Най-важният урок

teacher_storyВеднъж, за да усмири непрекъснато каращите се деца, учителката Хелън Мросла дала на учениците си следната задача: да напишат какво харесват във всеки от своите съученици. В края на урока събрала листовете и ги занесла у дома. През почивните дни тя обобщила резултатите и в понеделник дала на всяко дете лист, на който след неговото име следвало описание на качествата, които харесват в него останалите ученици.

Докато децата четели, се чували възклицания: „Наистина ли така мислят за мен? Не знаех, че ме харесват…“. Никой не обсъждал това в клас повече. Всеки прибрал своето листче и продължил напред.

След няколко години едно от момчетата – Марк, загинало във Виетнам. Погребали го в родната Минесота. На погребението дошли приятели, бивши съученици, учители. На помена баща му отишъл при Хелън и й казал: „Искам да ви покажа нещо“. Той извадил от портфейла си смачкан, сгънат на четири лист. Било видно, че листът е четен и препрочитан многократно. „Това беше сред вещите на Марк. Той винаги го носеше със себе си. Познахте ли го?“ Това бил списъкът с положителните качества, които съучениците харесвали в Марк. „Много ви благодаря – казала майка му, – това беше много ценно за сина ни.“

В този момент се случило нещо изумително – един по един съучениците на Марк наобиколили учителката си:

„Аз още пазя моя лист в най-горното чекмедже на бюрото си“,

„Пазя моя в сватбения си албум“,

„Ето го, аз винаги го нося със себе си“,

„Ние всички пазим тези листчета“.

Това кратко упражнение по доброта, измислено от младата учителка, оставило неизличима следа в живота на нейните ученици. Всеки се нуждае от добра дума, от знанието, че останалите го виждат и харесват.

Ето и посланието на Хелън Мросла:

„Свикнали сме да сме заобиколени от много хора и забравяме, че животът ни един ден ще свърши. И ние не знаем кога е този ден. Затова, моля ви, казвайте на хората около вас колко ги харесвате и обичате и колко важни са те за вас. Преди да стане твърде късно.“

Източник: Интернет

Вижте още:

За училището, нещата с отложен ефект във времето и дереджето на обществото

Приказка за учителя и зидаря

Аз съм учител

Сълзите на учителя

Добра майка или добър учител

11 признака за това, че сте учител

Учителят – предизвикателство или просто рутинна работа

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s