10 обета за успех от Ог Мандино

c993f56ac4236fb0990154e1f6d9da4e

1. Никога повече няма да се самосъжалявам или подценявам.

Бог няма любимци. Всички сме правени от една и съща кал. Вече знам, че мъката и трудностите в живота не се срещат единствено и само при мен. И най-мъдрите и успели хора в нашия свят преживяват моменти на съкрушение и провал, но те, за разлика от мен, са научили, че няма мир без война, почивка – без усилие, смях – без тъга, победа – без борба и че това е цената, която всички плащаме, за да живеем.

2. Никога вече няма да посрещам зората без план.

В миналото предначертаването на цели, независимо малки или големи, за мен беше като упражнение по глупост, тъй като не вярвах в способностите си. Питах се защо са ми малки и незначителни цели, задоволяващи единствено посредствените ми дарби? Нима нещо ще се промени? И всеки ден се мъкнех по света без кормило и карта, надявайки се да оцелея до залеза, заблуждавайки се, че очаквам подходящия момент или среща с късмета ми. Но никога не вярвах нито за миг, че нещо в моето бъдеще ще бъде различно от миналото ми.

3. Дните ми винаги ще бъдат огрени от златното сияние на ентусиазма и въодушевлението.

Ентусиазмът е най-ценното качество на света. Неговият потенциал и неговата ценност далеч превъзхождат парите, властта и влиянието. Въодушевлението прегазва съпротивата и предубежденията, презира бездействието, щурмува цитаделата на своята цел и като лавина смазва и помита всички препятствия. Научих един голям урок – въодушевлението е моята вяра в действието! Имам ли вяра, няма да се проваля.

4. Никога вече няма да се отнасям враждебно към живо същество.

Да хвалиш, да се усмихваш, да показваш загриженост за другите е полезно както за даващия, така и за получаващия. Тази сила, която толкова силно въздейства на другите, ще направи чудеса в живота ми, защото благодарността се връща при мен по много начини.

5. Във всяка несполука ще търся семето на успеха.

Несполуката може да бъде много полезна. Това е единствената везна, на която мога да претегля кои са ми приятели и да науча истината. Тя също така е онова състояние, при което най-лесно опознавам истинската си същност.

6. Никога вече няма да върша каквото и да било, без да влагам най-доброто от себе си.

Каквато и да е работата ми, ако я върша с любов, няма да се проваля. Затова, дайте ми любов и работа, само тези две неща… и аз ще бъда доволен от живота си.

7. Ще влагам целия си жар в непосредствената си задача.

Човек намира само това, което търси с цялото си сърце. Ако не искам от живота нищо конкретно, ще намеря точно това. Често ни казват да се целим високо в живота, но всъщност ние трябва да се целим в нещо, което можем да улучим. А и успехът винаги проявява ревност към пилеенето на енергия.

8. Повече никога няма да чакам с надежда шансът сам да дойде при мен.

Сега вече знам, че шансът не чука на ничия врата. Той откликва, само когато аз почукам. Аз ще чукам често и силно. Късметът, също като любовта, никога не спохожда мрачните и отчаяните. Сега знам, че хората, които постигат най-големи успехи в живота, винаги са весели и оптимистични; те вършат работата си с усмивка на лицето, приемат шансовете и промените в земния си път с чувство за хумор и бодрост, посрещайки по еднакъв начин и доброто, и лошото.

9. Всяка вечер ще анализирам делата си от изминалия ден.

Вечер, щом духна свещта, ще правя преглед на думите и действията от часовете на деня, без да пропускам нищо, защото по каква причина да се плаша от своите грешки, щом имам силата да ги приемам и да си прощавам?

10. Винаги ще оставам свързан с моя Създател чрез молитвите си.

Защото сега знам, че Бог чува само онова, което казва сърцето ми. Сутрин молитвата е ключът, който ми отваря съкровищата на Божия благослов, а вечер – ключът, който ми осигурява Божията защита. Докато човек може да се моли, винаги има надежда. Молитвата… колкото по-малко думи, толкова по-добра молитва.

~Ог Мандино, „Най-великият търговец на света”~

Вижте още:

Бърши прах само когато се налага!

Какво е смелост?

21 навика на щастливите хора

Аз съм тялото ти, чуй ме

Човек става такъв, какъвто вярва, че ще стане

70 вълшебни идеи за юли

Притча за живота

Кафето и животът

Страх и обич

Писмото на баба

Съвременна семейна притча

Живот без очаквания

Легенда за орела

Доволният човек има всичко

Молитва към живота

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s