Как да се заредите с мотивация и вдъхновение, дори когато сте заобиколени от немотивирани хора

Понякога се случва човек да има една нагласа, а да попадне в среда, където хората са със съвсем различни виждания за живота. Когато средата го „дърпа” напред и разширява хоризонтите му е добре, но какво да прави човек в случаите, в които е заобиколен от хора, чиято енергия, мотивация за развитие и ниво на осъзнатост са в застой?

Сигурно сте срещали в Интернет мисълта на мотивационния говорител Джим Рон: „Човек е най-малко общо кратно/среден вариант на петте човека, с които прекарва най-много време”. Средата влияе и затова е важно да я избираме внимателно. От друга страна, има периоди в живота ни, когато колегите, приятелите или близките ни са с доста по-негативна нагласа от нашата или интересите ни се разминават съществено. Не искаме да предприемаме радикални действия като пълно откъсване от средата, но и не искаме да ни влияе негативно.

Тогава може да насочим фокуса си към няколко неща и да инвестираме своята енергия в тях. Ето кои са те:

  • Да търсим активно вдъхновяващи източници на информация – книги, цитати, клипчета, филми… Да ги направим част от своята среда и да се „зареждаме с гориво”, всеки път, когато усетим нужда от това. Много въздействащи са думите, с които самата Опра Уинфри се мотивира в тежки моменти: „Аз избирам съдбата си. Аз съм капитанът на моята душа.”
  • Бизнес консултантът и лайф коуч Мари Форлео предлага едно изпитано и от мен самата средство за разчупване на рутината и излизане от инерцията: танците. Просто пуснете динамична, жизнерадостна музика и се оставете на ритъма да ви води. Ще се почувствате много по-освежени и освободени от нежелано зацикляне в притеснения, негативни мисли или емоции. След това седнете и помислете или напишете какви конкретни действия искате да реализирате в посока на своите мечти и цели. Неща, които може да направите още в същия ден. Не отлагайте. Използвайте приповдигнатото настроение и енергията от танците за конкретни стъпки в желаната посока.
  • Опитайте да поемете инициативата и да поведете разговор с хората, с които сте заобиколени за техните мечти и надежди. Мечтаенето и визуализациите променят настроението и нагласата на човек дори и да е само временно. Все отнякъде се започва. Възможно е да има голяма съпротива от страна на другите. Някои хора предпочитат да се държат за познатото, без значение каква цена плащат за това. Но поне вие ще бъдете себе си и ще изразите своите виждания. Не се фокусирайте върху резултата, а върху това самите вие да сте автентични и да не се страхувате, че сте различни от средата.
  • Потърсете нова среда от хора, които са „на вашата вълна”. Ако до преди двайсетина години е било много трудно човек сам да си намери обучители, ментори и групи по интереси, то сега всичко това е въпрос на желание за развитие. Дори и в нашата малка страна вече се предлага разнообразие от семинари, обучения, уъркшопи и други културни събития, по време на които освен, че може да научите изключително много в различни сфери, имате шанс да откриете свои нови интереси и да създадете контакти с хора, близки до вашето мислене и усещане за живота.
  • Пътувайте. Освен възможността да се запознаете с интересни хора, според научни изследвания върху креативното мислене, попадането ви в чужда среда за определен период от време, ще повиши творческата ви енергия и способността бързо да намирате решения.  Всяко пътуване навън е и пътуване навътре в себе си, особено, когато човек е отворен за новостите и има желание да се учи. Тогава се изправя пред предизвикателства, страхове, предразсъдъци. Опознава още по-добре силните и слабите си страни. А вълнението и разчупването на рутината изпълват с усещане за живот и вдъхновение.

Мария Димитрова

Вижте още:

Да бъдеш красива на 20 е дар, да бъдеш красива над 40 е вътрешна победа

Най-силната дума

Какво вълнува съвременната интелигентна жена

Какво означава да си истински смел

В търсене на истината: мека като водата или твърда като скала… стигнах до общуване „през любовта”

Харесвам многопластови мъже

Изчезва ли наистина българското общество

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s