Тиквата – цяла наука

6855219-pumpkin-wallpaperСъществува легенда, според която един ирландец, на име Джак, известен местен гюляйджия, обявил на всеослушание, че може да излъже Дявола. И в пристъп на пиянска смелост, Джак се заел да изпълни заканата си. Слязъл в Ада и даже се върнал за всеобща изненада. Върнал се, въоръжен с тиква, в която горял адски огън (т.е. огън от Ада). Така се появил тиквеният фенер, който днес е най-силният символ на Хелуин. Тази легенда има още една версия и в нея предизвикателството към Дявола отправя един монах. Но в общи линии краят е един и същ.

Тиквата обаче не е просто страховит фенер и не е запазена марка на държавите, които празнуват Хелуин. Тя е част и от нашата култура, присъства в традициите ни, на трапезата ни, в медицината, в домакинството. Всъщност тиквата е цяла наука. И в тази наука за малко се поровил докторантът по съвременна история във ВТУ х. Николай Колев. И той признава, че тръгнал от Хелуин, за да опознае този плоден зеленчук, и установил, че у нас тиквата присъства в козметиката, в медицината, в кулинарията ни, като основа в натуралните сокове, в литературата ни…

От Азия, Северна и Южна и Америка идват тиквите, които отглеждаме и днес в селските дворове заради множеството им полезни свойства. Ревностните християни, които постят, се хранят с тиква, защото тя съдържа много плодова захар, която в кечествените сортове достига до 10%. Такъв е процентът и на витамин С в тиквата, която, поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г), притежава диетични свойства и се препоръчва при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. В тиквените семки се съдържат важни за организма незаменими аминокиселини, които облекчават основните симптоми при аденома или възпаление на простатата като често уриниране, болка и др. Освен това, семките са богати на протеини, витамини и минерали като желязо, цинк, мед и фосфор. В 100 г. тиквени семки се съдържа 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий.

Тиквата се оказва с широко приложение в козметиката и в медицината. Тиквата присъства в рецепти за тонизираща терапия, тя е най-бързият начин за почистване на лицето, тя е универсална маска за шията, решение за сухата и мазна кожа, освен това премахва отоците по лицето. Помага при заболявания на стомаха, полезна е за болни бъбреци, отлично средство при диабет, при сърдечно-съдови болести и висок холестерол, против затлъстяване, против чревни паразити, при кожни заболявания, при заболявания на очите, прави нервната система по-стабилна, подсилва либидото, вталява и подмладява. Рецептите са стотици, достатъчно е да напишеш маска от тиква за лице и интернет ще те изненада. Същото е и с кулинарните рецепти. Ние всички се сещаме за печена тиква, за тиквеник, за пържени тиквички, обаче по света хапват дори и цвета на тиквата. В Мексико и Индонезия приготвят тиквения цвят на супа, панират го или правят нещо като тиквени сърми, пълни със сирене.

От кората на тиквата могат да се изработват дори предмети за домакинството – лъжичници, чаши, кани, фунии. Кукерите я ползват, за да си направят маските. Ние имаме поговорки, в които участва тиквата, даже една фолклорна игра и няколко приказки.

Най-популярната е „Пепеляшка“ от Шарл Перо. Не е българска, но няма човек, който да не знае, че Пепеляшка отива на бала с тиква, която се е маскирала на каляска. В българската литература тиквата е главен герой в разказа „Печената тиква“ от Елин Пелин, Ангел Каралийчев ѝ е отредил епизодична роля в „Тошко Африкански“, но авторът, който най-много е писал за тиквата, е Йордан Радичков.

Дори рок група „Ера“ има песен, посветена на тиквата. Песента се нарича „Не е лесно“ и в нея лирическият герой сънува, че всички около него са тикви. Стопанинът обира тиквите, когато са узрели и ги сготвя. Героят се събужда ужасен и следва кулминацията, събрана в припева на песента, в който се пее: „Не е лесно, не е лесно да си тиква“.И така до безкрай или поне докато свърши музиката.

Сашка Александрова

Вижте още:

Да приемем тайнството, да се пробудим за магията

Спят ли днешните будители

Да извървиш поклонническия път до себе си

Спестените шамари и прегръдки са спестена обич

Светът ме прегръща

Клечка кибрит и място за щастие

Благословията да  имаш истински учители

Моля те, прегърни ме!

Когато няма къде да избягаш, идва яснотата

Есенно изобилие

Да превърнеш сламата в злато

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s