Предизвикателството да НЕ кърмиш в мола

mother-baby-photography-flagstaff-c31bНай-после тази сутрин никой не кърми в мола. Свикнах всеки ден някоя мила мама да ми обяснява на закуска от екрана колко е нормално  да се кърми неприкрито навсякъде и по всяко време. Не било срамно да си храниш детето и било съвсем естествен процес.  За малко да ме убедят, че ако не го правя, съм най-лошата майка на света и държа детето си гладно. Прекрасно е да се говори за кърменето и ползите от него и бъдещите майки да бъдат възможно най-информирани, но стига вече. Пак изпаднахме в крайностите на криворазбраната циЛИвилизация.

Кърмила съм първото си дете 1 година и сега вече 5 месеца кърмя второто си дете, но не парадирам с това. Не изпитвам нужда да показвам на целия свят, че се грижа за детето си и го храня. Зная приблизително кога яде моето дете и съобразявам излизането си с това време. Режим на храненето нещо стана мръсна дума в последно време. Но аз държа да го създавам и да науча децата си да бъдат организирани и подредени във всяко отношение. По-лесно ни е на всички и вярвам, че така ги уча да бъдат стабилни. За мен това е любовта, която мога да им дам.

Два часа в мола са ни напълно достатъчни за разходка. Нормално е зимата в студените месеци да се ходи на разходка в големите търговски центрове, но чак пък да започнеш и да си навираш гърдите пред очите на десетките  посетители, не го разбирам. Някои са любопитни, други озадъчени, смаяни, негодуващи, приветстващи… Свят широк и шарен. Но покрай кърмещите майки в мола минават и семейства, които не могат да имат свое дете или такива, които са изгубили децата си (била съм и от тази страна на бариерата). Как се чувстват тези хора?! Те не ходят в парка, защото знаят, че там има майки с деца, но защо трябва да са принудени да избягват и разходката по магазините или вечерята в ресторант.

За мен кърменето е толкова личен и съкровен момент, че предпочитам да го изживявам на спокойствие и в уюта на дома. Самото ми дете изисква тишина и комфорт, които трудно мога да му ги осигуря навън. Разбира се, че ми се е налагало да кърмя навън, но винаги търся начин да го направя дискретно и без да смущавам хората около мен. Хубаво е да се поставят граници, в които да усещаме своята свобода и да уважаваме границите на света около нас. Нека да спазваме дозите, че иначе лекарствата се превръщат в отрови.

Моника Христова

Вижте още:

Още 10 мита за бременността

10 мита за бременността

52 мига с моето дете

С крила на ангел

Всичко, което трябва да знам, съм го научил от детската градина

Advertisements

21 thoughts on “Предизвикателството да НЕ кърмиш в мола

 1. Прекрасно написано ! И аз съм на това мнение,не че не ми се е налагало да кърмя и навън ,но на места ,където не минава навалица от хора,тихичко и спокойничко за този личен момент .

  Liked by 1 person

 2. Най-накрая едно смислено, структурирано и адекватно мнение! Поздравявам Ви за позицията и се надявам в България да има повече майки като Вас!

  Like

 3. Жените могат да кърмят кърето си искат. Не разбирам защо на това трабва да се гледа като на срамен акт. Като ви е по-хубаво да си кърмите вкъщи това и правете, но това ваше решение не ви дава право да сте морални съдии на останалите. Въпроса не е в ‘парадирането’, а в факта, че в тази култура кърменето се приема като повод за срам, което си е чисто и просто архаично безумие.

  Like

  1. А длъжни ли са, Таня, сички да приемат демонстративното кърмене на обществени места като нещо съвсем естествено? Трябва ли да анатемосвате всички, които не смятат така? Кое Ви дава право да сте морални съдии на всички, които не мислят като Вас? Поздравлуния за авторката, изразява и моите мисли по въпроса. Само да поясня, че и аз кърмих повече от година и не смятам, че е срамно да го правиш дискретно на обществено място. Бъдете здрави!

   Like

   1. Кой е казал, че ви съди че си кърмите в къщи? Вие сте тези които съдите жената ‘посмяла’ да кърми детето без да се затваря в някоя килийка на срама. Никой не ви е длъжен да отговаря на вашите критерии за ‘приемливост’. Радвам се, че сме съгласни за това че кърменето не е срамен акт, сега може дори да спрете да съдите тези, който са избрали да го правят на обществени места.

    Like

   2. А Вие, Надя, дайте приемр за „демонстративно“ кърмене, подкрепено със снимков материал. Демонстративно е само това кърмене, което напоследък се случи в подкрепа на протеста. Ако приемате по презумпция кърменето на публично място за демонстративно, както обективно изглежда, проблемът си е изцяло Ваш. Аз самата съм кърмила навън, без да се покривам или навирам в десета глуха, но демонстрации никому не съм правила.

    Like

 4. Таня, бъркаш понятията. Архаично значи древно, а какво по-древно от това женските индивиди а си вадят гърдите където им дойде нуждата? Така правят и маймуните.

  Like

 5. Вие не парадирате с това,че кърмите, а парадирате с това да не се кърми в мола 🙂 Странна работа. Не ви харесва, не гледайте. Едва ли са много майките,които желаят някой да им се навира в пазвите докато хранят бебето си. Едва ли са много майките, които не желаят детето да има режим на хранене. Твърденията ви са си съвсем нормални, но фалта, че пишете ви опровергава. Ето аз съм привърженик на кърменето и не парадирам с това. Обаче хората,които пишат срещу кърменето на обществени места, ме провокират да се „защитя“ и да си позволя мнение. А другата версия за бездетните семейства е просто абсурдна. Да свържеш кърменето с невъзможността да имаш дете… Да се затворим у дома с децата си в знак на съпричастие към бедните семейства без деца тогава. Даже предлагам да се наоравят часове за посещения на майки с деца в мола, за да не дразним никого. Мислете малко по-трезво. И мен ме дразнят сутрешните блокове с дразнещи теми, но просто превключвам канала. Като ме видите следващия път да кърмя, просто завъртете глава. Няма нужда от толкова драматизъм. Сама го казахте!

  Like

  1. Съгласна съм с Вашите разсъждения въпреки че от камбанарията на възрастта ми, това не ме засяга пряко
   .

   Like

 6. Здравейте, Росица. Явно въобще не сте ме разбрали. Не съм против кърменето в мола, а против НЕДИСКРЕТНОТО КЪРМЕНЕ. И да бъдем малко по-толерантни едни към други не е чак толкова лошо. Струва ми се, че изпадате в крайности и превръщате „лекарството в отрова“ 🙂 Хубав и усмихнат ден!

  Like

  1. Какво означава ‘недискретно’ кърмене? Смятате, че майките кърмещи на обществени места го правят не за да задоволят глада на децата си, а за да парадират с това? И говорейки за толерантност къде е вашата?

   Like

   1. Не говорим за всички майки кърмещи на обществени места, а за граници и дози, които доста често се преминават!

    Like

   2. Очевидно Моника има свои представи за „недискретно“, в които се вписват всички кърмачки, или поне повечето, на открито. Нейните „граници и дози“ трябва да се наложат със закон, за да има мир най-накрая по темата. Спряха да кърмят майките в мола, но духовете не бива да спят, затова все ще се намери някой да ги побутне със статия, която казва какво? – нищо. В тази статия е изложена една съвсем лична и субективна гледна точка, която според авторката няма за цел да ангажира никого, но защо пък трябва да я споделя? – да се чудим и маем. Говори за „граници и дози“ при кърменето на обществено място, които очевидно са нейните граници и дози (каквото и да значи това) и й се икса всички да се придържат към тях, защото по всичко личи, че масово останалите кърмачки са ги прекрачили. Така го разбирам аз, иначе защо ще пише цяла статия за броени случаи!? В страната на неограничените възможности, която постоянно изнасят зад граница всичко ценно, и чиито предели отдавна напуснаха умните хора, трябва да си сложим „граници“ на кърменето. Не може повече така! Това е най-неприемливото своеволие! Интересно ми е, Моника, имате ли снимки на нечии „недискретно“ кърмене, поне да ни онагледите какво имате предвид? Очевидно е за мен, че моите граници са по-широки от вашите и със сигурност не бих ги свила нито заради Вас, нито заради някой по-оскотял и от Вас, но все пак, като говорите за нещо, конкретизирайте се, начертайте, визуализирайте, а не хвръляйте голи думи във въздуха. А позицията „Но покрай кърмещите майки в мола минават и семейства, които не могат да имат свое дете или такива, които са изгубили децата си (била съм и от тази страна на бариерата). Как се чувстват тези хора?! “ дори не искам да я коментирам. И не тикайте Вашия пример заприучено на режим бебе, все едно всички трябва отново да заживеят с Вашия модел. Права сте, решили сте си въпроса на Вас да Ви е удобно, както и на децата Ви, които са уникални по своему с това, че не обичат да ги кърмите навън. Но както сама казвате „Свят широк и шарен.“, затова приемете, че на други майки и деца по друг начин ни е комфортно и желаем да угаждаме на собстения си комфорт, така както и Вие самата сте избрали. Не натрапвайте Вашия модел на останалите. Дори не си помисляйте, че сме длъжни да го харесаме. Просто живейте с мир и толерантност към различните от Вас и толкова. Не е нужно да ни пишете статии, за да ни изтъквате различията помежду ни.

    Like

   3. Най-крайния пример на който съм била свидетел е в претъпкан автобус със средношколци вечерта в 6 часа прибиращи се от училище, една си извади гърдите на седалката до вратата и почна да кърми…. Бе нито е ревало детето, нито е пищяло, зора явно беше на майката ….

    Like

 7. Зад този наглед незначителен проблем – за и против разголването при кърмене на обществени места (никой не е срещу самото кърмене) – има и редица други: къде и как отглеждаме малките си деца; за отговорността на родителството и може ли при наличието на малко дете да водим същия социален живот като преди това; приемливо ли е 2-годишно дете да се води във вечерен ресторант и като вдига шум, трябва ли да се умиляваме, защото е дете, или да имаме толерантност към околните; може ли да изхождаме децата си извън тоалетни и до каква възраст; къде е балансът между правата на родителя, на детето и на околните и т.н. и т.н. въпроси на възпитание, етика и норми, а и на личен избор. Нека да се обсъждат и тези въпроси, нищо, че не са най-наболелите в държавата. Неслучайно вече има хотели за хора с и без малки деца или в един хотел има отделни ресторанти за хора с и без малки деца. Възможна ли е взаимната толерантност или конфликтът е неизбежен?

  Liked by 1 person

 8. „Но покрай кърмещите майки в мола минават и семейства, които не могат да имат свое дете или такива, които са изгубили децата си (била съм и от тази страна на бариерата). Как се чувстват тези хора?! Те не ходят в парка, защото знаят, че там има майки с деца, но защо трябва да са принудени да избягват и разходката по магазините или вечерята в ресторант.“ Изключително тъпо изказване! Щом ви е интимно и сакрално стойте си с децата у дома, цяла зима и цяла година. А тези, които са принудени, горките!!!!!, да избягват паркове и ресторанти, защото имало деца, по-добре да не си показват носа навън?! В двора пред блока може да има деца!!! И дори и тв да не се пуска предлагам – често има детски образи по екрана….wtf!? Кърмила съм 11 месеца – никога навън, но изцяло подкрепям всяка майка, която си кърми навън детето, щом се наложи.

  Like

  1. Галина, вникнете в същността на текста и пак помислете преди да се изкажете. Масово кой прочел, кой не прочел, а да не говорим за разбирал и започва да се изказва и то доста разпалено… За пореден път да обясня, че явно не успявате да схванете тази тънка нишка, в текста ми става въпрос за НЕДИСКРЕТНО КЪРМЕНЕ, ЗА ГРАНИЦИ И ЕСТЕТИКА, ДОРИ И ДОБРО ВЪЗПИТАНИЕ, А НЕ ЗА ОТРИЧАНЕ НА КЪРМЕНЕТО ОТВЪН!!! Позицията е МОЯ, ЛИЧНА И НЕ АНГАЖИРАМ НИКОГО С НЕЯ. Говоря единствено и само в първо лице, единствено число 🙂 Ако имате позиция, която искате да изразите, сядате, пишете и публикувате 🙂

   Like

 9. И аз кьрмя с режим, поради което в пьрвите месеци имаше дни,в които изобщо не оставаше време за разходка… Но се радвам на всички мами,които кьрмят навьн или на поискване,никога досега не сьм видяла някой да го прави недискретно или показно:-) което значи, че неприятната гледка е повече в главите на коментиращите, отколкото реалност. Ако ми се наложи да кьрмя навьн, кой както иска да реагира, на мен сьщо няма да ми е приятно някой да ме зяпа. Бьдете толерантни, кьрмещите майки и без това са рядкост:-)

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s