Не обръщайте гръб на живота, а го прегърнете!

4403660714_854d602873_b.jpgДен първи от нашето пътуване – „Провокирай себе си“. Не бързайте и не претупвайте задачата. Търпеливо и всекидневно развивайте способността за самонаблюдение. Най-хубавото в този формат е, че всеки може да работи със собственото си темпо.
Осъзнатото живеене предполага да „сме в настоящето“, без да губим по-широкия контекст, без да забравяме, че винаги носим със себе си индивидуалния минал опит и е добре да си даваме сметка за бъдещите последици от нашите действия. Така няма да сме хванати от момента като в капан, а това цялостно присъствие в него ще ни помага да действаме по оптимално подходящия начин за ситуацията. Защо осъзнатото живеене е толкова трудно? Би било лесно, ако онова, с което животът ни среща, е само хубаво и приятно. В реалността обаче има всичко. Какво прави нашето съзнание, когато изпита дискомфорт? Естествено „бяга“ или изключва, спира да вижда, измъква се или намира някакъв друг начин да отбягва реалността. Това, което избирам да не гледам, не съществува! Де да беше толкова лесно! Предизвикателството ни този месец е да погледнем очи в очи живота си. Да видим какво харесваме и какво не, а след това да изследваме постъпваме ли достатъчно зряло и осъзнато спрямо това, което вече знаем. Звучи притеснително, нали? Ето още един страх, заради който избягваме да живеем осъзнато, че ако присъстваме повече в това, което правим, емоциите, които сме отричали или избягвали, могат да излязат на повърхността на съзнанието ни и ние ще трябва да се справяме с тях. Често бягството от реалността е бягство от нашия вътрешен свят. За съжаление цената, която плащаме за тези страхове и бягства, е твърде висока. Да отбягвам факта, че моето поведение противоречи на това, което знам, е не само незряло и не води до развитие, но и подкопава моята самооценка. А това е сигурна рецепта за унищожаване на дългосрочното ми щастие и добруване. Така че това е истината!
Поемайте дъх и да действаме, ето и задачата: от 01. 12. 2015 г. до 07. 12. 2015 г. всеки ден отделяйте по минимум 15-20 минути (най-добре сутрин, ако това не е удобно време за вас, може в обедната почивка или вечер), за да си дадете сметка какво в момента харесвате в своя живот. Кое ви радва и носи удоволствие. Важно е да допълвате списъка всеки ден. Дръжте този въпрос в главата си и, когато нещо през деня ви хрумне, вадете телефона или тефтера и записвайте. Става въпрос и за най-дребните и „безсмислени“ според вас неща. Това, което записвате, трябва да е реално преживяване в момента, а не от миналото. Ако през тази седмица усетите, че почти нищо хубаво не сте си оставили в живота и се досетите какво ви е радвало в миналото, го направете. Важното е всичко, което записвате да бъде ПРЕЖИВЯНО и проверено през тази седмица. Защото ние непрекъснато се променяме, но често го отричаме или забравяме. Може да установите, че неща, които преди са ви карали да се чувствате добре, сега вече не са актуални. Станете много будни и наблюдателни какво се случва в тялото ви. Там е мястото за нашето истинско знание. И записвайте. Щом усетите радостта и удоволствието, отпуснете се и го преживейте, след това запишете какво е предизвикало тези усещания. Превърнете се в търсач на Радостта, тя е нишката на спонтанността и същността ви. Ако нахлуят други неканени емоции, спрете и подишайте, опитайте се да мислите само за дъха, който влиза и излиза в дробовете ви. След това отново се върнете към задачата. И не забравяйте: Животът е растеж, движение, изразяване, разгръщане и тяга напред, чрез която надмогваме вчерашния ден, за да достигнем утрешния. Не обръщайте гръб на живота, а го прегърнете! Пожелавам ви вълнуваща седмица, пълна с открития! Успех и до скоро!
p.s. От проекта ще „получите“ толкова, колкото „вложите“. Мислете, действайте, радвайте се!
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s