Уроците на мама

Те са толкова много и всичките са важни. Важни, колкото всеки дъх, който поемам. Те са като топла прегръдка, която винаги е с мен. Едни научих лесно, някои неусетно, а за други се изискваше повече време. Някои разбрах едва сега, когато аз самата станах майка. Други тепърва ми предстои да проумея. На някои не вярвах и се наложи първо да се изгоря и да ги науча по пътя на болката и на собствения опит. Но те пък са особено запомнящи. Тогава любовта на мама е още по-голяма и по-осезаема. Мама се превръщаше в ангел, който ми се караше. Но ме оставяше да летя. Не отскубна крилцата ми, за да стоя близо до нея. Превързваше раните от високите полети и ми казваше другия път да внимавам повече, но да летя все по-нависоко.

Благодаря ти, мамо, за уроците по любов, вдъхновение, сила, кураж, подкрепа, доверие, спокойствие, търпение, вълшебство, усмивки, надежда, вяра, топлина, знание и съзнание, отговорност, щастие, дълг, съчувствие, разбиране, приятелство, радост от малките неща, които се оказаха най-ценните и истински молекули на живота. Благодаря и за вълшебните целувки, от които всичко минаваше, когато бях на 3 и с които сега лекувам и моите дъщери.

Изключително ценна за мен се оказа твоята строгост. Понякога не исках да пиша домашните си по математика, още по-малко да решавам допълнителни задачи от сборниците, опитвах да прескачам и някои от уроците по история, не исках да кандидатствам в езиковата гимназия… На моменти като че ли ми липсваха амбиции и достатъчна мотивация. Но ти винаги ме вкарваше в пътя със строгост и с майчинско страдание. Всъщност „вкарвах се“ сама, защото виждах, че ти си разочарована от мен и страдаш, че мога повече, а пропилявам възможностите си. Имало е смисъл, направи ме боец.

Сега си спомням всички уроци с благодарност и се опитвам да бъда също толкова мъдра с дъщерите си. Да повтарям теб. Благодаря ти за огромната всеотдайност към мен и децата ми сега.

Моника Христова

Вижте още:

Началото на края

С крила на ангел

52 мига с моето дете

Още 10 мита за бременността

10 мита за бременността

Никога не е късно

57  женски същности

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s