Щастието е тук и сега

1cc1da2b5052b8a42174c363d7de49a0-1През изминалата година разбрах, че моето щастие изобщо не се подчинява и не зависи от мястото, времето, нито дори от хората, с които съм. Защото те, луксозни или елементарни, слънчеви или дъждовни, обичащи  или критични, добри или лоши, нямаха абсолютно никакво значение, ако аз не съм „там“ и не съм „приемаща“. Явно беше опърничево това мое щастие… Също като мен самата.

Изминаха години, през които старателно се опитвах да напъхам всичко останало в моята представа за идеалния миг. Като да събереш цяла къща в кибритена кутийка. Цупех се като малко дете и търпях провал след провал. Тогава реших да опитомя мислите си и да се съсредоточа върху желанието да бъда част от Момента. Да уловя това хлъзгаво и мимолетно СЕГА и да се задържа максимално дълго в него. Като голям сапунен балон, в който да се мушна и да започна да гледам през цветната му, но твърде крехка обвивка, на която задължително трябва и да се доверя безрезервно. Иначе се пука и пропадам. Както, когато се учиш, да плуваш – ако не се отпуснеш, не се получава.

Оказа се, че Моментът има нужда от моето усилие, а едновременно с това и от моето успокоение и приемане. Не от моето безразличие и дребнави прищявки. Спрях да се инатя и да бягам от това, което имам. Вторачването в илюзорни представи и предварителни планове винаги ми изиграваха лоши шеги. Опитах и разбрах , че просто трябва да се отдам на Момента и да го обикна. Защото си е мой, а това е напълно достатъчно условие да има привличане между нас. Да направя нещата лесни и изпълнени с любов се оказа по-вярната формула.

Моника Христова

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s