Честит празник, Велико Търново!

Тази вечер търновци и всички гости на града ще празнуват с ново 3D светлинно шоу, което ще бъде кулминацията в програмата за празника на старата столица. Шоуто разказва за възхода и величието на династията на Асеневци и втората българска държава.

Мапингът ще бъде показан за първи път на 22 март като кулминация на програмата за празника на Велико Търново. Спектакълът ще оживи сградата на Държавната художествена галерия „Борис Денев” и паметника на Асеневци.
Изображенията в рамките на мапинга ще започнат с обявяването на въстанието на Асен и Петър. Ще бъдат пресъздадени зрелищни средновековни битки. Ще бъде показана появата на България отново на картата на Балканите и на Европа като голяма и силна държава. Ще бъде илюстрирано коронясването и признаването на Асеневци като владетели. Мапингът продължава с териториалното разрастване на България и разширяването на границите до три морета. Ще бъде показан възходът по време на управлението на цар Калоян и неговите успехи над армиите на кръстоносците.
Шоуто показва мащабни, зрелищни и впечатляващи архитектурни трансформации на крепости, сгради и църкви, като ще бъде използван графичният символ на църквата „Св. Димитър”, където е станало обявяването на въстанието, обясняват от общинската администрация. Атракцията завършва с появата на силуети, подобни на тези от паметника на Асеневци, които ще се трансформират в „духове”. Силуетите „обикалят” сградата на Художествена галерия „Борис Денев” и на финала на мапинг шоуто те политат във въздуха. Тогава започва и същинското пиротехническо шоу.
Изображенията, звукът и специалните ефекти ще бъдат пресъздадени от 130 интелигентни устройства, разположени на шест нива, два проектора, две графични станции, пироефекти на четири нива и 13 лазера.
Непосредствено преди първото излъчване 300 доброволци ще пуснат в небето над паметник на Асеневци 150 летящи хартиени фенера.

Сашка Александрова

Снимки: Ростислав Грънчаров

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s