

Advertisements

One thought on “Тайните на добрия фрирайтинг

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s