Кафето и животът

„- Еспрессото е като живота. Горчи, но ободрява. Първата глътка може да ти се стори безвкусна, но изпиеш ли чашката, веднага искаш още. А за още една чашка просто няма време.
Капучиното е влюбване. Най-отгоре тръпчиво, после леко и сладко, а на дъното – все същият живот. Но моментите, когато ти е сладко и тръпчиво са най-хубави. Разбира се, може да обереш само вкусната пяна и да не изпиваш горчивото, но на никой не му хрумва, че може да направи така. Изглежда магията е в съчетанието на всички вкусове.
Латте е като мечтите – еспрессо, разредено с млякото на надеждата и с пяна. Сещате се, нали? Същата пяна като на капучиното. Но липсва канела, липсва тази тръпчивост, която ти позволява да почувстваш момента дълбоко.
Има и Мокка – кафе с горещ шоколад. Мокка е меланхолия. Гъста и тежка. Но даже и в Мокка има мляко. И една сладост, която няма да откриеш в Еспрессото. Дори не я усещаш веднага и се чудиш защо си си поръчал точно това. И когато ти стане сладко, изведнъж си спомняш.
Ирландското кафе е страст. Някъде там, на самото дъно има алкохол. Ако разбъркаш, почти не се усеща. Ако кафето е приготвено правилно, разбира се. Но алкохолът го има и неизменно те опиянява. Между другото, по-лошо от лошото кафе може да бъде само зле приготвеното ирландско.
Да, има и Ристретто. Ристретто е смърт. Все едно да изпиеш живота на една глътка. Изпиваш го, искаш сметката и изчезваш. Обикновено така се получава.
– А любовта? Истинската любов?
Истинската любов е кафето, което вариш сутрин рано у дома. Току що смляно и желателно в ръчна мелничка. С канела, индийско орехче и кардамон. Кафето, край което трябва да бдиш, за да не изкипи и да развалиш целия вкус. Трябва да вдигнеш три пъти образуването на каймака, после да налееш в джезвето лъжичка студена вода и да почакаш няколко минутки, за да се утаи. Кафето, което наливаш в старата любима чашка и пиеш, усещайки всяка глътка и всеки ден. Кафето, на което се наслаждаваш.”

~ Из „Книга за кафето” на Макс Фрай ~

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s