Живописна разходка до Къпиновския манастир

Ако не сте имали време да стигнете до морето или пък искате да избягате от града само за събота и неделя, Къпиновският манастир е такава възможност.

Там е тихо и спокойно, а и манастирът е разположен на брега на река Веселина само на около 14 км. южно от Велико Търново. Стига се лесно, ако тръгнете от старата столица, трябва само да следвате пътя за село Велчево, а от там до обителта разстоянието е около 5 км. Манастирът се намира на около 2 км. от Плаковския манастир, поради което с него са наричани „манастирите-близнаци“.

Къпиновският манастир е основан през 1272 г. по времето на цар Константин Асен – Тих. Надпис върху апсидата на днешната манастирска църква казва, че в същата година на това място е бил издигнат храм, наречен „Св.Троица“. Тогава манастирът е бил важен религиозен център, но с падането на Търново под турска власт е опожарен. В края на XVII в. селяните от близките села успели да издействат разрешение от турските власти и да го възстановят.

Къпиновският манастир е опустошаван няколко пъти по време на турското робство, за последно през 1789 г., след което през 1835г. е възобновен. Тогава е построена и сегашната църква „Св. Николай“. През 1856 г. братята Теодоси и Кесарий Хорозови от Елена, дарили голяма сума за построяването на нови жилищни сгради.

През Възраждане Къпиновският манастир е едно от просветните и революционни огнища. През 1794 г. за кратко време игумен на манастира е Софроний Врачански, където прави и оставя своя препис на „История славяноболгараска“. В манастира е функционирало и килийно училище.

В днешно време Къпиновският манастир е действащ и представлява комплекс от църква, два параклиса, жилищни и стопански сгради. В двора на обителта има кладенец-аязмо. Къпиновският манастир предоставя възможност за пренощуване, освен това е в центъра на няколко интересни места за туризъм. Непосредствено до манастира се намира красивият Къпиновски водопад. А близо до манастира са Архитектурно – историческият резерват Царевец, Историческият музей във Велико Търново и  Арбанаси.

Снимки: Monique Photography

Вижте още:

Манастирът „Св. Николай Чудотворец” в Арбанаси има приказна история

Царевец потъна в Средновековието

Историята на Асклепий е като холивудски филм

Енциклопедия като днешния Гугъл пази музеят в Търново

Старото злато на Хотница

Лековито аязмо събира вярващи в Джулюница и Кесарево

Изгубеният „Нов град“ на Велико Търново

Кладенецът до Патриаршията още пази царските съкровища

Сянката на момиче и разгневени царе отмъщавали за „Св. 40 мъченици“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s