21 навика на щастливите хора

Всичко изглежда просто. Или сте доволни от живота си, или не, но да влияеш на каквото и да било, не можеш. Можем да бъдем щастливи, просто трябва малко да се постараем и да придобием някои полезни навици. Според Huffington Post навиците са 21 и всички щастливи хора ги притежават.

 1. Те се обграждат с щастливи хора. Защото радостта е заразна. Изследователите, които вече 20 г. се занимават с явлението „разширяване на щастието”, са установили, че тези, които са заобиколени от щастливи хора, е по-вероятно да останат щастливи и в бъдеще. Ето причина да намалим дела на тъжните си приятели.
 2. Те се усмихват. И препоръчват: дори да не се чувствате весели, помислете за нещо добро и се усмихнете на тази мисъл. Това би трябвало да помогне. Но е важно да не се преструвате. Ако се усмихвате и продължавате да мислите за лошото, само ще влошите нещата.
 3. Те развиват устойчивост. Психолози смятат, че способността да се възстановяваш, е хапчето против депресия. Щастливите хора знаят как да се възстановяват от шока. Това е своего рода оръжие срещу неизбежните несгоди, които се случват в живота на всекиго. Японската поговорка казва: „Падни седем пъти, изправи се осем.”
 4. Те се опитват да бъдат щастливи. Да, това е толкова лесно, колкото звучи. Самото опитване да бъдеш щастлив, наистина подобрява вътрешното емоционалното състояние.
 5. Те са внимателни към доброто. Затова, да празнуваме важните постижения, към които сме вървели дълго и ни е било трудно. Това е важно. Щастливите хора обаче обръщат внимание и на малките победи. Колкото повече време „губим” да виждаме добри неща, толкова по-силна е емоцията, която ни позволява да се чувстваме по-добре през деня.
 6. Те оценяват простите удоволствия. Като например аденето на сладолед в парка, дъгата, кучето… Щастливите хора ценят тези неща, които не струват нищо и се появяват от само себе си. Откриването на щастието в малките неща и способността да бъдеш благодарен за всичко, което имаш, са пряко свързани с чувството на радост.
 7. Те посвещават част от времето си на това да дават. Въпреки факта, че денят има само 24 часа, щастливите хора „пилеят” част от тези часове, за да правят добро, което със сигурност ще им се върне. Работа като доброволец или една безкористна добра постъпка, се отразяват чудесно на психическото и физическото здраве. Тези хора рядко изпадат в депресия, защото, според психолозите, лекарството, наречено „добри дела”, е спусък за производството на допамин.
 8. Те си позволяват да губят представа за времето. Когато са потопени в нещо адски трудно, но вдъхновяващо и смислено, попадат в нещо, което може да се нарече „поток”. Той е нещо като подсъзнателно търсене на предизвикателства, но им носи и усещането за успех.
 9. Те предпочитат дълбокото общуване. Няма нищо лошо просто да бъбрим с някого, но дългият разговор на сериозни теми – това е чудесният начин да се чувстваме щастливи и живи. Сериозният разговор носи по-голямо удовлетворение от едно просто „бла бла бла”. Хората, които умират, споделят, че едно от нещата, за които наистина съжаляват, е че не са имали повече смелост да говорят за чувствата си. Сантиментално е, но това признание показва, че ние по-често говорим за времето, отколкото за това, което пълни сърцата ни.
 10. Те харчат пари за другите. И знаят, че парите могат да купят щастие. Но само, ако ги харчим за другите. Да даваш яко!
 11. Те ​​знаят как да слушат. Когато слушаме, ние сме отворени за нови знания. Когато говорим, блокираме този вход. Освен това, когато слушаме, демонстрираме лично самочувствие и уважение към другия. Никой не остава равнодушен в такива моменти, напротив, хората започват да изпитват любов към нас, а това със сигурност ни прави малко по-щастливи. Слушането е умение, което заздравява отношенията.
 12. Те общуват наистина. Изпращане на sms или съобщение в социалната мрежа спестява време. Но да отидеш и лично да се видиш със скъп приятел, бил той и на другия край на страната, това е вече общуване. Всеки има нужда да чувства, че някой е съпричастен към него. Социалните мрежи не ни позволяват да се докосваме до човека, а това докосване е важно за щастието ни.
 13. Те виждат доброто във всяка ситуация. Оптимизмът е важен за здравето. По-малко стрес, означава по-малко проблеми със сърцето и по-добра поносимост на болка.
 14. Те ценят добрата музика. Музиката е сила, която може да се конкурира с мощта на масажа. Щастливата или пък тъжна песен песен може да повлияе на нашето възприемане на света. Веднъж помолили група хора да разгледат снимки и по тях да определят дали заснетите на тях хора са тъжни или весели. В повечето случаи, именно музиката, която звучала в момента, се оказала определяща за отговора на анкетираните.
 15. Те се изключват от мрежата. Технологии, новини, изобилие от информация… Те никъде няма да отидат, ако за известно време спрем компютъра, не гледаме в таблета или не отговаряме на телефона. Тази дигитална детоксикация дава на мозъка възможност да презареди.
 16. Те се занимават с духовни практики. Отношението към „големите въпроси”, дава на живота ни смисъл. Изразяването на благодарност, съпричастността и състраданието, са важни за всяка религия. Всъщност тези „свещени ритуали” като медитация, молитва, време за размисъл, са важни по принцип. Ежедневно, ежеседмично, месечно – няма значение. Важното е да имаме такава „котва”, която регулира живота и ни дава почивка от вечната надпревара.
 17. Те спортуват. Физическото натоварване осигурява ендорфини. Те ни правят щастливи. Спортът облекчава симптомите на депресията и тревожността, благодарение на протичащите химични реакции в мозъка. Освен това, упражненията ни дават възможност да ценим и обичаме нашето тяло. Интересното е, че дори и да не отслабне човек, дори и да не успее да изкачи върха, той, въпреки всичко, ще обича себе си повече.
 18. Те се разхождат. Защото природата осигурява гориво за душата. Само 20 минути пеш и на чист въздух, са гаранция за добро здраве.
 19. Те се излежават. Даже и лекарите не препоръчват незабавно да скочиш от леглото и да хукнеш през глава да правиш обичайните неща. По-добре е да се разсъниш, при това в уюта на топлото легло.
 20. Те се смеят. Кой не е чувал, че смехът е най-доброто лекарство. Смехът стимулира производството на правилните хормони в мозъка, които ни позволяват да се чувстваме по-щастливи. И между другото, добре е да се смеем редовно. Мозъкът реагира на смеха така, както тялото на регулярните тренировки.
 21. Те вървят с широки крачки. И това не е метафора. Походката на щастливите хора е по-свободна, а крачките им – по-широки. И започва верижна реакция – колкото по-свободно се движим, толкова сме по-щастливи. Щастливи сме – движим се по-свободно.

Източник: AdMe.ru
Превод: myvelikoturnovo.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s